Προαναγγελία αποχώρησης από τον Ευ. Βενιζέλο

Προαναγγελία αποχώρησης από τον Ευ. Βενιζέλο

3' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Δεν θα γίνω ούτε ο Ζίγδης ούτε ο Κουβέλης του ΠΑΣΟΚ. Η θητεία μου σταματάει με το συνέδριο». Με αυτά τα λόγια ο κ. Ευ. Βενιζέλος προανήγγειλε ότι θα παραμείνει πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ώς το συνέδριο που θα εκλέξει τον διάδοχό του, γεγονός που προσδιορίστηκε χρονικά για τον Μάιο. Στη χθεσινή, κοινή συνεδρίαση της Κ.Ο. και του Πολιτικού Συμβουλίου, έγινε μια πρώτη συζήτηση για τον απολογισμό του εκλογικού αποτελέσματος, ενώ με το χρονοδιάγραμμα του κ. Βενιζέλου συμφώνησε η πλειονότητα των παρευρισκομένων μελών των δύο οργάνων. Εκ των στελεχών τα οποία μίλησαν, η κ. Φώφη Γεννηματά αμφισβήτησε ευθέως την απόφαση Βενιζέλου και τάχθηκε σαφώς υπέρ της επίσπευσης του συνεδρίου, επικαλούμενη την καταστατική πρόβλεψη για διεξαγωγή συνεδριακής διαδικασίας μόνον εφόσον έχει ήδη εκλεγεί νέος πρόεδρος.

Η σύγκρουση για την επόμενη μέρα στο ΠΑΣΟΚ μετατρέπεται σε διαμάχη μεταξύ γενεών. Στη μια πλευρά υπάρχουν οι νεότεροι διεκδικητές της προεδρίας και στην άλλη τα παλαιότερα, προβεβλημένα, στελέχη. Ο κ. Βενιζέλος χθες ετάχθη σαφώς υπέρ της πρώτης λύσης, θέτοντας εαυτόν εγγυητή αυτής της μετάβασης. Είπε: «Το πραγματικό δίλημμα είναι αν η παράταξη θα προσανατολιστεί προς τη δυναμική του μέλλοντος ή προς τη ρουφήχτρα του παρελθόντος. Η δική μου επιλογή είναι η πρώτη. Δεν θα αφήσω να γίνει η δεύτερη». Αιτιολόγησε την πρόταση διεξαγωγής του συνεδρίου τον Μάιο προκειμένου, όπως είπε, να προετοιμαστεί το κόμμα για την εποχή μετά αυτόν. Στη δευτερολογία του επισήμανε ότι το ΠΑΣΟΚ επιθυμεί τον επαναπατρισμό των ψηφοφόρων του Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών, όχι όμως και του ιδίου του κ. Γ. Παπανδρέου. Είπε χαρακτηριστικά ότι ο μελλοντικός πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ «δεν μπορεί να ασπαστεί» τον κ. Παπανδρέου. Στους τρεις μήνες έως τη διεξαγωγή του συνεδρίου, αναμένεται ότι θα μπορέσει να συγκροτηθεί το μέτωπο γύρω από τον υποψήφιο πρόεδρο της νέας γενιάς. Από τους δύο βασικούς διεκδικητές που προέρχονται από τη νέα γενιά, χθες τοποθετήθηκε ο κ. Ν. Ανδρουλάκης, όχι όμως και ο κ. Κυρ. Πιερρακάκης. Στους πιθανούς διεκδικητές της νεότερης γενιάς εντάσσεται και ο κ. Οδ. Κωνσταντινόπουλος.

Από τα παλαιότερα στελέχη, η κ. Γεννηματά ζήτησε επίσπευση των διαδικασιών καθώς, όπως είπε, σε αντίθετη περίπτωση ο κ. Βενιζέλος θα εμφανίζεται για τρεις μήνες ως «υπό αίρεση και υπό προθεσμία πρόεδρος». Τάχθηκε υπέρ της δρομολόγησης συναινετικών διαδικασιών που θα «ενώσουν και δεν θα διαιρούν» και εκτίμησε ότι αν δεν συμβεί αυτό, το ΠΑΣΟΚ μέχρι και τον Μάιο θα τροφοδοτεί τα ΜΜΕ με αρνητικές ειδήσεις και ενδοκομματικές συγκρούσεις. Και ζήτησε εκλογή προέδρου και μετά διεξαγωγή συνεδρίου, τονίζοντας ωστόσο ότι το αντίθετο μπορεί να πραγματοποιηθεί μόνο σε περίπτωση προκήρυξης έκτακτης εκλογοαπολογιστικής διαδικασίας. «Πρέπει να ξεκαθαρίσεις τα πράγματα, να μην πάμε σε δυσάρεστες εξελίξεις», είπε, μεταξύ άλλων, η κ. Γεννηματά. Υπέρ μεταρρυθμιστικής πορείας τάχθηκε ο κ. Ανδρ. Λοβέρδος, ο οποίος εκτίμησε ότι το ΠΑΣΟΚ κινδυνεύει να ταυτιστεί με τον ΣΥΡΙΖΑ (ο πρώην υπουργός μίλησε για «συριζοποίηση»).

«Κυβέρνηση αξιακής και πολιτικής τερατογένεσης»

«Κυβέρνηση αξιακής και πολιτικής τερατογένεσης» χαρακτήρισε χθες ο κ. Ευ. Βενιζέλος το σχήμα συνεργασίας ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ. Επίσης, άφησε να εννοηθεί ότι το ΠΑΣΟΚ δεν πρόκειται να ψηφίσει τον κ. Αβραμόπουλο στην Προεδρία. «Δεν θα συμπράξουμε σε κανένα παλαιοκομματικό παιχνίδι σε σχέση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Αλλο θεσμική συναίνεση, άλλο προσωπικός καιροσκοπισμός και άλλο άγαρμπος εισοδισμός σε άλλους πολιτικούς χώρους», είπε. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επισήμανε ότι μπορεί η φωνή του ΠΑΣΟΚ να μην ακούγεται, «όμως καταγράφεται» και παρατήρησε ότι η νέα κυβέρνηση έχει ως κοινό παρονομαστή «το αντιμνημονιακό μένος», αλλά «στα θέματα δημοκρατικών θεσμών, παιδείας, πολιτισμού, ανθρωπίνων δικαιωμάτων δεν υπάρχει κανένα σημείο επαφής των κυβερνητικών εταίρων, πλην της νομής στην εξουσία».

Ο κ. Βενιζέλος εκτιμά ότι «η ζυγαριά που έχει από τη μια μεριά τις εσωτερικές προσδοκίες και από την άλλη τους εξωτερικούς συσχετισμούς, όπου και να γείρει, θα σπάσει». Eκανε, επίσης, λόγο για «προφανώς ακραίες και προκλητικές επιλογές μέσα στο νέο σύστημα εξουσίας, όχι μόνο στην κυβέρνηση», οι οποίες, όπως διευκρίνισε αφορούν «κορυφαίους θεσμούς με τους οποίους κανείς δεν μπορεί να διακινδυνεύει εκρήξεις ή εκπλήξεις», φωτογραφίζοντας έτσι την επιλογή της κ. Κωνσταντοπούλου για την Προεδρία της Βουλής. Ο κ. Βενιζέλος επισήμανε, ωστόσο, ότι «δεν προσδοκούμε το αδιέξοδο και πολύ περισσότερο την καταστροφή της χώρας για να ζητήσουμε ρέστα. Δεν είμαστε ούτε μικρόψυχοι ούτε χαιρέκακοι». Αφησε αιχμές για τον διάδοχό του στο ΥΠΕΞ κ. Ν. Κοτζιά λέγοντας ότι στην εξωτερική πολιτική «το ύπατο κριτήριο για κάθε κίνηση είναι η επίπτωση σε σχέση με το εθνικό συμφέρον».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή