Κυνήγι «θησαυρού» για φιλότεχνους στο Λονδίνο

Κυνήγι «θησαυρού» για φιλότεχνους στο Λονδίνο

1' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενα διαφορετικό κυνήγι θησαυρού για φιλότεχνους κάθε ηλικίας ετοιμάζει η Dulwich Picture Gallery του νοτίου Λονδίνου. Μόνο που ο «θησαυρός», που θα κληθούν να ανακαλύψουν οι επισκέπτες από τις 10 Φεβρουαρίου έως τις 26 Απριλίου, είναι στην πραγματικότητα… άνθρακες, αφού ένας από τους 270 αυθεντικούς πίνακες της γκαλερί θα αντικατασταθεί με ένα πιστό αντίγραφο. Το αντίγραφο δημιουργήθηκε κατόπιν παραγγελίας στην Κίνα, όπου αυτή τη στιγμή βρίσκεται η πρωτεύουσα της παγκόσμιας (παρα)βιομηχανίας παραγωγής πλαστών έργων τέχνης. Οσοι επισκέπτες καταφέρουν να το εντοπίσουν, θα συμμετάσχουν σε κλήρωση με έπαθλο πέντε αντίγραφα επιλεγμένων έργων από τη μόνιμη συλλογή της Dulwich Picture Gallery, που περιλαμβάνει δημιουργίες των Ρέμπραντ, Ρούμπενς, Βερονέζε, Τιτσιάνο κ.ά. Oι υπόλοιποι θα έχουν την ευκαιρία να εξασκήσουν την παρατηρητικότητά τους στις 28 Απριλίου, όταν ο αυθεντικός και ο πλαστός πίνακας θα εκτεθούν δίπλα δίπλα.

Το πρότζεκτ του εννοιολογικού καλλιτέχνη Doug Fishbone τιτλοφορείται εύγλωττα «Made in China» και φιλοδοξεί να εγείρει ερωτήματα σχετικά με τον ρόλο του αυθεντικού στην ψηφιακή εποχή, την εμπορευματοποίηση της τέχνης, αλλά και την ίδια την έννοια της αυθεντικότητας, την οποία μπορούν να αναγνωρίζουν μόνο οι πολύ εκπαιδευμένοι παρατηρητές. «Η ύπαρξη ενός κρυμμένου αντιγράφου ενθαρρύνει το κοινό να παραμείνει σε εγρήγορση, προσεγγίζοντας κάθε έργο με προσοχή και καχυποψία», αναφέρει ο καλλιτέχνης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή