Ομπάμα – Τσίπρας: Συνεργασία για τρομοκρατία και ασφάλεια

Ομπάμα – Τσίπρας: Συνεργασία για τρομοκρατία και ασφάλεια

2' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Τηλεφωνική επικοινωνία είχε χθες ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, προκειμένου να τον συγχαρεί για την εκλογή του. Σύμφωνα με επίσημες πηγές του Λευκού Οίκου, οι δύο ηγέτες εξέτασαν «την στενή συνεργασία ανάμεσα στην Ελλάδα και τις Ηνωμένες Πολιτείες σε θέματα ευρωπαϊκής ασφάλειας και καταπολέμησης της τρομοκρατίας».

«Ο Πρόεδρος σημείωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες, ως παλαιά φίλη και σύμμαχος χώρα, προσβλέπει να συνεργαστεί στενά με τη νέα ελληνική κυβέρνηση για να βοηθήσει την Ελλάδα να επανέλθει στο δρόμο της μακροπρόθεσμης ευημερίας» τονίζεται απο τον Λευκό Οίκο. «Οι δύο ηγέτες εξέτασαν επίσης τη στενή συνεργασία ανάμεσα στην Ελλάδα και τις Ηνωμένες Πολιτείες σε θέματα ευρωπαϊκής ασφάλειας και καταπολέμησης της τρομοκρατίας».

Σύμφωνα με το Μαξίμου, ο Αμερικανός πρόεδρος τόνισε την ανάγκη να ξεφύγει η Ευρώπη από τις πολιτικές της «σκληρής λιτότητας» και πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ θα σταθούν αρωγός στην υιοθέτηση μεταρρυθμίσεων για την προώθηση της ανάπτυξης και την αύξηση της απασχόλησης. Τόνισε, δε, ότι ευελπιστεί να υπάρξει σύντομα επικοινωνία και συνεργασία μεταξύ των υπ. Οικονομικών των δύο χωρών, Τζακ Λιου και Γιάνη Βαρουφάκη.

Παράλληλα, μια εξέλιξη που οι ΗΠΑ παρακολουθούν με προσοχή είναι οι κινήσεις της νέας κυβέρνησης στο γεωπολιτικό επίπεδο. Ερωτώμενη αν φοβάται ότι η Ρωσία θα προσελκύσει την Ελλάδα στη σφαίρα επιρροής της, υπονομεύοντας την ενότητα της Ε.Ε., η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Τζένιφερ Ψάκι, δήλωσε ότι «δεν υπάρχει ανησυχία σε αυτό το στάδιο», ενώ δεν θέλησε να δώσει υπερβολική σημασία στην αντίδραση της ελληνικής κυβέρνησης στην ανακοίνωση της Ε.Ε. ότι στο σημερινό συμβούλιο ΥΠΕΞ θα συζητηθούν νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας, καθώς εκτίμησε ότι αυτά τα σχόλια είναι «μέρος της διαδικασίας λήψης αποφάσεων». Σε μία ένδειξη της σημασίας που δίνει η Ουάσιγκτον στην απόφαση, έτερος αξιωματούχος του υπ. Εξωτερικών δήλωσε ότι οι κυρώσεις είναι το πιο σημαντικό μέτρο για να αλλάξει η επιθετική πολιτική της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Λίγο νωρίτερα, η αρμόδια για την Ευρώπη υφ. Εξωτερικών Βικτόρια Νούλαντ, μιλώντας σε εκδήλωση του ινστιτούτου Brookings, σημείωσε ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν κανένα πρόβλημα με μία «φυσιολογική» σχέση της Ελλάδας με τη Ρωσία, ενώ προσβλέπουν στη συνεργασία με τη νέα κυβέρνηση για το Κυπριακό, την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, αλλά και για την επανεκκίνηση των διαπραγματεύσεων για το όνομα της ΠΓΔΜ. Τόνισε επίσης ότι η αμερικανική κυβέρνηση είναι πρόθυμη να υποστηρίξει τις συνομιλίες που θα έχει η Ελλάδα με την Ε.Ε. για τη μελλοντική κατεύθυνση της οικονομίας της. H κ. Νούλαντ πρόσθεσε ότι «έχουμε πολλή δουλειά να κάνουμε μαζί, σε διμερές επίπεδο, ως εταίροι στο ΝΑΤΟ, συμπεριλαμβανομένου του Κυπριακού, της αντιμετώπισης της τρομοκρατίας και της καταπολέμησης του ISIL». Για το γεγονός ότι μία από τις πρώτες συναντήσεις του νέου πρωθυπουργού ήταν με τον Ρώσο πρέσβη στην Αθήνα, η κ. Νούλαντ είπε ότι «προφανώς δεν έχουμε κανένα πρόβλημα και επιθυμούμε η Ελλάδα να έχει μία φυσιολογική, καθαρή σχέση με τη Ρωσία. Η προηγούμενη κυβέρνηση βοήθησε πολύ στέλνοντας ξεκάθαρα μηνύματα στη Ρωσία ότι αυτό που ζητάμε είναι αλλαγή της επιθετικής πολιτικής προς τους γείτονές της, όχι κάτι άλλο, και ότι μπορούμε να κάνουμε περισσότερα μαζί αν αυτό εισακουσθεί».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή