Οι Σαουδάραβες επέκριναν τη Μισέλ Ομπάμα

Οι Σαουδάραβες επέκριναν τη Μισέλ Ομπάμα

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στη Σαουδική Αραβία μετέβη απευθείας από την Ινδία ο Αμερικανός πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα, για να τιμήσει τη μνήμη του αποβιώσαντος βασιλιά Αμπντουλάχ. Η Μισέλ Ομπάμα, ωστόσο, ήταν εκείνη που κατάφερε να τραβήξει όλα τα βλέμματα της προσοχής με την παρουσία της και κυρίως το παρουσιαστικό της κατά την επίσκεψη της αμερικανικής αντιπροσωπείας στην πρωτεύουσα του υπερσυντηρητικού βασιλείου.

Η πρώτη κυρία των ΗΠΑ επέλεξε να φορέσει ένα μαύρο παντελόνι και ένα μακρύ σακάκι, που κάλυπτε τα χέρια της, παραλείποντας, όμως να βάλει μαντίλα. Στη Σαουδική Αραβία απαγορεύεται οι γυναίκες να κυκλοφορούν με το κεφάλι τους ακάλυπτο, ενώ πολλές γυναίκες φορούν νικάμπ. Η επιλογή της Μισέλ Ομπάμα οδήγησε σε έντονες αντιδράσεις από την πλευρά εκατοντάδων Σαουδαράβων, που κατέκλυσαν το Twitter με αναρτήσεις, που εξέφραζαν τη δυσαρέσκειά τους. Σύμφωνα με την αμερικανική εφημερίδα Washington Post, περισσότερες από 1.500 αναρτήσεις δημοσιεύθηκαν στην ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης με τα hashtag #Μισέλ_Ομπάμα_Aσεμνη και #Μισέλ_Ομπάμα_Ακάλυπτη στα αραβικά. Ορισμένοι μάλιστα υπέδειξαν ότι η σύζυγος του Ομπάμα είχε φορέσει μαντίλα κατά την επίσκεψή της στην Ινδονησία το 2010. Aλλοι βέβαια υπερασπίστηκαν τη Μισέλ Ομπάμα, υπενθυμίζοντας ότι οι ξένοι επισκέπτες δεν είναι υποχρεωμένοι να υπακούν στον ενδυματολογικό κώδικα της χώρας. Στις φωτογραφίες από την επίσκεψη της αμερικανικής αντιπροσωπείας την Τρίτη στο Ριάντ, η πρώτη κυρία των ΗΠΑ δεν είναι η μόνη γυναίκα με ακάλυπτο κεφάλι. Η πρώην υπ. Εξωτερικών των ΗΠΑ, Κοντολίζα Ράις εμφανίσθηκε, επίσης χωρίς μαντίλα. Ούτε η Χίλαρι Κλίντον ή η Λόρα Μπους είχαν φορέσει μαντίλα κατά την επίσκεψή τους στη Σαουδική Αραβία το 2011 και το 2006 αντίστοιχα. Αντίθετα, η Βασίλισσα της Αγγλίας το 1979, αλλά και η Δούκισσα της Κορνουάλης είχαν καλύψει το κεφάλι τους.

Χειραψία

Η Μισέλ Ομπάμα στάθηκε λίγο πιο πίσω από τον σύζυγό της για να χαιρετίσουν τους Σαουδάραβες αξιωματούχους, μία διαδικασία που της δημιούργησε φανερή δυσαρέσκεια. Αρκετοί από τους αποκλειστικά άνδρες αξιωματούχους απέφυγαν να της σφίξουν το χέρι, γνέφοντάς της απλώς, αν και υπήρξαν ορισμένοι που τη χαιρέτησαν διά χειραψίας. Το γραφείο της Μισέλ Ομπάμα δεν σχολίασε το ζήτημα της ενδυματολογικής της επιλογής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή