Χαμηλότερα από τον στόχο η απορρόφηση κοινοτικών πόρων

Χαμηλότερα από τον στόχο η απορρόφηση κοινοτικών πόρων

1' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κατώτερη του στόχου των 3 δισ. ευρώ που είχε τεθεί στο Μνημόνιο διαμορφώθηκε στο τέλος του 2014 η απορρόφηση των κοινοτικών πόρων, παρουσιάζοντας απόκλιση κατά 280 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Ανάπτυξης, η απορρόφηση κοινοτικών πόρων περιορίστηκε στα 2,7 δισ. ευρώ έναντι 3 δισ. ευρώ που ήταν ο αρχικός στόχος για το 2014 και έναντι 4,6 δισ. ευρώ που απορροφήθηκαν το 2013, που ήταν και η χρονιά με τις υψηλότερες εκταμιεύσεις από την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Αν και ο μνημονιακός στόχος δεν συνδέεται με τις απαιτήσεις που έχει το ΕΣΠΑ, προκειμένου να μη χαθούν τα κονδύλια του Προγράμματος, η υστέρηση δείχνει την κόπωση του μηχανισμού σε μια περίοδο που το πρόγραμμα βαίνει προς την ολοκλήρωσή του και οι εκταμιεύσεις θα έπρεπε να επιταχυνθούν. Οι δαπάνες που έχουν πιστοποιηθεί μέχρι σήμερα στην Ε.Ε. ανέρχονται σε 19 δισ. ευρώ, σε σύνολο 24 δισ. ευρώ που είναι το ύψος της συγχρηματοδοτούμενης δημόσιας δαπάνης, τόσο από κοινοτικούς όσο και από εθνικούς πόρους. Αν και το πρόγραμμα ολοκληρώνεται στα τέλη του 2015 και οι τελικές πληρωμές εκτείνονται έως και το 2016, ο κίνδυνος της απώλειας πόρων δεν έχει απομακρυνθεί οριστικά.

Από την ανάλυση των στοιχείων επιβεβαιώνεται ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στην πορεία των έργων για το περιβάλλον και την ψηφιακή σύγκλιση, τα ποσοστά απορρόφησης των οποίων περιορίζονται στο 79% και 61,5% αντίστοιχα, έναντι 87% που είναι η επίδοση απορρόφησης των τομεακών προγραμμάτων και 90% των περιφερειακών. Το πρόβλημα του προγράμματος ψηφιακή σύγκλιση, οι δράσεις του οποίου διατρέχουν οριζόντια όλα τα υπουργεία, αποτυπώνεται και στο χαμηλό ποσοστό των νομικών δεσμεύσεων, που διαμορφώνεται στο 89%, όταν ο μέσος όρος των υπολοίπων προγραμμάτων ξεπερνά το 100%. Να σημειωθεί ότι οι νομικές δεσμεύσεις αφορούν τις συμβάσεις που είναι στο στάδιο της υπογραφής και δείχνουν ότι το έργο βρίσκεται στη φάση της συμβασιοποίησης και άρα έχει προοπτική να υλοποιηθεί. Παρά το χαμηλό ποσοστό των συμβασιοποιημένων έργων, το πρόγραμμα της ψηφιακής σύγκλισης εμφανίζει υπερπληθώρα ενταγμένων έργων (ποσοστό 166%) και η εξήγηση έχει να κάνει με την προσπάθεια της αρμόδιας διαχειριστικής αρχής να δημιουργήσει μια δεξαμενή έργων, που μπορούν εναλλακτικά να αντικαταστήσουν άλλα, προκειμένου να αποφευχθεί απώλεια κοινοτικών πόρων. Την ίδια εικόνα εμφανίζει και το πρόγραμμα του περιβάλλοντος, που παρά το χαμηλό ποσοστό απορρόφησης πόρων, έχει ποσοστό ενταγμένων έργων, που φθάνει το 197,8% και ποσοστό νομικών δεσμεύσεων 118%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή