Ρευστότητα 40 δισ. ευρώ θα χρειαστούν το επόμενο διάστημα από τον ELA οι τράπεζες

Ρευστότητα 40 δισ. ευρώ θα χρειαστούν το επόμενο διάστημα από τον ELA οι τράπεζες

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το ζήτημα της ρευστότητας αλλά και η εξέλιξη των μη εξυπηρετούμενων δανείων αποτελούν τις μεγάλες άμεσες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι τράπεζες.

Οι τράπεζες έχουν ήδη ζητήσει την ενεργοποίηση του μηχανισμού έκτακτης ρευστότητας (Emergency Liquidity Assistance – ELA), καθώς εκτιμάται ότι το επόμενο διάστημα θα αντλήσουν, είτε άμεσα είτε έμμεσα, περίπου 40 δισ. ευρώ από τον έκτακτο μηχανισμό. Μεγάλο μέρος θα είναι έμμεση άντληση, δηλαδή θα αφορά ρευστότητα που ήδη έχει αντληθεί μέσω των εγγυήσεων του Δημοσίου, η οποία είναι πιθανό να μεταφερθεί από την ΕΚΤ στον ELA. Σύμφωνα με στελέχη τραπεζών, από τις εγγυήσεις του Δημοσίου, συνολικής ονομαστικής αξίας 40 δισ. ευρώ, χρησιμοποιούνται σήμερα περίπου 30 δισ. με τις οποίες έχει αντληθεί ρευστότητα ύψους περίπου 20 δισ. ευρώ. Οι εγγυήσεις αυτές από 1ης Μαρτίου δεν θα γίνονται αποδεκτές από την ΕΚΤ και οι τράπεζες εργάζονται εντατικά με την Τράπεζα της Ελλάδος για την ομαλή αντικατάσταση των εγγυήσεων του Δημοσίου από άλλες.

Ωστόσο είναι πιθανό οι εγγυήσεις αυτές, ή μέρος αυτών, να μη γίνονται αποδεκτές από την ΕΚΤ για τη χορήγηση βασικής ρευστότητας, κάτι που θα οδηγήσει στη μετατροπή της ρευστότητας αυτής σε ELA. Επιπλέον κεφάλαια θα χρειαστούν οι τράπεζες για να συμμετάσχουν στις επικείμενες εκδόσεις εντόκων γραμματίων του ελληνικού Δημοσίου -που υπολογίζονται σε 7 δισ. ευρώ για το επόμενο δίμηνο- καθώς και για την κάλυψη της «αιμορραγίας» που προκαλούν οι εκροές καταθέσεων. Αν και η κατάσταση μετά τις εκλογές έχει εξομαλυνθεί, ωστόσο το τελευταίο τρίμηνο του 2014 οι καταθέσεις μειώθηκαν κατά 3,5 δισ. ευρώ (εκ των οποίων τα 3 δισ. ευρώ αφορούν τον περασμένο Δεκέμβριο), ενώ τον Ιανουάριο η μείωση των καταθέσεων εκτιμάται κοντά στα 5 δισ. ευρώ. Περαιτέρω πίεση στις τράπεζες προκαλεί και η μη ανανέωση των repos στη διατραπεζική, ύψους περίπου 7 δισ. ευρώ.

Μεγάλος προβληματισμός επικρατεί στις τράπεζες και για το θέμα των μη εξυπηρετούμενων δανείων, καθώς το τελευταίο διάστημα καταγράφεται έξαρση των «κόκκινων» δανείων. Η προεκλογική αβεβαιότητα έδωσε σε αρκετούς την αφορμή να αμελήσουν την εξυπηρέτηση των δανείων τους, ενώ μερίδα νοικοκυριών και επιχειρήσεων έχουν σταματήσει να εξυπηρετούν τις υποχρεώσεις τους αναμένοντας την προώθηση ευνοϊκών ρυθμίσεων -για την ανακούφιση των δανειοληπτών- από τη νέα κυβέρνηση. Σημειώνεται ότι τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια ξεπερνούν το 35% του συνόλου των δανείων.

Εν τω μεταξύ συνεχίστηκαν και χθες, για δεύτερη συνεδρίαση, οι «επιθετικές» ρευστοποιήσεις τραπεζικών μετοχών. Η μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς υποχώρησε κατά 12% και το warrant κατά 27,52%, η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας υποχώρησε κατά 11,81% και το warrant κατά 19,75%, ενώ η μετοχή της Alpha Bank σημείωσε απώλειες κατά 10,19% και το warrant κατά 33%. Απώλειες 12,9% σημείωσε και η μετοχή της Eurobank. Η κατακόρυφη πτώση των τραπεζικών μετοχών αποδίδεται από αναλυτές στην ανησυχία των επενδυτών ότι η νέα κυβέρνηση θα προχωρήσει σε αλλαγές στις διοικητικές δομές, αλλά και στον τρόπο λειτουργίας στην κατεύθυνση της ενίσχυσης του κρατικού ελέγχου στις τράπεζες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή