Βραβείο ΔΕΣΤΕ, ένας θεσμός με παρελθόν και μέλλον

Βραβείο ΔΕΣΤΕ, ένας θεσμός με παρελθόν και μέλλον

2' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Aς απαντήσουμε στο εξής απλό ερώτημα: πώς αναδεικνύεται η σύγχρονη εικαστική παραγωγή; Προφανώς μέσα από μια εθνική πολιτιστική πολιτική, το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, τις γκαλερί που στηρίζουν ανερχόμενους εικαστικούς και από θεσμούς που προσφέρουν ένα «βήμα». Δυστυχώς στην Ελλάδα η υποδομή αυτή είναι υποτυπώδης. Πολλά από τα ταλέντα μας φεύγουν, αναγνωρίζονται και σταδιοδρομούν στο εξωτερικό, ένα καλλιτεχνικό brain drain για τη χώρα.

Και αν τα τελευταία χρόνια υπήρχαν κάποια βραβεία που συμβολικά και οικονομικά έδιναν μια ανάσα σε Ελληνες εικαστικούς, είτε υπολειτουργούν είτε εξαφανίστηκαν. Το βραβείο ΔΕΣΤΕ είναι μια εξαίρεση ποιότητας και συνέπειας από το 1999. Φέτος θα απονεμηθεί το 9ο κατά σειρά έπαθλο αξίας 10.000 ευρώ και αξίζει ένας μικρός απολογισμός πριν παρουσιάσει κανείς τα ονόματα των έξι υποψηφίων.

Το βραβείο απονέμεται κάθε δύο χρόνια σε Ελληνα ή Κύπριο καλλιτέχνη, για τον οποίον δεν καθορίζεται ηλικιακό όριο. Η διαδικασία της βράβευσης στηρίζεται σε δύο επιτροπές. Η πρώτη, που συναπαρτίζεται από Ελληνες διαφόρων γνωστικών αντικειμένων περί την τέχνη, καθορίζει τους υποψηφίους. Η δεύτερη, που αποτελείται από προσωπικότητες διεθνούς διαμετρήματος της εικαστικής σκηνής, προκρίνει τον νικητή ύστερα από προσωπική συνέντευξη. Από το 2009, τα έργα παρουσιάζονται στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, σε μια έκθεση που προηγείται της βράβευσης.

«Το πλέον σοβαρό στοίχημα που κέρδισε το βραβείο ΔΕΣΤΕ έχει να κάνει με την έμφαση στην αξιοκρατία. Η διαδικασία είναι αδιάβλητη και ο θεσμός χαίρει μεγάλης εκτίμησης στο εξωτερικό», λέει ο συλλέκτης Δάκης Ιωάννου που συμμετέχει πάντα στη δεύτερη επιτροπή: «Οι υποψήφιοι βγαίνουν κερδισμένοι από το γεγονός ότι συζητούν με διευθυντές μεγάλων μουσείων του εξωτερικού, επιμελητές και θεωρητικούς διεθνούς φήμης, κατά την εξέταση του portfolio τους».

Ο Γιώργος Τζιρτζιλάκης, καθηγητής στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων στον Βόλο και στενός συνεργάτης του ιδρύματος, συμπληρώνει: «Ο θεσμός για τους μέχρι σήμερα βραβευθέντες λειτουργεί σαν ένα άτυπο διαβατήριο, μια πλατφόρμα μέσα από την οποία μπορούν να παρουσιάσουν τη δουλειά τους, ν’ αποκτήσουν φωνή. Η πρώτη επιτροπή παίζει πολύ μεγάλο ρόλο διότι στην ουσία καθορίζει τα κριτήρια, δηλαδή ποιο είναι το ζητούμενο κάθε φορά. Αυτό της δίνει και σχετική ευελιξία και το καθήκον να αφουγκράζεται τα δεδομένα κάθε εποχής».

Ο εικαστικός Κώστας Σαχπάζης, που έχει κερδίσει το βραβείο και φέτος συμμετείχε στην επιτροπή αυτή, λέει: «Ουσιαστικά δεν υπάρχει συγκεκριμένος τύπος ή δομή για τη διαδικασία από το ίδρυμα ΔΕΣΤΕ, οπότε η εκάστοτε επιτροπή επινοεί έναν τρόπο εργασίας. Υπάρχει πολύ μεγάλη ελευθερία η οποία όμως σημαίνει και πολύ δύσκολους όρους διαχείρισης, με την έννοια ότι όλα είναι υπό συζήτηση και γίνεται μια προσπάθεια συναίνεσης. Προσωπικά, ως καλλιτέχνης, πρότεινα συναδέλφους στων οποίων τις πρακτικές μπορούσα να αναγνωρίσω ίσως και κάποιες αμυδρές συγγένειες με τη δική μου. Προσπάθησα να υπογραμμίσω το ιδιαίτερο αποτύπωμα όλων των συμμετεχόντων και θεωρώ ότι η κύρια συνδρομή μου στην επιτροπή ήταν αυτή: να δειχθεί ο ιδιαίτερος τρόπος με τον οποίο σκέφτεται και δουλεύει ο καθένας».

Και οι φετινοί υποψήφιοι; Είναι οι Ναταλί Γιαξή, Πέτρος Μώρης, Γιάννης Παπαδόπουλος, Αγγελος Πλέσσας, Σωκράτης Σωκράτους και Μαρία Χασάπη.

Τα εγκαίνια της έκθεσης του βραβείου ΔΕΣΤΕ 2015 θα πραγματοποιηθούν την Τετάρτη 27 Μαΐου 2015 ενώ η απονομή του βραβείου έχει οριστεί για τη Δευτέρα 7 Σεπτεμβρίου 2015.

Τα εγκαίνια της έκθεσης του βραβείου ΔΕΣΤΕ 2015 θα πραγματοποιηθούν την Τετάρτη 27 Μαΐου, ενώ η απονομή του βραβείου έχει οριστεί για τη Δευτέρα 7 Σεπτεμβρίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή