Δέσμευση Τσίπρα για την αποφυγή μονομερών κινήσεων

Δέσμευση Τσίπρα για την αποφυγή μονομερών κινήσεων

2' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι αμοιβαίες φιλοφρονήσεις εκατέρωθεν περίσσεψαν μετά τη συνάντηση που είχε χθες ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας με τον πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, στο Μέγαρο Μαξίμου. Αν μη τι άλλο, αποτύπωσαν ότι υπάρχει μια κατ’ αρχήν διάθεση να συζητηθούν σε καλό κλίμα όλα τα ζητήματα. Στο Μαξίμου κρατούν ως σημαντική τη σημειολογία της επίσκεψης, το γεγονός ότι «η Ευρώπη συνομιλεί μαζί μας» και ότι μέσω του κ. Σουλτς θα πάρει μια πρώτη γεύση των θέσεων της ελληνικής κυβέρνησης η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ, με την οποία ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου πρόκειται να συναντηθεί σήμερα.

Στην ουσία της συνάντησης, ο κ. Σουλτς αναφέρθηκε σε διαφωνίες που προέκυψαν, χωρίς να μπει σε λεπτομέρειες, αναγνώρισε, ωστόσο, τη διάθεση για ειλικρινή συζήτηση και τόνισε τη διαπίστωσή του ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν προτίθεται να κινηθεί μονομερώς. Ο κ. Τσίπρας με έμφαση δήλωσε από την πλευρά του ότι «διαπραγματευόμαστε με ασφάλεια, εγγυόμαστε τη σταθερότητα» και μίλησε για διαβούλευση με τους Ευρωπαίους εταίρους, ώστε να βρεθεί «μια συνολική ευρωπαϊκή και αμοιβαία επωφελής λύση στα θέματα κοινού ενδιαφέροντος», για να προσθέσει, όμως, ότι για όλα αυτά «χρειάζεται χρόνος».

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Σουλτς προέτρεψε τον κ. Τσίπρα να κλείσει το συντομότερο δυνατόν την εκκρεμότητα επιμήκυνσης του προγράμματος, ώστε να μη βρεθεί η χώρα στο κενό, ενώ εξέφρασε τη διάθεση των εταίρων να μην απαιτήσουν το αίτημα της επιμήκυνσης να συνοδευθεί με επιστροφή της τρόικας. Τον παρότρυνε, επίσης, πριν θέσει ζήτημα διαπραγμάτευσης του χρέους, να παρουσιάσει απτά και συγκεκριμένα μέτρα για βελτίωση των εσόδων και, κυρίως, για πάταξη της φοροδιαφυγής, η οποία αποτέλεσε «αγκάθι» στις σχέσεις των εταίρων με τις κυβερνήσεις των προηγούμενων ετών.

Αμεσες προτεραιότητες

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο πρωθυπουργός διαβεβαίωσε ότι η αντιμετώπιση της διαφθοράς και της φοροδιαφυγής είναι στις άμεσες προτεραιότητες, ενώ διαπιστώθηκε κοινός τόπος με τον κ. Σουλτς σε δύο ζητήματα: στη διαπίστωση ότι με συνέχιση της λιτότητας η Ευρώπη δεν μπορεί να εξέλθει από την κρίση και στο ελληνικό αίτημα για εξαίρεση των δημοσίων επενδύσεων από τον στόχο του δημοσιονομικού ελλείμματος που προβλέπεται από το Σύμφωνο Σταθερότητας.

Ο πρωθυπουργός παρουσίασε επιπλέον τη θέση για πρωτογενώς ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς, με αναθεώρηση προς τα κάτω των προβλέψεων για πλεονάσματα μέχρι το 2020. Αναφέρθηκε, επίσης, στην ανάγκη χρηματοδότησης της παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας, θέτοντας το θέμα ενός ευρωπαϊκού επενδυτικού New Deal, συμπληρωματικού στο πακέτο Γιουνκέρ, και συναινετικού αναπροσανατολισμού του ΕΣΠΑ 2014 – 2020.

Για το ζήτημα του χρέους έθεσε το αίτημα ευρωπαϊκής λύσης με διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του, ρήτρας ανάπτυξης για το υπόλοιπο και μορατόριουμ αποπληρωμής τόκων.

Εκτενώς συζητήθηκε η προοπτική πρόσθετων κυρώσεων από την Ε.Ε. στη Ρωσία, όπου ο πρωθυπουργός εξήγησε ότι η ελληνική αντίδραση αφορούσε το διαδικαστικό μέρος, ενώ εξέθεσε τα προβλήματα για την ελληνική οικονομία από την επιβολή του ρωσικού εμπάργκο στα αγροτικά προϊόντα.

Ο κ. Τσίπρας πρόκειται τη Δευτέρα να επισκεφθεί την Κύπρο και την Τρίτη την Ιταλία, όπου θα συναντηθεί με τον Ιταλό ομόλογό του, Ματέο Ρέντσι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή