Συμβιβασμός S&P με αμερικανικές αρχές για τα τοξικά ομόλογα

Συμβιβασμός S&P με αμερικανικές αρχές για τα τοξικά ομόλογα

1' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης και ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης S&P βρίσκονται στα πρόθυρα συμβιβασμού ύψους 1,37 δισ. δολαρίων σχετικά με αγωγές που είχαν καταθέσει το υπουργείο και πολλές πολιτείες για τις αξιολογήσεις που είχε κάνει η S&P την εποχή πριν από την κρίση του 2008. Το υπουργείο Δικαιοσύνης θα αποζημιωθεί με ποσό 687 εκατομμυρίων δολαρίων και οι πολιτείες συνολικά θα λάβουν τα υπόλοιπα χρήματα, όπως μετέδωσε αποκλειστικά η εφημερίδα The Wall Street Journal.

Ο συμβιβασμός θα οδηγήσει σε αρχειοθέτηση της αγωγής που είχε καταθέσει το υπουργείο πριν από δύο χρόνια. Σε αυτήν οι δικηγόροι του υπουργείου Δικαιοσύνης υποστήριξαν ότι ο οίκος αξιολόγησης S&P, ένας εκ των τριών μεγαλυτέρων παγκοσμίως, παραπλάνησε ηθελημένα επενδυτές εκδίδοντας θετικές αξιολογήσεις για δέσμες τιτλοποιημένων στεγαστικών δανείων, αξιολογήσεις που γρήγορα αποδείχτηκε ότι δεν ήταν ακριβείς. Η κατάρρευση της αμερικανικής αγοράς στεγαστικών δανείων υψηλού ρίσκου το καλοκαίρι του 2007 αποτέλεσε την πρώτη πράξη του δράματος, που κορυφώθηκε τον Σεπτέμβριο του 2008 με την κατάρρευση της Lehman Brothers και εξελίχθηκε στη συνέχεια στη μεγαλύτερη κρίση του χρηματοπιστωτικού συστήματος και της οικονομίας από τη δεκαετία του 1930.

Τον Σεπτέμβριο του 2013 η S&P κατηγόρησε την αμερικανική κυβέρνηση ότι κατέθεσε αγωγή εναντίον της εταιρείας σε αντίποινα για την υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης των ΗΠΑ που είχε κάνει ο οίκος το 2011. Η S&P είχε υποβαθμίσει κατά μία βαθμίδα το αξιόχρεο των ΗΠΑ τον καιρό που το αμερικανικό Κογκρέσο είχε διχαστεί όσον αφορά το θέμα της αύξησης του ανωτάτου ορίου του δημοσίου χρέους των ΗΠΑ.

Τελικά η υποβάθμιση των ΗΠΑ δεν επηρέασε ούτε κατ’ ελάχιστον το κόστος δανεισμού τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή