Αλλεπάλληλα «αυτογκόλ» βλέπει ο διεθνής Τύπος

Αλλεπάλληλα «αυτογκόλ» βλέπει ο διεθνής Τύπος

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εντυπωσιακή είναι η μεταστροφή του διεθνούς Τύπου, που, τέσσερις μέρες μετά την ενθουσιώδη υποδοχή της νίκης του ΣΥΡΙΖΑ, διαπιστώνει τα αλλεπάλληλα «αυτογκόλ» της νέας κυβέρνησης. Παράδειγμα η εφημερίδα Zeit, η οποία την περασμένη εβδομάδα κυκλοφορούσε με τίτλους όπως «Δώστε στον Τσίπρα μια ευκαιρία» και «Μια νέα πολιτική συμφωνία για την Ελλάδα», χθες όμως δήλωνε άφωνη με την εκκίνηση του νέου σχήματος: «Μόλις τεσσάρων ημερών είναι η νέα κυβέρνηση και άρχισε ήδη να πετάει όσο το δυνατόν περισσότερες μπάλες στον αέρα. Η εύθραυστη κοινή θέση της Ε.Ε. έναντι της Ρωσίας υπονομεύτηκε από την Ελλάδα. Οι πολυετείς και επίπονες διαρθρωτικές αλλαγές στην Ελλάδα πρόκειται να ανακληθούν. Οι απολυμένοι δημόσιοι υπάλληλοι θα επιστρέψουν στις θέσεις τους, οι ιδιωτικοποιήσεις θα διακοπούν. Με αυτόν τον ρυθμό που ανακοινώνονται από τον Τσίπρα οι αλλαγές στη μέχρι τώρα ακολουθούμενη πολιτική, μας διαφεύγει το βασικό: ο ίδιος και ο υπουργός Οικονομικών του, πρέπει πάνω από όλα να ασχοληθούν με τα δημοσιονομικά στοιχεία. Η κυβέρνηση πρέπει να πληρώσει φέτος ορισμένους πιστωτές. Τα ποσά είναι μεγάλα και αναμένεται να φέρουν τη μικρή χώρα σε ιδιαίτερα δυσχερή θέση», αναφέρεται στο ρεπορτάζ με τον εύγλωττο τίτλο «Η τρύπα μεγαλώνει κάθε μέρα».

Σε σχόλιό του στη συντηρητική γερμανική εφημερίδα FAZ, ο αρθρογράφος Κλάους Ντίτερ Φρανκενμπέργκερ σημειώνει ότι ακόμη και οι σοσιαλδημοκράτες πολιτικοί, όπως ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ και ο Μάρτιν Σουλτς, δεν χαρίστηκαν στον Τσίπρα. «Ο αντικαγκελάριος θύμισε τα αυτονόητα: πως μια νεοεκλεγείσα κυβέρνηση μπορεί να αλλάξει πορεία, αλλά δεν μπορεί να μεταθέσει τις συνέπειες της αλλαγής στους πολίτες άλλων χωρών. Η νέα κυβέρνηση στην Αθήνα θα πρέπει να σεβαστεί τις υποχρεώσεις της και να βάλει μια τάξη στη χώρα», αναφέρει. «Ούτε χρήματα ούτε χρόνος» είναι το πόρισμα της Handelsblatt, που προσθέτει ότι δεν ζηλεύει καθόλου τον κ. Τσίπρα. «Πρέπει να λάβει δύσκολες αποφάσεις και μάλιστα γρήγορα», σχολιάζει και φιλοξενεί την πιεστική ατζέντα συναντήσεων του Ελληνα πρωθυπουργού υπό τον τίτλο «Αγχος στα ελληνικά».

To βρετανικό περιοδικό Economist δημοσιεύει τρία σενάρια για την Ελλάδα: το καλό (αναδιάρθρωση του χρέους με αντάλλαγμα τις δεσμεύσεις του κ. Τσίπρα περί εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων), το καταστροφικό (Grexit) και το ενδιάμεσο, θεωρώντας το τελευταίο, αυτό της παράτασης της τρέχουσας ευρωπαϊκής πολιτικής, ως το πιθανότερο. Τέλος, ο Σάιμον Νίξον της Wall Street Journal εκτιμά πως η Ευρωζώνη ενδέχεται να θυσιάσει την Ελλάδα για να σώσει την Ισπανία: «Η Μαδρίτη πιστεύει ότι θα ήταν προς το συμφέρον της Ισπανίας και της Ευρωζώνης να επιτρέψει στην Ελλάδα να βγει από την Ευρωζώνη αντί να ενισχύσει τους Podemos και να θέσει σε κίνδυνο την ανάκαμψη».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή