Καραμανλής και Αβραμόπουλος

Καραμανλής και Αβραμόπουλος

2' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενδεχόμενη επιλογή προσωπικότητας από την Κεντροδεξιά για το αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας αποτελεί πολιτικά ευφυή και εθνικά χρήσιμη κίνηση του Αλέξη Τσίπρα.

Για τον κ. Τσίπρα τόσο ο Κώστας Καραμανλής όσο και ο Δημήτρης Αβραμόπουλος φαντάζουν ως άριστες επιλογές, καθώς με αυτές ο πρωθυπουργός κάνει την υπέρβαση, εμφανίζεται ενωτικός και δείχνει σεβασμό στην «άλλη πλευρά».

Παράλληλα, προκύπτουν κομματικά οφέλη για τον ΣΥΡΙΖΑ. Η επιλογή του Κώστα Καραμανλή αφαιρεί από το οπλοστάσιο της Ν.Δ. το πιο δυνατό χαρτί της, τον πλέον δημοφιλή πολιτικό της Κεντροδεξιάς, τον μετριοπαθή και με ρητορική δεινότητα πρώην πρωθυπουργό που θα μπορούσε να συνενώσει τον ευρύτερο χώρο «από τις παρυφές της άκρας Δεξιάς μέχρι τις παρυφές της άκρας Αριστεράς».

Στην περίπτωση του Δημήτρη Αβραμόπουλου οι πολιτικοί υπολογισμοί του κ. Τσίπρα έχουν να κάνουν με τη θέση του Ελληνα επιτρόπου στην οποία μετά την αποχώρησή του θα διορισθεί στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ.

Πέρα από τα όποια κομματικά σχέδια, είναι αλήθεια ότι και οι δύο συγκεκριμένες επιλογές, Καραμανλής και Αβραμόπουλος, εκ των πραγμάτων λειτουργούν ενωτικά σε μια φάση που ο ιδιότυπος διχασμός της χώρας πρέπει να τελειώσει. Επίσης, καλό θα ήταν να αποκτήσει η χώρα έναν νεότερο, πιο ενεργό Πρόεδρο της Δημοκρατίας, και να μην αποτελεί το κορυφαίο πολιτειακό αξίωμα προορισμό για παραγκωνισμένους της πολιτικής ζωής.

Παρά τη δική του συμβολή στον δημοσιονομικό εκτροχιασμό, ο Κώστας Καραμανλής παραμένει δημοφιλής σε ένα μεγάλο τμήμα της κοινωνίας. Οι λόγοι είναι πολλοί. Σε αντίθεση με τον Γιώργο Παπανδρέου, στήριξε το κόμμα του, απέφυγε να προκαλέσει τριβές τηρώντας όμως διακριτές αποστάσεις από την πολιτική Σαμαρά τον οποίο δεν αμφισβήτησε, παρά τις περιοδικές παροτρύνσεις δυσαρεστημένων «καραμανλικών». Αν και έχει δεχθεί έντονη κριτική για τη σιωπή του όλο αυτό το διάστημα, η συγκεκριμένη στάση του έχει συμβάλει στη σταδιακή αποκατάστασή του στη συνείδηση πολλών.

Πάντως, είναι πολύ πιθανό ο κ. Καραμανλής να προτιμήσει να παραμείνει στο παρασκήνιο ως «χρυσή εφεδρεία» που σε περίπτωση αδιεξόδου θα μπορούσε να αποτελέσει τη λύση ως ο μόνος ικανός να φέρει τη Ν.Δ. στην εξουσία την «επόμενη ημέρα». Φυσικά, είναι τουλάχιστον κολακευτικό να σε προτείνει η Αριστερά και να γνωρίζεις εκ των προτέρων ότι θα σε υπερψηφίσει η συντριπτική πλειοψηφία των βουλευτών. Ομως, έχω την αίσθηση ότι θα προτιμούσε ενδεχόμενη επιστροφή του στον δημόσιο βίο να τον φέρει στη μάχιμη πολιτική και όχι σε ρόλο ενός θεσμικά αδύναμου Προέδρου της Δημοκρατίας.

Ως πιο πιθανή προοπτική διαγράφεται η επιλογή του Δημήτρη Αβραμόπουλου για έναν ρόλο που πολλοί υποστηρίζουν ότι «του πάει». Οι επαφές και οι δίαυλοι επικοινωνίας του πρώην υπουργού Εξωτερικών και Εθνικής Αμυνας, και τους τελευταίους τρεις μήνες επιτρόπου, θα λειτουργήσουν εξισορροπητικά προς την Ε.Ε., το ΝΑΤΟ, αλλά και χώρες όπως το Ισραήλ, σε μια περίοδο όπου οι σχέσεις ίσως δοκιμασθούν.

Τον όλο σχεδιασμό δεν θα επηρεάσει η αναμενόμενη δυσφορία του Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ για την τόσο σύντομη αποχώρηση ενός επιτρόπου, αλλά και για το γεγονός ότι στο μείζονος σημασίας για την Ε.Ε. χαρτοφυλάκιο της μετανάστευσης ένα μέλος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος θα αντικατασταθεί από στέλεχος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς.

Αν, τελικά, προταθεί ο κ. Καραμανλής ή ο κ. Αβραμόπουλος, και με δεδομένους τους αριθμητικούς συσχετισμούς στη Βουλή, ο Αντώνης Σαμαράς θα πράξει σοφά εάν δεν επιμείνει στον Σταύρο Δήμα. Θα αποτρέψει εσωτερικούς τριγμούς και δεν θα απολέσει άλλη μια ευκαιρία να επιδείξει ενωτικό πνεύμα. Από την πλευρά του, σε ένα τέτοιο σκηνικό, ο ευπρεπής πρώην υπουργός και επίτροπος, ο οποίος έλαβε 168 ψήφους τον Δεκέμβριο, έχει κάθε λόγο να αποσυρθεί ενισχύοντας τη θετική εικόνα για το πρόσωπό του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή