Στις 13 Φεβρουαρίου η εκλογή Προέδρου

Στις 13 Φεβρουαρίου η εκλογή Προέδρου

1' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το όνομα του κ. Δημήτρη Αβραμόπουλου, στην ψηφοφορία για τον νέο Πρόεδρο της Δημοκρατίας που θα διεξαχθεί στις 13 Φεβρουαρίου, μοιάζει να κερδίζει έδαφος για τη θέση του διαδόχου του κ. Κάρολου Παπούλια, την ίδια στιγμή που μία θετική απάντηση από τον κ. Κώστα Καραμανλή θα αποτελούσε το ιδεατό σενάριο για τον πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρα. Ωστόσο, ο πρώην πρωθυπουργός διατηρεί σημαντικές ενστάσεις, επί της αρχής, για μία, χωρίς αρμοδιότητες, Προεδρία αλλά και για τον δικό του ρόλο εν γένει σε αυτήν. Αλλωστε, οι πληροφορίες περί σκέψεων του ΣΥΡΙΖΑ για τον πρώην πρωθυπουργό δεν έχουν μετουσιωθεί σε επίσημη πρόταση, ούτε καν σε διερευνητική προσπάθεια προς την πλευρά Καραμανλή, γεγονός που προκαλεί την ενόχληση στενών συνεργατών του, που κάνουν λόγο για «εργαλειοποίηση» του ονόματός του προς άγραν θετικής δημοσιότητας για τον κ. Τσίπρα.

Ενδεχόμενη υποψηφιότητα Αβραμόπουλου, άλλωστε, έχει και μία επιπλέον θετική συνέπεια, τη δυνατότητα της νέας κυβέρνησης να ορίσει ένα δικό της στέλεχος στο Κολλέγιο των Επιτρόπων στις Βρυξέλλες. Τύποις η Κομισιόν ή ακόμη και το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα δεν έχουν δυνατότητα «βέτο» στην αποχώρηση – αντικατάσταση επιτρόπου, καίτοι συνιστά παράδοξο για τους ευρωπαϊκούς μηχανισμούς. Ωστόσο, η αλλαγή επιτρόπου –πιθανότατα μέσω της τοποθέτησης στην Επιτροπή του κ. Γιάννη Μηλιού– θα μπορούσε να οδηγήσει σε υποβάθμιση του χαρτοφυλακίου που κατέχει σήμερα ο Ελληνας επίτροπος και αφορά τη μετανάστευση και την εσωτερική ασφάλεια. Ωστόσο, ο κίνδυνος αυτός μοιάζει ήσσονος σημασίας για την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, βασική επιδίωξη της οποίας είναι, ανεξαρτήτως χαρτοφυλακίου, να έχει λόγο στην Κομισιόν.

Καθώς θεωρείται δεδομένη η πρόταση της κυβέρνησης για κεντροδεξιά υποψηφιότητα, αυξάνεται κατακόρυφα και η πίεση προς την ηγεσία της Ν.Δ. να υπερψηφίσει τον νέο Πρόεδρο. Αλλωστε, φαντάζει εξαιρετικά απίθανο να αποδεχθεί ο κ. Στ. Δήμας, που ήταν η πρόταση της πλειοψηφίας στην προηγούμενη Βουλή, να εμπλακεί σε μία διαδικασία με «αντίπαλο» από τα σπλάχνα της παράταξής του. Προς τον κ. Σαμαρά έχει διαμηνυθεί, εμμέσως ή αμέσως, από βουλευτές ότι εφόσον προταθεί π.χ. ο κ. Αβραμόπουλος, εκείνοι θα δώσουν ψήφο, ακόμη και κόντρα στη γραμμή της ηγεσίας. Μάλιστα, χθες, ο κ. Νικ. Κακλαμάνης πρότεινε να σπεύσει η Ν.Δ. να ανακοινώσει την εκ των προτέρων αποδοχή μιας κεντροδεξιάς υποψηφιότητας, εάν φυσικά αυτή περιλαμβάνεται στον σχεδιασμό του ΣΥΡΙΖΑ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή