Βαρύ το κλίμα πριν από τη σύνοδο

Βαρύ το κλίμα πριν από τη σύνοδο

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

 ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ-ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Αν κάποιος περνούσε έξω από το κτίριο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου χθες το μεσημέρι θα νόμιζε ότι βρισκόμασταν στο 2012 στην καρδιά της κρίσης, πριν από κάποιο σημαντικό Eurogroup. Και όμως οι δεκάδες δημοσιογράφοι απ’ όλη την Ευρώπη που βρίσκονταν στοιβαγμένοι στην πλατφόρμα της εισόδου του κτιρίου περίμεναν με αγωνία τις δηλώσεις του Eλληνα ΥΠΕΞ, Νίκου Κοτζιά, αλλά και τις αντιδράσεις των άλλων υπουργών Εξωτερικών απέναντι στην ελληνική στάση.

Δείτε την ανταπόκριση από τις Βρυξέλλες:

Στη χθεσινή σύνοδο ΥΠΕΞ, όπου υπήρχε η περίπτωση να βάλει βέτο η Ελλάδα επί του κειμένου του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου σε ό,τι αφορά τις περαιτέρω κυρώσεις απέναντι στη Ρωσία, οι υπόλοιποι υπουργοί Εξωτερικών έδειξαν τη δυσαρέσκειά τους προς την ελληνική πρόθεση να αντιταχθεί στην ευρωπαϊκή γραμμή.

Ο Γερμανός ΥΠΕΞ, Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαγερ, που συνήθως είναι πολύ επιφυλακτικός και διπλωματικός στις δηλώσεις του, είπε κατά την είσοδό του στο Συμβούλιο «ότι δεν είναι μυστικό πως εξαιτίας της στάσης της ελληνικής κυβέρνησης, η συζήτηση σήμερα δεν έχει γίνει ευκολότερη». Στον ίδιο αυστηρό τόνο κινήθηκε και ο Λιθουανός ΥΠΕΞ, Λίνας Λινκεβίσιους, που δήλωσε «δεν αναμένω μία νέα κυβέρνηση να σπάσει την ευρωπαϊκή ενότητα».

Από τη μεριά του ο Φινλανδός ΥΠΕΞ, Eρκι Τουομόγια, κατά την είσοδό του θέλησε να τονίσει ότι μέχρι στιγμής δεν υπήρχε πρόβλημα με την Ελλάδα, καθώς «ώς τώρα οι αποφάσεις που λάβαμε είχαν υιοθετηθεί και εφαρμοστεί και από την Ελλάδα». Με λίγο καυστικό τόνο μίλησε ο ΥΠΕΞ του Βελγίου, Ντιντιέ Ρέιντερς, λέγοντας ότι επειδή ακούστηκαν πολλά έξω από την αίθουσα των αποφάσεων «περιμένουμε μια ξεκάθαρη δήλωση από τον Eλληνα υπουργό μέσα στο Συμβούλιο».

Oταν έφτασε ο Eλληνας ΥΠΕΞ, οι κάμερες και οι φωτογράφοι έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον και σε απόλυτη ησυχία, αφού ο κ. Κοτζιάς καλημέρισε τους παρευρισκόμενους δημοσιογράφους, δήλωσε ότι «η Ελλάδα εργάζεται για την αποκατάσταση της ειρήνης και τη σταθερότητα στην Ουκρανία και συγχρόνως εργάζεται για τη αποφυγή ρήξης μεταξύ της Ε.Ε. και της Ρωσίας». Καθώς απομακρυνόταν από τις κάμερες είπε ότι πρέπει να φύγει για να διαπραγματευτεί και ευχήθηκε στους παρευρισκόμενους «να περάσουν καλά».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή