Απειλή υποβάθμισης της ελληνικής οικονομίας από Standard & Poor’s

Απειλή υποβάθμισης της ελληνικής οικονομίας από Standard & Poor’s

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Προπομπό υποβάθμισης αποτελεί η χθεσινή ανακοίνωση του οίκου αξιολόγησης Standard & Poor’s (S&P) ότι προχωράει στην υποβάθμιση των προοπτικών της ελληνικής οικονομίας σε «αρνητικές» από «σταθερές». Την ίδια ώρα, ο απερχόμενος υπουργός Οικονομικών, Γκ. Χαρδούβελης, έκρουσε και πάλι τον κώδωνα του κινδύνου για τις χρηματοδοτικές ανάγκες του Μαρτίου και την κάλυψή τους, ενώ κάλεσε τη νέα κυβέρνηση να αιτηθεί παράτασης του υφιστάμενου προγράμματος.

Η S&P κατέστησε χθες σαφές ότι το ενδεχόμενο να προχωρήσει σε μια άμεση υποβάθμιση της αξιολόγησης της Ελλάδας (13 Μαρτίου είναι η προγραμματισμένη ανακοίνωση της έκθεσής της) συγκεντρώνει αυτή τη στιγμή περισσότερες πιθανότητες απ’ ό,τι μία αναβάθμιση ή διατήρηση της αξιολόγησης. Και στην υποβάθμιση θα προχωρήσει εφόσον εάν οι διαπραγματεύσεις με την Ε.Ε., την ΕΚΤ και το ΔΝΤ «κολλήσουν». Σύμφωνα με τον οίκο, αν η νέα κυβέρνηση δεν καταφέρει να καταλήξει σε συμφωνία με τους επίσημους πιστωτές για νέα χρηματοδοτική στήριξη, τότε θα αποδυναμωθεί η χρηματοδοτική θέση της χώρας και η πιστοληπτική της αξιοπιστία.

Κατά τις εκτιμήσεις της S&P, εφόσον η Ελλάδα έχει περιορισμένη πρόσβαση στις αγορές ομολόγων, η χρηματοδότησή της στηρίζεται στον επίσημο τομέα για να καλύψει τις λήξεις χρεών ύψους 17 δισ. ευρώ το 2015. Μάλιστα, οι αναλυτές του οίκου υποστηρίζουν ότι εάν η κυβέρνηση ζητήσει μία τεχνική παράταση του ελληνικού προγράμματος που λήγει στις 28 Φεβρουαρίου, αυτό πιθανότατα να της επιτρέψει να διαπραγματευτεί αλλαγές σε ορισμένες από τις παραμέτρους του προγράμματος με την Ε.Ε., την ΕΚΤ και το ΔΝΤ. Επιπλέον, η S&P θεωρεί «δυνητικά εποικοδομητική» την «υπόσχεση της νέας κυβέρνησης να προσπαθήσει να αυξήσει τις δημόσιες επενδύσεις και να συνδέσει τη βιωσιμότητα του χρέους με την ανάπτυξη». Το δε βασικό σενάριο της S&P προβλέπει πως η ελληνική κυβέρνηση θα έρθει σε συμβιβασμό με τους δανειστές για τους όρους της επιπρόσθετης χρηματοδότησης, δεδομένων των ισχυρών κινήτρων της Ελλάδας και των πιστωτών της Ευρωζώνης να αποφύγουν μια χρεοκοπία.

Πάντως, ενδεικτικό της ανησυχίας που επικρατεί στην αγορά, είναι ότι σήμερα ο οίκος Fitch θα πραγματοποιήσει τηλεδιάσκεψη για την κατάσταση στην Ελλάδα.

Από την πλευρά του, ο κ. Χαρδούβελης ανέφερε ότι κατά την άποψή του «δεν έχουμε την πολυτέλεια να τρενάρουμε την οποιαδήποτε διαπραγμάτευση μέχρι Ιούνιο – Ιούλιο. Οι χρηματοδοτικές ανάγκες του Μαρτίου είναι αρκετά έντονες. Μάλιστα το Eurogroup του Δεκεμβρίου αποφάσισε να μας δώσει δίμηνη παράταση, ακριβώς για να έχουμε πάρει τα χρήματα, τα 7,2 δισ. πριν από τις ανάγκες του Μαρτίου». Και πρόσθεσε ότι ο ίδιος επιδίωξε στην προεκλογική περίοδο να είναι «χρήσιμος και όχι ευχάριστος» και για τον λόγο αυτό δέχτηκε τα πυρά τόσο από αριστερά, όσο και από δεξιά.

Παράλληλα, αναφερόμενος στο πώς μπορεί να πετύχει κάποιος να «σκίσει το Μνημόνιο και οτιδήποτε τον κρατάει στο παρελθόν», αυτό μπορεί να γίνει μόνο με το «να βγεις στην αγορά. Για παράδειγμα με ένα 30ετές ομόλογο, με χαμηλό επιτόκιο, να πάρεις τα λεφτά, να τα δώσεις πίσω στο ΔΝΤ και να του πεις “δεν με ενδιαφέρει τι έλεγες για μένα πριν από δυο μήνες, όπου με “ξέσκιζες” με την κριτική σου. Πάρε τα λεφτά σου και φύγε”».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή