Συνάντηση Αλ. Τσίπρα με τον πρέσβη των ΗΠΑ

Συνάντηση Αλ. Τσίπρα με τον πρέσβη των ΗΠΑ

2' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

 Την αποσαφήνιση των προθέσεων της κυβέρνησης Τσίπρα σε συγκεκριμένα ζητήματα, και πρωτίστως σε ό,τι αφορά την ασφάλεια στην Ευρώπη με κύριο άξονα τις σχέσεις με τη Ρωσία, αλλά και την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, τόσο της εγχώριας όσο και, κυρίως, της Ισλαμικής, αναζητεί η Ουάσιγκτον μερικά εικοσιτετράωρα μετά την αλλαγή κυβέρνησης στην Αθήνα και σε αυτό το πνεύμα θα κινηθεί σε συνάντηση που θα έχει ο Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα, Ντέιβιντ Πιρς, με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Σε ό,τι αφορά τις σχέσεις με τη Μόσχα, οι ΗΠΑ διαμηνύουν ότι οι κυρώσεις είναι το πιο σημαντικό μέτρο για να αλλάξει η επιθετική πολιτική της Ρωσίας στην Ουκρανία. Στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε την Τετάρτη ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, για να τον συγχαρεί για την εκλογή του, η αμερικανική πλευρά έκανε γνωστό ότι συζητήθηκε η διμερής συνεργασία για την τρομοκρατία και την ασφάλεια στην Ευρώπη, όπου κυριαρχεί το ζήτημα της Ουκρανίας.

«Ο Πρόεδρος σημείωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες, ως παλαιά φίλη και σύμμαχος χώρα, προσβλέπει να συνεργαστεί στενά με τη νέα ελληνική κυβέρνηση για να βοηθήσει την Ελλάδα να επανέλθει στο δρόμο της μακροπρόθεσμης ευημερίας» αναφέρεται σε ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, και επισημαίνεται ότι «οι δύο ηγέτες εξέτασαν επίσης τη στενή συνεργασία ανάμεσα στην Ελλάδα και τις Ηνωμένες Πολιτείες σε θέματα ευρωπαϊκής ασφάλειας και καταπολέμησης της τρομοκρατίας».

Η βοηθός υπουργός Εξωτερικών, Βικτόρια Νούλαντ, που γνωρίζει άριστα τα νατοϊκά θέματα από την προηγούμενη θητεία της ως πρέσβης των ΗΠΑ στην Ατλαντική Συμμαχία, κατέστησε σαφείς τις προσδοκίες της κυβέρνησης Ομπάμα τονίζοντας ότι η προηγούμενη ελληνική κυβέρνηση  «βοήθησε πολύ στέλνοντας ξεκάθαρα μηνύματα στη Ρωσία ότι αυτό που ζητάμε είναι αλλαγή της επιθετικής πολιτικής προς τους γείτονές της». Από την πλευρά της, ερωτηθείσα αν φοβάται ότι η Ρωσία θα προσελκύσει την Ελλάδα στη σφαίρα επιρροής της, υπονομεύοντας την ενότητα της Ε.Ε., η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Τζένιφερ Ψάκι, δήλωσε ότι "σε αυτό το στάδιο" δεν υπάρχει ανησυχία.

Η Ουάσιγκτον – αλλά και άλλες μεγάλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες – προσβλέπει επίσης σε συνέχιση της ανταλλαγής πληροφοριών και της στενής συνεργασίας για την αποτροπή τρομοκρατικών κτυπημάτων. Τα πρόσφατα γεγονότα στο Παρίσι έχουν εντείνει την ανησυχία των δυτικών χωρών που εξετάζουν ενέργειες για περαιτέρω εμβάθυνση της συνεργασίας των αρμόδιων υπηρεσιών τους.

Παράλληλα, πάντως η κυβέρνηση Ομπάμα σε κάθε ευκαιρία υπογραμμίζει τη σταθερή υποστήριξή της προς την Ελλάδα στο οικονομικό πεδίο καθώς συνεχίζει να ασκεί πιέσεις για πιο επεκτατική πολιτική στην Ευρώπη που θα στοχεύει στην ενίσχυση της ανάκαμψης. Σε αυτό το πλαίσιο ο πρόεδρος Ομπάμα τόνισε στον Έλληνα πρωθυπουργό κατά την τηλεφωνική τους συνομιλία, ότι οι ΗΠΑ θα σταθούν αρωγός στην υιοθέτηση μεταρρυθμίσεων για την προώθηση της ανάπτυξης και την αύξηση της απασχόλησης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή