Προσέγγιση «αριστερής παρένθεσης»

Προσέγγιση «αριστερής παρένθεσης»

2' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υπέρβαση του εκρηκτικού κλίματος που επικρατεί στη «γαλάζια» βάση, μετά το αποτέλεσμα της Κυριακής, επεδίωξε χθες ο κ. Αντ. Σαμαράς, σημειώνοντας προς τα μέλη της Εκτελεστικής Γραμματείας της Ν.Δ. ότι «δεν έχουμε την πολυτέλεια για εσωστρέφεια, οι εξελίξεις σύντομα θα μας δικαιώσουν». Ο κ. Σαμαράς, που σε όλες τις μέχρι σήμερα συναντήσεις του με στελέχη του κόμματος εκφράζει την πεποίθηση ότι η Ν.Δ. σύντομα θα δικαιωθεί και ο ίδιος θα βρεθεί εκ νέου στο Μαξίμου, επέμεινε χθες στην προσέγγιση της «αριστερής παρένθεσης», σημειώνοντας ότι η Ν.Δ. αποτελεί εγγύηση προκειμένου η χώρα να μην πληρώσει τα σφάλματα του ΣΥΡΙΖΑ και προσέθεσε ότι έρχονται δύσκολες στιγμές για τον τόπο, «οφείλουμε να κάνουμε τα πάντα για να μη γίνουν δραματικές…. Σύντομα αυτή η παράταξη, που πάντα έβγαζε τον τόπο από τα δύσκολα, θα κληθεί να παίξει ξανά τον ιστορικό της ρόλο».

Στην πρωτολογία του, ο κ. Σαμαράς αναφέρθηκε σε λάθη, τα οποία όμως είτε περιόρισε σε ζητήματα οργανωτικού χαρακτήρα είτε απέδωσε στην αποθάρρυνση πολλών ψηφοφόρων λόγω των φημών, όπως είπε, τα τελευταία 24ωρα πριν από την κάλπη για μεγάλη διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ. Αναγνώρισε, πάντως, ότι το κόμμα δεν υποστήριξε επαρκώς τη μεταρρυθμιστική του ατζέντα και ότι υπήρξαν αστοχίες, όπως με τον ΕΝΦΙΑ. Ταυτόχρονα, εμφανίστηκε ικανοποιημένος με το αποτέλεσμα, καθώς, όπως είπε, η Ν.Δ. έμεινε αλώβητη, μέσω μιας διατύπωσης που ερμηνεύθηκε ως αιχμή για τον προκάτοχό του κ. Κ. Καραμανλή. Η Ν.Δ. έχασε το μικρότερο ποσοστό που έχασε ποτέ σε περίοδο διακυβέρνησης, «ακόμη και όταν υπό κανονικές συνθήκες είχε διαθέσιμα χρήματα να μοιράζει σε παροχές». Ο κ. Σαμαράς επικαλέστηκε αριθμητικά στοιχεία προκειμένου να στηρίξει τον ισχυρισμό του. Οπως είπε, η Ν.Δ. έχασε 107.000 ψήφους σε σχέση με το 2012, αλλά κέρδισε 420.000 σε σχέση με τις ευρωεκλογές.

Ο πρώην πρωθυπουργός απάντησε και στα πυρά που δέχθηκε για τη μη παράδοση του Μεγάρου Μαξίμου στον κ. Αλ. Τσίπρα. Εκανε λόγο για ανήθικες διαδόσεις και προπαγανδιστικά πυροτεχνήματα, υπενθυμίζοντας ότι τηλεφώνησε στον κ. Τσίπρα για να τον συγχαρεί και προσθέτοντας ότι δεν είχε εικόνα για το πότε θα μεταβεί ο κ. Τσίπρας στο Μαξίμου προκειμένου να παραστεί και ο ίδιος.

Απαντώντας στην κριτική που του ασκήθηκε για διαμόρφωση του συνόλου της πολιτικής και προεκλογικής στρατηγικής από την κλειστή ομάδα συνεργατών του, ο κ. Σαμαράς επεδίωξε να εκτονώσει την ένταση. Αρνήθηκε ότι η Ν.Δ. «καλλιέργησε τον φόβο… επισημάναμε τους κινδύνους και είπαμε την αλήθεια… οι πρώτες ενδείξεις επιβεβαιώνουν απολύτως την αλήθεια όσων έλεγα και για την οικονομική πολιτική και για την Παιδεία και για την ασφάλεια». Ανακοίνωσε, επίσης, τη συγκρότηση άτυπου πολιτικού συμβουλίου με τη συμμετοχή του Ευ. Μεϊμαράκη, του Ανδρ. Παπαμιμίκου, στο οποίο θα μετέχουν οι τρεις νέοι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι (κατά σειρά οι Κυρ. Μητσοτάκης, Αδ. Γεωργιάδης, Γ. Βρούτσης), η νέα γραμματέας της Κ.Ο. Αννα Ασημακοπούλου, αλλά και ο «γαλάζιος» αντιπρόεδρος στη Βουλή που, όπως ανακοίνωσε, θα είναι ο Νικ. Κακλαμάνης.

Ο κ. Σαμαράς πραγματοποιεί, στο παρασκήνιο, σειρά επαφών με στελέχη του κόμματος. Εκτός του κ. Κυρ. Μητσοτάκη, ο οποίος χθες σχολίασε ότι η Ν.Δ. είναι ένα γερασμένο κόμμα, είχε, κατά πληροφορίες, συναντήσεις και με άλλους βουλευτές, μεταξύ των οποίων και ο κ. Κ. Τζαβάρας, χωρίς ωστόσο να καταφέρει να τους πείσει να συνταχθούν στην προσπάθειά του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή