«Κραχ» χθες σε Χρηματιστήριο, αγορά ομολόγων

«Κραχ» χθες σε Χρηματιστήριο, αγορά ομολόγων

2' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην έξοδο του Χρηματιστηρίου συνωστίσθηκαν χθες τα ξένα επενδυτικά σχήματα, που ελέγχουν το 61,5% της αγοράς μετοχών. Η ένταση των ρευστοποιήσεων σε τραπεζικούς τίτλους και άλλα εμποροβιομηχανικά blue chips προκάλεσε την καθίζηση της αγοράς σε ποσοστό 9,24%. Μέσα σε συνεδρίαση 7 ωρών χάθηκαν λογιστικά 5,741 δισ. ευρώ από την κεφαλαιοποίηση ενώ στις τρεις μετεκλογικές συνεδριάσεις οι συνολικές λογιστικές απώλειες του Χ.Α. ανέρχονται στα 11,29 δισ. ευρώ. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε χθες με απώλειες 26,67%, μόλις στις 54 μονάδες, σημειώνοντας ιστορικό χαμηλό.

H χθεσινή «βουτιά» είναι η 2η μεγαλύτερη από την ένταξη της χώρας στην Ευρωζώνη – είχε προηγηθεί στις 9 Δεκεμβρίου 2014 η πτώση (-12,78%) όταν ανακοινώθηκε η πρόωρη εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας που προκάλεσε και τις πρόσφατες εθνικές εκλογές και αποτελεί και την 8η μεγαλύτερη πτώση στην ιστορία της αγοράς από το 1980, που υπάρχουν στοιχεία για τον Γενικό Δείκτη, μέχρι σήμερα.

Ο τυφώνας πωλήσεων που συνέτριψε κυρίως τις τραπεζικές μετοχές (βρέθηκαν σε νέα ιστορικά χαμηλά, με τον τραπεζικό δείκτη να είναι σε επίπεδα Ιουλίου 1986), είχε άμεσο αντίκτυπο και στην αγορά ομολόγων, καθώς εκτοξεύθηκαν οι αποδόσεις ως απόρροια των διάχυτων ανησυχιών για το νέο κυβερνητικό σχήμα και των φόβων πως τελικώς θα υπάρξει σύγκρουση με την Ε.Ε. και την τρόικα.

Οι επενδυτές στα ομόλογα προέβησαν σε επιθετικές πωλήσεις, με αποτέλεσμα οι αποδόσεις του 3ετούς ομολόγου να φθάσουν το 16,50%, του 5ετούς ομολόγου να αναρριχηθούν στα 13,25% και της 10ετίας η απόδοση να ανέλθει στο 10,20%. Η μετεκλογική κατάρρευση μετοχών και ομολόγων αποδίδεται στις εξαγγελίες αρκετών υπουργών της κυβέρνησης Τσίπρα, που ανακοίνωσαν την ακύρωση των αποκρατικοποιήσεων (ΔΕΗ, ΕΛΠΕ, ΑΔΜΗΕ, ΟΛΠ). Ταυτόχρονα, οι επενδυτές εκφράζουν ανησυχία για τα σχέδια της κυβέρνησης σε ό,τι αφορά τις τράπεζες και το ΤΧΣ, καθώς υπάρχει η αίσθηση για τη μετατροπή των προνομιούχων μετοχών άνευ ψήφου που έχει το Ταμείο σε κοινές και τη δυνατότητα σε κυβερνητικό επίπεδο να υπάρξουν παρεμβάσεις στις διοικήσεις. Το Reuters επισημαίνει πως οι αγορές αντιδρούν στη σύνθεση του νέου υπουργικού συμβουλίου και στις εξαγγελίες για πάγωμα της ιδιωτικοποίησης του ΟΛΠ, και «θεωρούν ότι αυτό είναι σημάδι πως ο κ. Τσίπρας θα τηρήσει τις προεκλογικές του υποσχέσεις, σκίζοντας το Μνημόνιο, εγκαταλείποντας την πολιτική λιτότητας παρά τις προειδοποιήσεις από αξιωματούχους της Ε.Ε. και του ΔΝΤ».

Ο κ. Felix Hermann της DZ Bank τόνισε:«Συνεχίζεται η τάση που είδαμε τις τελευταίες ημέρες. Τώρα ο κ. Τσίπρας ανακοίνωσε το νέο υπουργικό συμβούλιο και ο νέος υπουργός Οικονομικών φαίνεται πως είναι ένας σκληρός τύπος από την άκρα αριστερά του πολιτικού φάσματος» και συμπλήρωσε: «Αυτό δημιουργεί ανησυχίες πως έρχεται σύγκρουση ανάμεσα στην Αθήνα και στους πιστωτές της. Το γεγονός ότι προχώρησε σε συνασπισμό με την άκρα Δεξιά δεν βοηθάει την κατάσταση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή