Ο εγγονός του Στάλιν έχασε την προσφυγή

Ο εγγονός του Στάλιν έχασε την προσφυγή

1' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΜΟΣΧΑ. Οι τόπλες εμφανίσεις του Βλαντιμίρ Πούτιν δείχνουν ότι ο Ρώσος πρόεδρος κυβερνά τη χώρα «χωρίς μυαλό» και «το χάος που έχουμε σήμερα» θα είχε αποφευχθεί εάν ο Στάλιν ζούσε πέντε χρόνια παραπάνω. Αυτό ισχυρίζεται ο εγγονός του, ο 79χρονος Γεβγένι Ντζουγκασβίλι, ο οποίος προσέφυγε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων εναντίον ρωσικής εφημερίδας, που περιέγραφε τον παππού του «αιμοδιψή κανίβαλο». Το σώμα απέρριψε ως αβάσιμη την προσφυγή για συκοφαντική δυσφήμηση, καθώς το άρθρο του 2009 στη Novaya Gazeta διερευνούσε τον ρόλο του Στάλιν στη σφαγή 22.000 Πολωνών –με πολλούς ανώτατους στρατιωτικούς ανάμεσά τους– στο Κατίν το 1940 από την τότε σοβιετική μυστική αστυνομία. Ως ιστορικός ηγέτης διεθνούς βεληνεκούς, ο Στάλιν αναπόφευκτα παραμένει ανοιχτός σε δημόσια κριτική, αναφερόταν στην απόφαση. Σχολιάζοντας την ετυμηγορία, ο Ντζουγκασβίλι παρέμεινε στο πλευρό του παππού του, χαρακτηρίζοντας παράλογη και ισοπεδωτική την προσπάθεια να αποδοθούν ευθύνες για τα πάντα στον Στάλιν.

Παράλληλα, επέκρινε τη ρωσική κυβέρνηση για τη συνεργασία με την Πολωνία στο πλαίσιο κοινής επιτροπής που διερευνά τις σφαγές του Κατίν, λέγοντας ότι «απατεώνες και κλέφτες» στο Κρεμλίνο πρόδωσαν την πατρίδα τους με τρόπο που δεν θα έκανε ποτέ ο Στάλιν. Επιπλεόν ο Ντζουγκασβίλι εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι ο Πούτιν δεν προσκλήθηκε στη χθεσινή τελετή μνήμης για την απελευθέρωση του Αουσβιτς. Τέλος, ειρωνευόμενος τις επικοινωνιακές μεθόδους του Ρώσου προέδρου, είπε: «Χρησιμοποιούν όλες τις μεθόδους: τον βλέπουμε να κάνει σκι, να είναι σε ένα αεροπλάνο, μετά σε ένα αεροπλάνο, μετά σε ένα υποβρύχιο, μετά χωρίς μπλούζα. Είναι έλλειψη μυαλού, απλή επίδειξη».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή