Συνεχείς επιθέσεις τζιχαντιστών στην Αίγυπτο

Συνεχείς επιθέσεις τζιχαντιστών στην Αίγυπτο

2' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε κατάσταση συναγερμού τέθηκε χθες η Αίγυπτος ύστερα από μια αλυσίδα πολύνεκρων και συντονισμένων τρομοκρατικών επιθέσεων τζιχαντιστών στο βόρειο τμήμα της χερσονήσου του Σινά. Η έκταση των επιθέσεων και το μέγεθος των απωλειών -οι νεκροί είχαν φτάσει τους 32 χθες το απόγευμα- υποχρέωσαν τον πρόεδρο της χώρας Αμπντελφατάχ αλ Σίσι να διακόψει τη συμμετοχή του στη σύνοδο κορυφής των αφρικανικών χωρών, στην Αιθιοπία, και να επιστρέψει εσπευσμένα στο Κάιρο.

Την ευθύνη των επιθέσεων ανέλαβε, με μήνυμά της στο Twitter, η ακραία ισλαμική οργάνωση «Επαρχία Σινά», η οποία συνδέεται με το «Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και τη Συρία» (ISIS). Πρόκειται για μία από τις πιο γνωστές τρομοκρατικές οργανώσεις της Αιγύπτου, η οποία ήταν μέχρι πρόσφατα γνωστή με το όνομα Ανσάρ Μπέιτ αλ Μακντίς και συνδεόταν με την Αλ Κάιντα. Τον περασμένο Νοέμβριο μετονομάστηκε σε «Επαρχία Σινά», υπονοώντας ότι υπακούει στο ισλαμικό «χαλιφάτο» που ανακήρυξε σε εδάφη του Ιράκ και της Συρίας, τα οποία ελέγχονται από το ISIS, ο ηγέτης του τελευταίου, Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάντι.

Οι χθεσινές επιθέσεις εξέπληξαν για το επίπεδο του συντονισμού τους και εκδηλώθηκαν παράλληλα σε τρεις πόλεις του βορείου Σινά – το κυριότερο αστικό κέντρο της περιοχής, Ελ Αρίς, το Σεΐκ Ζουαΐντ και τη Ράφα, στα σύνορα της Αιγύπτου με την παλαιστινιακή Λωρίδα της Γάζας.

Η πλέον αιματηρή επίθεση είχε στόχο βάση του αιγυπτιακού στρατού στο Ελ Αρίς. Τουλάχιστον ένας βομβιστής αυτοκτονίας πυροδότησε εκρηκτικά, ενώ ταυτόχρονα μαχητές της εξτρεμιστικής οργάνωσης εκτόξευσαν όλμους εναντίον των στρατιωτικών εγκαταστάσεων. Τουλάχιστον 25 στρατιώτες θάφτηκαν κάτω από τα ερείπια, ενώ 60 άνθρωποι τραυματίστηκαν. Ορισμένοι εκ των τραυματιών βρίσκονταν σε κρίσιμη κατάσταση, γεγονός που προκάλεσε ανησυχίες για ενδεχόμενη αύξηση του αριθμού των νεκρών. Αξιωματούχος του υπουργείου Υγείας αποκάλυψε ότι στη διάρκεια των χθεσινών επιθέσεων έχασαν τη ζωή τους ένα βρέφος έξι μηνών και δύο παιδιά, ηλικίας έξι και 12 ετών.

Ο εκπρόσωπος Τύπου των αιγυπτιακών ενόπλων δυνάμεων Αχμέντ Σαμίρ επέρριψε την ευθύνη για τις χθεσινές επιθέσεις στον ισλαμιστή πρώην πρόεδρο της Αιγύπτου Μοχάμεντ Μόρσι, ο οποίος ανετράπη από στρατιωτικό κίνημα του πρώην αρχηγού των ενόπλων δυνάμεων Αμπντελφατάχ αλ Σίσι. Τόσο ο ίδιος ο Μοχάμεντ Μόρσι όσο και το κόμμα των Αδελφών Μουσουλμάνων από το οποίο προέρχεται έχουν διαχωρίσει τη θέση τους από την τρομοκρατία, παρότι αποτελούν στόχο εκτεταμένης εκστρατείας συλλήψεων και καταστολής από το νέο καθεστώς. Την περασμένη Κυριακή, στην τέταρτη επέτειο από τη δημοκρατική εξέγερση του 2011 που ανέτρεψε το απολυταρχικό καθεστώς του Χόσνι Μουμπάρακ, περίπου 20 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους μετά τη βίαιη καταστολή διαδήλωσης στο Κάιρο.

Στην Ουάσιγκτον, η εκπρόσωπος Τύπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τζεν Ψάκι εξέφρασε την «ακλόνητη υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών στις προσπάθειες της αιγυπτιακής κυβέρνησης για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή