Κατώτατος μισθός στα 751 ευρώ και συμβάσεις εργασίας

Κατώτατος μισθός στα 751 ευρώ και συμβάσεις εργασίας

2' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την άμεση αποκατάσταση των συλλογικών διαπραγματεύσεων για τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας και των αρμοδιοτήτων του Οργανισμού Διαιτησίας και Διαμεσολάβησης (ΟΜΕΔ), καθώς και την επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ, εξήγγειλε ο νέος υπουργός Εργασίας, Πάνος Σκουρλέτης, κατά την τελετή παράδοσης-παραλαβής του υπουργείου Εργασίας. Σαφώς ηπιότερος στις εξαγγελίες του σε σχέση με άλλους συναδέλφους του, έχοντας συνείδηση –όπως ο ίδιος παραδέχθηκε– του δύσκολου έργου που αναλαμβάνει και ξεκαθαρίζοντας ότι οι πολιτικές του επιλογές θα κινηθούν στον αντίποδα των πολιτικών που επέβαλε ο στενός κορσές των Μνημονίων, ο κ. Σκουρλέτης επανέλαβε μεν την πρόθεση της κυβέρνησης για επαναφορά του κατώτατου μισθού, χαμηλώνοντας, όμως, ένα σκαλοπάτι τους τόνους του.

Ο νέος υπουργός Εργασίας δεσμεύθηκε για την αποκατάσταση του θεσμού των συλλογικών διαπραγματεύσεων, την επαναφορά των αρμοδιοτήτων του Οργανισμού Μεσολάβησης και Διαιτησίας (ΟΜΕΔ) και των προστατευτικών διατάξεων για τις απολύσεις, ενώ θα καταργήσει τον νόμο για την επιστράτευση σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Κεντρικός στόχος της νέας ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας παραμένει, όπως ξεκαθάρισε ο νέος υπουργός, η επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ. Σύμφωνα με τον κ. Σκουρλέτη, η εφαρμογή του μέτρου θα συνδυαστεί με μία σειρά άλλων πολιτικών, που θα διευκολύνουν τη λειτουργία των επιχειρήσεων και θα δίνουν «ανάσες», όπως π.χ. αυτή της ρύθμισης χρεών προς τα Ταμεία και την εφορία.

Και αυτό γιατί εκτός από τις ενστάσεις των πιστωτών, για τις οποίες ο ίδιος ο υπουργός ξεκαθάρισε ότι δεν ενδιαφέρεται, αναγνωρίζοντας ως τις μόνες δεσμεύσεις της κυβέρνησης αυτές απέναντι στον ελληνικό λαό, υπάρχουν συγκεκριμένες ενστάσεις από τον επιχειρηματικό κόσμο, κυρίως δε, τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, με τις εργοδοτικές οργανώσεις να μην έχουν ξεκάθαρη θέση. Είναι ενδεικτικό ότι, ενώ σε επίπεδο προθέσεων κάποιοι εκπρόσωποι εργοδοτών εκτιμούσαν ότι οι κατώτατοι μισθοί πρέπει να αυξηθούν, πλέον, μπροστά στο ενδεχόμενο νομοθετικής επαναφοράς τους στα 751 ευρώ, δηλώνουν ότι το κόστος είναι υπέρογκο και δεν μπορούν να ανταποκριθούν. Το θέμα θα απασχολήσει από σήμερα κιόλας την ηγεσία του υπουργείου.

Στην αναφορά του απερχόμενου υπουργού Γιάννη Βρούτση ότι «οι πολιτικές κρίνονται εκ του αποτελέσματος», ο κ. Σκουρλέτης αντέτεινε ότι «τα αποτελέσματα επηρεάζονται από τις προθέσεις» και πρόσθεσε ότι το κράτος έχει συνέχεια. Οι πολιτικές, όμως, επιλέγονται. Και οι δικές του πολιτικές θα είναι στον αντίποδα των πολιτικών που εφαρμόστηκαν έως σήμερα. Ο νέος υπουργός Εργασίας εξέφρασε την εμπιστοσύνη του προς το προσωπικό και τις υπηρεσίες του υπουργείου και υποστήριξε ότι το υπουργείο Εργασίας θα αποτελέσει στο εξής «πρότυπο διαφορετικής λειτουργίας και θα σταθεί δίπλα στον πολίτη και στις ανάγκες του».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή