Δεν αποδίδουν τα χρηματοδοτικά εργαλεία για τις μικρομεσαίες

Δεν αποδίδουν τα χρηματοδοτικά εργαλεία για τις μικρομεσαίες

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επανασχεδιασμό των χρηματοδοτικών εργαλείων, προκειμένου να αξιοποιηθούν 300 – 600 εκατ. ευρώ που αναμένεται ότι θα μείνουν αδιάθετα έως το τέλος του 2015, εξετάζει το υπουργείο Οικονομίας, στο πλαίσιο της διαδικασίας εξυγίανσης του ΕΣΠΑ. Πρόκειται για κονδύλια που προορίζονταν κυρίως για την ενίσχυση επενδύσεων από μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τα οποία θα πρέπει να διοχετευθούν έγκαιρα σε άλλες

δράσεις, προκειμένου να μη χαθούν.

Το συνολικό ποσό που είχε δεσμευθεί μέσω του ΕΣΠΑ για τα χρηματοδοτικά εργαλεία, όπως το Jeremie, το Jessica και ορισμένα προγράμματα του ΕΤΕΑΝ, ανέρχεται στο 1,5 δισ. ευρώ και μέχρι σήμερα η απορρόφηση δεν υπερβαίνει το 40%. Το στενό χρονοδιάγραμμα, μέχρι το τέλος του 2015, προσγειώνει τις εκτιμήσεις για την απορρόφηση στο 65% περίπου, με αποτέλεσμα τα κονδύλια που θα μείνουν αδιάθετα και θα πρέπει να κατανεμηθούν σε άλλες δράσεις να υπολογίζονται έως και 600 εκατ. ευρώ.

Η βασική αιτία που υπονομεύει την αποτελεσματικότητα των προγραμμάτων που σχεδιάστηκαν για να υποβοηθήσουν τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις είναι η έλλειψη ρευστότητας στην αγορά. Το πρόβλημα εντοπίζεται κυρίως στην αδυναμία των τραπεζών να παράσχουν ρευστότητα στις επιχειρήσεις για τη χρηματοδότηση της επένδυσης με τη μορφή δανείου και αποτελεί τον βασικό ανασταλτικό παράγοντα για τον οποίο ένας μεγάλος αριθμός επενδυτικών σχεδίων τελικώς εγκαταλείπεται πριν ακόμη ξεκινήσει.

Το κενό που διαπιστώνεται στην αξιοποίηση των πόρων των χρηματοδοτικών εργαλείων έχει επισημάνει σε πρόσφατη έκθεσή της η Τράπεζα της Ελλάδος, τονίζοντας την ανάγκη να αρθούν περιορισμοί όπως η γεωγραφική κατανομή των πόρων, δηλαδή η δυνατότητα μεταφοράς κεφαλαίων μέσω των περιφερειών. Τα βασικότερα χρηματοδοτικά εργαλεία έχουν σχεδιαστεί μέσω φορέων, όπως είναι το Εθνικό Ταμείο Επιχειρηματικότητας (ΕΤΕΑΝ), η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων, και τα χρήματα που έχουν δεσμευθεί μπορούν να διοχετευθούν μέσω προγραμμάτων δανειοδοτήσεων ή προγραμμάτων εγγυοδοσίας. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ, τα ποσοστά απορρόφησης κυμαίνονται μεταξύ 12%, που είναι και το χαμηλότερο για το πρόγραμμα «Χρηματοδότηση Εμπορίου», και φθάνουν μέχρι και το 67% για το πρόγραμμα «Δανειοδότηση με εγγύηση του Δημοσίου». Ικανοποιητική απορρόφηση που φθάνει έως και το 52% παρουσιάζει το πρόγραμμα «Επιχειρηματική Επανεκκίνηση» του ΕΤΕΑΝ, αλλά σε κάθε περίπτωση υπολείπεται του στόχου, που θα πρέπει να καλυφθεί έως τα τέλη του 2015.

Το πρόβλημα της έλλειψης ρευστότητας στην αγορά διαπερνά διαγώνια όλα τα προγράμματα και τις δράσεις που έχουν σχεδιαστεί στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ, και όχι μόνο. Να σημειωθεί ότι πρόσφατα η ΕΤΕπ, που ήταν ο βασικός χρηματοδότης του Ταμείου Εγγυήσεων, ενέκρινε ποσό 400 εκατ. ευρώ, ανεβάζοντας τη συμμετοχή της στο 1 δισ. ευρώ περίπου, χωρίς ωστόσο αυτό να λύνει το σημαντικότερο πρόβλημα, που είναι η τελική διοχέτευση των χρημάτων αυτών στις επιχειρήσεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή