Αιφνίδια χαλάρωση νομισματικής πολιτικής από τη Σιγκαπούρη

Αιφνίδια χαλάρωση νομισματικής πολιτικής από τη Σιγκαπούρη

1' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε μία απροσδόκητη κίνηση προχώρησε η κεντρική τράπεζα της Σιγκαπούρης, επιδιώκοντας τη χαλάρωση της νομισματικής της πολιτικής. Συγκεκριμένα, χωρίς να έχει προηγηθεί καθιερωμένη συνεδρίαση, περιόρισε το όριο ανατίμησης του δολαρίου Σιγκαπούρης έναντι ενός καλαθιού νομισμάτων. Πάντως, δεν έδωσε στη δημοσιότητα ούτε το εύρος της διακύμανσης του εθνικού νομίσματος ούτε τη σύνθεση του καλαθιού νομισμάτων, όπως υπαγορεύουν και οι κανόνες της. Αναλυτές εκτιμούν πως ο στόχος ετήσιας ανατίμησης του δολαρίου Σιγκαπούρης αναθεωρήθηκε από 2% σε 0,5% – 1,5%. Τελευταία φορά που έλαβε κατεπείγουσες αποφάσεις ήταν μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001. Η Σιγκαπούρη είναι η ένατη κατά σειρά χώρα που προχωρεί σε χαλάρωση νομισματικής πολιτικής από την αρχή του έτους.

Μετά τη χθεσινή απόφαση, η οποία ακολουθεί την αντίστοιχη για ποσοτική χαλάρωση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, παρατηρήθηκε η μεγαλύτερη ημερήσια πτώση στην ιστορία του δολαρίου Σιγκαπούρης ως προς το αμερικανικό δολάριο. Το εν λόγω νόμισμα άγγιξε έως και τα 1,35 δολάρια Σιγκαπούρης προς το δολάριο ΗΠΑ.

Οπως κατέστη εμφανές, η Σιγκαπούρη έδρασε άμεσα μετά την ΕΚΤ χωρίς να περιμένει την προγραμματισμένη συνεδρίασή της, όπως ενδεχομένως πράττουν άλλες κεντρικές τράπεζες. Η Τράπεζα της Σιγκαπούρης, πάντως, έχει μόνο δύο προγραμματισμένες συναντήσεις για την πολιτική της μέσα στο έτος.

Θα πρέπει, ακόμα, να επισημανθεί πως αυτή δεν διαμορφώνει τη νομισματική της πολιτική διαμέσου των επιτοκίων αλλά με εργαλείο τις διακυμάνσεις του δολαρίου Σιγκαπούρης. Η κίνηση νομισματικής χαλάρωσης αποφασίστηκε υπό συνθήκες αναιμικής οικονομικής ανάπτυξης, υποχώρησης των τιμών του πετρελαίου και πτωτικής τάσης του πληθωρισμού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή