Επισήμως νεκροί οι επιβαίνοντες της ΜΗ370

Επισήμως νεκροί οι επιβαίνοντες της ΜΗ370

2' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Μαλαισία χθες ανακήρυξε επισήμως νεκρούς τους επιβαίνοντες στην πτήση ΜΗ370 των Μαλαισιανών Αερογραμμών, η τύχη της οποίας αγνοείται από τις 8 Μαρτίου του περασμένου έτους. Πρόκειται για μία κίνηση που ουσιαστικά ανοίγει τον δρόμο στη διεκδίκηση αποζημιώσεων από τους οικείους των θυμάτων. Οι μαλαισιανές Αρχές και ο αερομεταφορέας μέχρι σήμερα απέφευγαν να διατυπώσουν σαφή συμπεράσματα για την τύχη του αεροσκάφους Βoeing 777 και των 239 επιβαινόντων. Πολλοί από τους συγγενείς των επιβαινόντων, ωστόσο, εξακολουθούν να επιμένουν ότι το αεροσκάφος προσγειώθηκε ασφαλώς κάπου και οι δικοί τους άνθρωποι βρίσκονται εν ζωή. Ωστόσο, η ανακοίνωση της μαλαισιανής κυβέρνησης ότι υπήρξε αεροπορικό δυστύχημα και ότι όλοι είναι νεκροί, στην πραγματικότητα αποτελούσε την επίσημη ανακοίνωση ότι το αεροσκάφος κάπου συνετρίβη μετά την εξαφάνισή του, ενώ εκτελούσε την πτήση από την Κουάλα Λουμπούρ στο Πεκίνο.

«Γι’ αυτό, με βαριά καρδιά και μεγάλη θλίψη, εκ μέρους της μαλαισιανής κυβέρνησης, επισήμως ανακηρύσσουμε την πτήση ΜΗ370 δυστύχημα», ανέφερε ο επικεφαλής της υπηρεσίας πολιτικής αεροπορίας Αζαρουντίν Αμπντούλ Ραχμάν σε τηλεοπτικό διάγγελμα. «Ολοι οι 239 επιβαίνοντες της πτήσης ΜΗ370 είναι νεκροί» προσέθεσε, παροτρύνοντας τους συγγενείς των θυμάτων να προχωρήσουν με τη ζωή τους, καθώς, όπως τόνισε, είναι σημαντικό για τις οικογένειες να ζήσουν φυσιολογικά.

Η Malaysia Airlines ανακοίνωσε αργότερα ότι θα αρχίσει να έρχεται σε επαφή με τις οικογένειες των θυμάτων προκειμένου να ξεκινήσει η διαδικασία για την καταβολή «δίκαιης και λογικής» αποζημίωσης.

Ωστόσο, κάποιοι από τους συγγενείς ούτε ήθελαν να ακούσουν ότι οι δικοί τους άνθρωποι σκοτώθηκαν εκείνο το βράδυ της 8ης Μαρτίου. Η Σάρα Μπατζ, ο σύντροφος της οποίας ήταν επιβάτης του αεροσκάφους, χλεύασε την ανακοίνωση των μαλαισιανών Αρχών. «Πιστεύω ότι λένε ψέματα τόσο η μαλαισιανή κυβέρνηση όσο και η αεροπορική εταιρεία. Πιθανώς το αεροσκάφος συνετρίβη. Ομως δεν υπάρχει καμία απόδειξη περί τούτου. Μέχρι να έχουμε στα χέρια μας αποδείξεις, απλώς δεν μπορώ να τους πιστέψω. Είναι αδύνατο να κλείσει η υπόθεση προτού έχουμε απτά στοιχεία για το τι συνέβη».

Πολλοί συγγενείς κατηγορούν την κυβέρνηση της Μαλαισίας και τον κρατικό αερομεταφορέα για λανθασμένη αντιμετώπιση της εξαφάνισης του αεροπλάνου και για μετέπειτα συγκάλυψη του τι ακριβώς συνέβη.

Η εξαφάνιση της πτήσης ΜΗ370 παραμένει ένα από τα μεγαλύτερα μυστήρια της σύγχρονης αεροπορίας. Το αεροσκάφος εξαφανίστηκε από τα ραντάρ όταν πραγματοποίησε για άγνωστο λόγο στροφή, ενώ τα δεδομένα που συγκεντρώθηκαν από τα ραντάρ υποδεικνύουν ότι το αεροσκάφος συνέχισε να πετά μέχρι τον νότιο Ινδικό ωκεανό, όπου και πρέπει να κατέπεσε στη θάλασσα, καθώς τελείωσαν τα καύσιμά του. Μέχρι στιγμής, είναι η αλήθεια, δεν υπάρχει το παραμικρό στοιχείο που μαρτυρά ποια ήταν η τύχη του αεροπλάνου και των επιβαινόντων, παρά τη συνεχιζόμενη αναζήτηση των συντριμμιών από διεθνή ομάδα με επικεφαλής την Αυστραλία.

Ο,τι κι αν συνέβη, όπως επισημαίνουν οι εμπειρογνώμονες αεροπορικών δυστυχημάτων, η χθεσινή ανακοίνωση ήταν σημαντική προκειμένου να ξεκινήσουν οι απαραίτητες διαδικασίες για την καταβολή των αποζημιώσεων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα δύο τρίτα των επιβατών ήταν Κινέζοι υπήκοοι και οι κατηγορίες του Πεκίνου για συγκάλυψη και ψέματα προκάλεσε ένταση στις σχέσεις των δύο χωρών. Ο Κινέζος πρωθυπουργός Λι Κεκιάνγκ, μετά τη χθεσινή ανακοίνωση, τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι «ελπίζουμε πως η Μαλαισία θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της και θα εξακολουθήσει την έρευνα για το συμβάν, θα πληρώσει αποζημιώσεις και θα παρηγορήσει τις οικογένειες. Ομως πιο σημαντικό από όλα είναι να βρεθούν οι σοροί των θυμάτων».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή