Διαδοχικές συναντήσεις Σουλτς με Σαμαρά, Θεοδωράκη, Βενιζέλο

Διαδοχικές συναντήσεις Σουλτς με Σαμαρά, Θεοδωράκη, Βενιζέλο

2' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εξαιρετικά ανήσυχος εμφανίστηκε ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς στις διαδοχικές συναντήσεις που είχε με τους κ. Αντ. Σαμαρά, Στ. Θεοδωράκη και Ευ. Βενιζέλο μετά τη δίωρη συνομιλία του με τον νέο πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρα.

Αυτό μετέφεραν τα επιτελεία και των τριών αρχηγών των κομμάτων της αντιπολίτευσης, εκπέμποντας την αγωνία με την οποία ο κ. Σουλτς προσπάθησε χθες να διερευνήσει και από εκείνους εάν η νέα κυβέρνηση έχει όντως ολοκληρωμένο σχέδιο και –κυρίως– αν οι κ. Σαμαράς, Θεοδωράκης και Βενιζέλος πιστεύουν ότι είναι ειλικρινής η δέσμευση του κ. Τσίπρα ότι θα επιδιώξει να έρθει σε συμφωνία με την Ε.Ε., η οποία θα μπορεί να γίνει αποδεκτή από τους εταίρους της Ελλάδας.

Ειδικότερα, μάλιστα, στη συνάντηση που είχε με τον κ. Σαμαρά, ο κ. Σουλτς φέρεται να εξέφρασε τον έντονο προβληματισμό του για τη διεύρυνση της ελληνοευρωπαϊκής ατζέντας που επιχειρεί ήδη από τις πρώτες μέρες ο κ. Τσίπρας ζητώντας διεθνή διάσκεψη για το χρέος. Επιπλέον αναρωτήθηκε αν η νέα κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ κατανοεί ότι, υποσχόμενη ήδη από την επομένη της εκλογής της την κατάργηση συμφωνιών των προηγούμενων ελληνικών κυβερνήσεων με την Ε.Ε., ηθελημένα ή μη προκαλεί ακόμη μεγαλύτερες επιφυλάξεις για τις πραγματικές προθέσεις της. Υπονόησε έτσι πως αν πολύ σύντομα ο κ. Τσίπρας δεν συνειδητοποιήσει ότι κάθε ευρωπαϊκή χώρα οφείλει να έχει μια συνέχεια και να σέβεται τις δεσμεύσεις της, θα συναντήσει πιθανώς πολύ σκληρές αντιδράσεις εκ μέρους των ομολόγων του.

Ακριβώς τις ίδιες ανησυχίες φέρεται να εξέφρασε ο κ. Σουλτς και στη συνάντηση που είχε με τον κ. Στ. Θεοδωράκη. Αφησε σαφώς να εννοηθεί ότι δεν έγινε σοφότερος για τις προθέσεις της νέας κυβέρνησης από την επίσκεψή του στο Μαξίμου, ενώ μετά τη συνάντηση με τον κ. Θεοδωράκη αποκάλυψε δημοσίως ότι είπε στον Τσίπρα πως «θα ήταν προτιμότερη μία συμμαχία με το “Ποτάμι” πάρα με τους ΑΝΕΛ», αλλά «εκείνος είχε άλλη άποψη και φυσικά τη σεβόμαστε». Συνεργάτες του κ. Θεοδωράκη υπογράμμιζαν επίσης και τη φράση του κ. Σουλτς ότι «θα είμαι στο πλευρό του και βοηθός σε ό,τι χρειαστεί το “Ποτάμι”», που ερμήνευαν ότι στην Ε.Ε. έχει γίνει κατανοητό ποια είναι η ανερχόμενη πολιτική δύναμη.

Η προοπτική της χώρας υπό το φως της νέας διακυβέρνησης ήταν το επίκεντρο των συνομιλιών που είχαν ο κ. Σουλτς και ο κ. Βενιζέλος. Σύμφωνα με πηγές της Χαρ. Τρικούπη, ο κ. Σουλτς εξέφρασε την ανησυχία του για την τακτική του κ. Τσίπρα και, μεταφέροντας στον κ. Βενιζέλο το κλίμα από τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό, επισήμανε ότι διαπίστωσε άγνοια βασικών κανόνων λειτουργίας της Ε.Ε. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι ο κ. Σουλτς εκτίμησε πως αν η κυβέρνηση συνεχίσει τη σημερινή τακτική της, τον Μάρτιο η χώρα θα έχει να αντιμετωπίσει σοβαρά προβλήματα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή