Λαφαζάνης: Τέλος οι ιδιωτικοποιήσεις στην ενέργεια

Λαφαζάνης: Τέλος οι ιδιωτικοποιήσεις στην ενέργεια

2' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την πλήρη ανατροπή της ενεργειακής πολιτικής από τις ιδιωτικοποιήσεις μέχρι και την ενεργειακή διπλωματία εξήγγειλε από τη θέση του υπερυπουργού Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Ενέργειας και Περιβάλλοντος ο Παναγιώτης Λαφαζάνης. «Δεν θα γίνει καμία ιδιωτικοποίηση στον ενεργειακό τομέα» τόνισε ο κ. Λαφαζάνης. Ενα από τα πρώτα μέτρα, πρόσθεσε, θα είναι να τεθεί τέλος στη διάσπαση και περαιτέρω ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ. «Θα παραμείνει και θα ανασυγκροτηθεί ως δημόσια επιχείρηση, με πλειοψηφικό μετοχικό πακέτο στο Δημόσιο που θα λειτουργεί με αναπτυξιακά, περιβαλλοντικά και παραγωγικά κριτήρια και όχι κερδοσκοπικά και με αποκλειστικό γνώμονα το δημόσιο συμφέρον» τόνισε και συμπλήρωσε ότι θα επανεξεταστούν όλες οι σχέσεις της ώστε να απαλλαγεί από «κάθε είδους ληστρική διασύνδεση με ιδιωτικά συμφέροντα».

Η ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ θα σταματήσει, είπε ο κ. Λαφαζάνης, ενώ θα επιστρέψει στα ΕΛΠΕ το ποσοστό μετοχών του Δημοσίου που έχει μεταφερθεί στο ΤΑΙΠΕΔ και το Δημόσιο θα ασκήσει τα δικαιώματά του στην εταιρεία. Για την ιδιωτικοποίηση του ΔΕΣΦΑ δεν έκανε ειδική αναφορά, ενώ όταν ρωτήθηκε, παρέπεμψε στις προγραμματικές δηλώσεις, όπως επίσης και για τους διαγωνισμούς των υδρογονανθράκων που βρίσκονται σε εξέλιξη, ξεκαθαρίζοντας ότι θα τηρηθούν οι προεκλογικές δεσμεύσεις και το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης. Εξήγγειλε επίσης το τέλος της τρόικας και των μνημονίων και τη σταδιακή αλλά άμεση κατάργηση όλων των εφαρμοστικών νόμων που αφορούν τον ευρύ τομέα των αρμοδιοτήτων του.

Ειδική αναφορά έκανε στο θέμα της ενεργειακής διπλωματίας, «στον ενεργειακό τομέα οι διεθνείς σχέσεις της χώρας θα είναι πολυεπίπεδες και πολυδιάστατες και θα λειτουργούν αποκλειστικά υπέρ του δημοσίου, του εθνικού και αναπτυξιακού συμφέροντος» τόνισε χαρακτηριστικά. «Η χώρα δεν θα γίνει δορυφόρος κανενός πρόσθεσε» και παρέπεμψε στην παρέμβαση του πρωθυπουργού στην Κομισιόν για τις κυρώσεις στη Ρωσία.

Αναφερόμενος στην αγορά πετρελαιοειδών έθεσε ως προτεραιότητα την πάταξη του λαθρεμπορίου και της φοροδιαφυγής.

«Δεν ήρθαμε να κατεδαφίσουμε, αλλά να δημιουργήσουμε» είπε ο κ. Λαφαζάνης απευθυνόμενος στους υπαλλήλους του υπουργείου που παραβρέθηκαν στην τελετή παράδοσης – παραλαβής, τους οποίους αποκάλεσε «συνεργάτες» και καθησυχάζοντας τυχόν ανησυχίες συμπλήρωσε «θα αξιοποιήσουμε τους υπαλλήλους του υπουργείου, δεν θα φέρουμε κομματικό στρατό».

Ο κ. Λαφαζάνης χαρακτήρισε υπερυπουργείο το χαρτοφυλάκιο, για να τονίσει ότι η κυβέρνηση το ονόμασε παραγωγικής ανασυγκρότησης γιατί αυτό έχει ανάγκη η χώρα. «Η κρίση χρέους δεν είναι στην ουσία κρίσης χρέους, το χρέος αξιοποιείται από τις νεοαποικιακές δυνάμεις της Ε.Ε., προκειμένου να κατεδαφίσουν τα πάντα στη χώρα. Η πραγματική κρίση είναι η παραγωγική διάλυση και υποβάθμιση της χώρας» είπε ο κ. Λαφαζάνης. Οχημα σε αυτήν την προσπάθεια παραγωγικής ανασυγκρότησης θα αποτελέσει σύμφωνα με τον ίδιο η ΔΕΗ, ενώ σημαντικό ρόλο θα παίξει ο πρωτογενής τομέας και ο τομέας της μεταποίησης. «Εχουμε πολλά να κάνουμε προς όφελος της χώρας και για τη μείωση του ενεργειακού κόστους» είπε, ενώ παράλληλα μίλησε για στήριξη των μικρών φωτοβολταϊκών.

Ο απερχόμενος υπουργός, Γιάννης Μανιάτης, εξέφρασε τον βαθύ σεβασμό του στην πολιτική πορεία και το πρόσωπο του κ. Λαφαζάνη και ευχήθηκε «οι επιθυμίες του ελληνικού λαού να βρουν ανταπόκριση στο έργο που θα προσφερθεί και στο δικό μας υπουργείο», ενώ παρέδωσε στον νέο υπουργό ένα κείμενο 43 σελίδων με τον απολογισμό του έργου που έχει γίνει μέχρι τώρα ή βρίσκεται σε εξέλιξη. Για πολιτικό πολιτισμό έκανε λόγο από την πλευρά του ο κ. Λαφαζάνης, εκφράζοντας τις ευχαριστίες του στην απερχόμενη ηγεσία του υπουργείου, από την οποία απουσίαζε ο υφυπουργός Μάκης Παπαγεωργίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή