Το ΠΑΣΟΚ δεν ψηφίζει Καραμανλή για Πρόεδρο της Δημοκρατίας

Το ΠΑΣΟΚ δεν ψηφίζει Καραμανλή για Πρόεδρο της Δημοκρατίας

2' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αρνητικοί εμφανίζονται στη Χαρ. Τρικούπη στο ενδεχόμενο να προταθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ ως υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας ο κ. Κ. Καραμανλής. Από το ΠΑΣΟΚ τονίζουν ότι δεν είναι δυνατόν να αποδεχθούν ως ανώτατο πολιτειακό παράγοντα τον πολιτικό που, όπως λένε, οδήγησε τη χώρα σε οικονομική καταστροφή, για την αντιμετώπιση της οποίας οδηγηθήκαμε αναγκαστικά στο Μνημόνιο. «Εμείς Καραμανλή για Πρόεδρο της Δημοκρατίας δεν ψηφίζουμε. Θεωρούμε ότι είναι υπεύθυνος για την περίοδο 2004-2009», δήλωσε χθες χαρακτηριστικά (Mega) και ο κ. Χρ. Πρωτόπαπας, τονίζοντας, ωστόσο, ότι το ΠΑΣΟΚ θα μπορούσε να ψηφίσει πρόσωπο το οποίο προέρχεται από την Κεντροδεξιά.

Αφησε, εν ολίγοις, να εννοηθεί ότι το ΠΑΣΟΚ κατά τον τρόπο με τον οποίο στήριξε την υποψηφιότητα του κ. Στ. Δήμα, θα μπορούσε –αναλόγως– να ταχθεί και υπέρ μιας πιθανής του κ. Δ. Αβραμόπουλου (αν και κάτι τέτοιο δεν έχει ακόμη συζητηθεί στο εσωτερικό του κόμματος). Σήμερα, ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος συγκαλεί τη νέα Κοινοβουλευτική Ομάδα (μόλις 13 μελών) και το Πολιτικό Συμβούλιο σε κοινή συνεδρίαση, ενώ το απόγευμα θα συναντηθεί με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, ο οποίος βρίσκεται στην Αθήνα για συνομιλίες με τον πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρα.

Η σημερινή κοινή συνεδρίαση των δύο οργάνων του κόμματος πραγματοποιείται τέσσερις ημέρες μετά την οδυνηρή ήττα του ΠΑΣΟΚ και στο πλαίσιο της συζήτησης περί του ποια μπορεί να είναι η επόμενη ημέρα στη Χαρ. Τρικούπη. Ο κ. Ν. Μπίστης δήλωσε χθες (Βήμα FM) ότι πρέπει να εκλεγεί ένας πολύ νεότερος πρόεδρος, διαφορετικά, όπως είπε, αν παραμείνει στη γενιά των 55άρηδων, δεν μπορεί να φανταστεί κάποιον καλύτερο από τον κ. Βενιζέλο. Είπε, πάντως, ότι «αν θέλουμε να προχωρήσουμε σε ουσιαστική ανανέωση και να μην ασχολούμαστε σε εσωτερικές, εντός των τειχών του ΠΑΣΟΚ ανακατανομές εξουσίας, πρέπει να πάμε στη νέα γενιά». Καθ’ όλη τη διάρκεια των προηγούμενων ημερών, στελέχη όλων των ηλικιών και των τάσεων εντός του ΠΑΣΟΚ συναντώνται, συντρώγουν και συζητούν για το ποια θα μπορούσε να είναι η στρατηγική του κόμματος στο εξής και, βεβαίως, για το παζλ των προσώπων που –ενδεχομένως– θα μπορούσαν να το σύρουν έξω από τη βαθιά κρίση.

Τα ονόματα είναι περίπου δεδομένα. Η κ. Φώφη Γεννηματά και ο κ. Ανδρέας Λοβέρδος εκ των προβεβλημένων και οι κ. Νίκος Ανδρουλάκης και Κυριάκος Πιερρακάκης από τους νεότερους είναι οι προφανείς και πλέον πιθανοί διεκδικητές. Αν και οι νεότεροι δεν έχουν ακόμη πεισθεί ότι πρέπει να διεκδικήσουν την προεδρία, οι διεργασίες στο παρασκήνιο είναι έντονες και δεν πρέπει να αποκλείεται τίποτα. Σημαντικό ρόλο στις ενδοκομματικές εξελίξεις κατά το επόμενο χρονικό διάστημα αναμένεται να διαδραματίσουν και πρόσωπα όπως ο κ. Κώστας Σκανδαλίδης, ένας από τους λίγους εκ των πάλαι ποτέ προβεβλημένων που εξασφάλισαν την επανεκλογή τους στη Βουλή. Από τους περισσότερους αναζητείται μια λύση που δεν θα οδηγήσει σε παρατεταμένη εσωκομματική σύγκρουση με ανεπιθύμητες επιπτώσεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή