Επιστροφή απολυμένων και θέσπιση νέας αξιολόγησης

Επιστροφή απολυμένων και θέσπιση νέας αξιολόγησης

2' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η άμεση ανάκληση των απολύσεων περίπου 3.500 δημοσίων υπαλλήλων, οι οποίοι τέθηκαν σε διαθεσιμότητα και δεν τοποθετήθηκαν σε νέες θέσεις, και η θέσπιση ενός νέου συστήματος αξιολόγησης «που δεν θα είναι τιμωρητικό» είναι οι προτεραιότητες του αναπληρωτή υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης Γιώργου Κατρούγκαλου. Σε συνέντευξη που έδωσε στον ΣΚΑΪ, ο υπουργός ανέλυσε διεξοδικά τον προγραμματισμό του για τα δύο καυτά θέματα του Δημοσίου, ενώ άφησε αιχμές σε βάρος της απελθούσας κυβέρνησης και του προκατόχου του, Κυριάκου Μητσοτάκη. «Ημουν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και μπορώ να σας μεταφέρω την πολύ άσχημη εικόνα που έχουν για τις πολιτικές και οικονομικές ελίτ. Ολοι οι ξένοι, ανεξαρτήτως πολιτικών θέσεων, αντιλαμβάνονται ότι το πολιτικό σύστημα στην Ελλάδα, αντί να φτιάξει μια δημόσια διοίκηση, απέλυσε τις καθαρίστριες. Εννοώ ότι, αντί να προσπαθήσει να επέμβει στις δομές ώστε να έχουμε ένα καλύτερο, πιο δημοκρατικό, πιο αποτελεσματικό κράτος, κυνήγησε απλώς νούμερα και έφτασε να απολύσει αυτούς που δεν είχαν κανενός είδους προστασία, όπως, π.χ., οι φύλακες και οι καθαρίστριες».

Ως προς τις επαναπροσλήψεις, άμεσος στόχος είναι οι 3.500 (ο κ. Κατρούγκαλος είπε ότι κατά τον κ. Μητσοτάκη είναι 2.500) υπάλληλοι που απολύθηκαν μέσω της διαθεσιμότητας, συγκεκριμένα οι καθαρίστριες του υπουργείου Οικονομικών, οι εκπαιδευτικοί της τεχνικής εκπαίδευσης, οι σχολικοί φύλακες και όσοι διοικητικοί υπάλληλοι των πανεπιστημίων απομακρύνθηκαν από τις θέσεις τους. Ο κ. Κατρούγκαλος άφησε να εννοηθεί ότι στο πρόγραμμα θα υπαχθούν και οι απολυμένοι της ΕΡΤ, ωστόσο επιφυλάχθηκε, καθώς δεν είναι της αρμοδιότητάς του. «Οι υπάλληλοι θα επιστρέψουν με το μισθολόγιο που έχουν τώρα οι ομόλογοί τους», ξεκαθάρισε ο υπουργός, σημειώνοντας ότι και το θέμα του μισθολογίου θα τεθεί εκ νέου υπό συζήτηση, αλλά όχι άμεσα.

Ο κ. Κατρούγκαλος τάχθηκε υπέρ της διατήρησης της εσωτερικής κινητικότητας λέγοντας ότι «είναι αυτό που έχει ανάγκη η δημόσια διοίκηση», καθώς «έχουμε υπηρεσίες που έχουν μεγαλύτερες ελλείψεις από άλλες». Ως προς τη χρηματοδότηση των απολύσεων που θα ανακληθούν, υποστήριξε ότι θα προέλθει από τον συμψηφισμό των 15.000 προσλήψεων για το 2015. «Εχει κατασκευαστεί προεκλογικά η θεωρία της “κωλοτούμπας”. Αυτό δεν ταιριάζει σε ένα κόμμα της Αριστεράς», είπε ο υπουργός, ο οποίος αναφερόμενος στη διαπραγμάτευση δήλωσε ότι «για εμάς το Μνημόνιο είναι νεκρό».

Ως προς το ζήτημα της αξιολόγησης, σήμερα ο υπουργός θα συναντηθεί με την ΑΔΕΔΥ. «Η αξιολόγηση, έτσι όπως τώρα έχει θεσπιστεί, δεν έχει σκοπό να βελτιώσει τις δημόσιες υπηρεσίες, αλλά να καταλήξει σε απολύσεις. Προτείνω μια αξιολόγηση που δεν θα είναι τιμωρητική, αλλά θα βελτιώνει την ποιότητα των δημοσίων υπηρεσιών. Θα δίνει κίνητρα στους καλούς και θα βοηθάει αυτούς που έχουν πρόβλημα να γίνουν καλύτεροι», είπε. «Θέλουμε να αλλάξουμε το κράτος άρδην και γι’ αυτό θέλουμε να το κάνουμε ανοιχτό στην κοινωνία και σε αυτούς που δουλεύουν, τους δημοσίους υπαλλήλους».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή