Δεν βιάζεται η Fed να αυξήσει τα επιτόκια

Δεν βιάζεται η Fed να αυξήσει τα επιτόκια

1' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η αμερικανική Ομοσπονδιακή Τράπεζα (Fed) επανέλαβε χθες ότι θα εξακολουθήσει να επιδεικνύει «υπομονή» όσον αφορά την πρώτη αύξηση των επιτοκίων δανεισμού από το 2008. Η αγορά εκτίμησε πως οι Αμερικανοί κεντρικοί τραπεζίτες δεν πρόκειται να αυξήσουν τα επιτόκια δανεισμού τουλάχιστον μέχρι και τον Μάιο. Ωστόσο οι Αμερικανοί κεντρικοί τραπεζίτες εμφανίστηκαν αισιόδοξοι όσον αφορά τις προοπτικές της αμερικανικής οικονομίας, η οποία επεκτείνεται «με σταθερό ρυθμό», όπως ανέφεραν. Επέμειναν δε στην άποψή τους ότι δεν θα διαρκέσει μεγάλο διάστημα η υποχώρηση του πληθωρισμού που οφείλεται στην πτώση των τιμών του πετρελαίου από τον Ιούνιο του 2014 και μετά. Στην ανακοίνωσή τους οι Αμερικανοί κεντρικοί τραπεζίτες αναφέρθηκαν ελάχιστα στην υποχώρηση της ανάπτυξης των οικονομιών σε Ευρώπη και Ασία, λέγοντας απλώς ότι θα λάβουν υπόψη τους «χρηματοπιστωτικές και διεθνείς εξελίξεις» στο πλαίσιο της απόφασής τους για αύξηση των επιτοκίων δανεισμού.

Ο δείκτης S&P 500 γύρισε στο «κόκκινο» και η αξία των αμερικανικών δεκαετών ομολόγων αυξήθηκε μετά την ανακοίνωση της Fed. Οι επενδυτές φαίνεται πως ερμήνευσαν τη δήλωση ως δείγμα ότι τα προβλήματα των υπολοίπων οικονομιών δεν πρόκειται να οδηγήσουν σε μικρή έστω αναβολή της απόφασης για αύξηση των επιτοκίων δανεισμού περί τα μέσα του 2015. «Σκέφτεται κανείς ότι αν η Fed σκόπευε πραγματικά να αναβάλει την αύξηση των επιτοκίων για το 2016, τότε θα δινόταν μεγαλύτερη έμφαση στις διεθνείς εξελίξεις και στην ενίσχυση του δολαρίου», εξηγεί την αντίδραση των αγορών στο Reuters ο Τζον Σίλβα, οικονομολόγος της Wells Fargo. Πολλοί κεντρικοί τραπεζίτες της Fed έχουν αφήσει να εννοηθεί ότι η πρώτη αύξηση επιτοκίων θα συμβεί στα μέσα του έτους, ωστόσο δεν έχουν αποκλείσει το ενδεχόμενο η αύξηση να έρθει λίγους μήνες αργότερα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή