Σήμερα η συνάντηση Δραγασάκη – Γουάτσα για Eurobank, επενδύσεις

Σήμερα η συνάντηση Δραγασάκη – Γουάτσα για Eurobank, επενδύσεις

1' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένεται η σημερινή συνάντηση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης κ. Γιάννη Δραγασάκη με τον επικεφαλής του καναδικού επενδυτικού ομίλου Fairfax, κ. Πρεμ Γουάτσα. Η συνάντηση γίνεται κατόπιν αιτήματος της Fairfax.

Πρόκειται για συνάντηση γνωριμίας και πρόθεση του κ. Γουάτσα είναι να ακούσει τις απόψεις της κυβέρνησης για την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας, τη διαπραγμάτευση με τους Ευρωπαίους εταίρους, τον σχεδιασμό της κυβέρνησης στον τομέα των επενδύσεων αλλά και τα σχέδια για τις τράπεζες. Σημειώνεται ότι η Fairfax έχει πραγματοποιήσει μεγάλες επενδύσεις στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια και συγκαταλέγεται μεταξύ των στρατηγικών μετόχων της Eurobank. Η Fairfax έχει εξαγοράσει την Grivalia Properties (πρώην Eurobank Properties), την Praktiker Hellas, ενώ κατέχει ποσοστά άνω του 5% στον όμιλο Μυτιληναίου, την Jumbo και τη Σαράντης.

Στη συνάντηση θα συζητηθούν η κατάσταση στο τραπεζικό σύστημα καθώς και τα σχέδια και οι προτεραιότητες της κυβέρνησης για τον κλάδο. Σημειώνεται ότι είναι διάχυτη η αίσθηση ότι η κυβέρνηση σχεδιάζει αλλαγές στις διοικήσεις των συστημικών τραπεζών, κάτι που έχει προκαλέσει μεγάλη πτώση στο Χρηματιστήριο Αθηνών, εξέλιξη που οδήγησε στην παρέμβαση του κ. Δραγασάκη την Τετάρτη. Ο κ. Δραγασάκης σημείωσε ότι δεν θα θιγούν τα δικαιώματα των ιδιωτών μετόχων των τραπεζών, προσθέτοντας ότι οι αλλαγές στις διοικήσεις, εφόσον πραγματοποιηθούν, θα γίνουν ύστερα από δημόσια διαβούλευση. Σημειώνεται ότι η Fairfax συμμετέχει στην ομάδα των στρατηγικών επενδυτών (μαζί με τις Capital Research and Management, Wilbur Ross, Fidelity, Mackenzie, και Brookfield), οι οποίες επένδυσαν πάνω από 1,3 δισ. ευρώ στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου ύψους 2,8 δισ. ευρώ που πραγματοποίησε η Eurobank την περασμένη άνοιξη. Με την αύξηση κεφαλαίου, στην οποία δεν μετείχε το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), η Eurobank (που είχε ανακεφαλαιοποιηθεί αποκλειστικά από το ελληνικό Δημόσιο) επέστρεψε σε ιδιωτικά χέρια. Σήμερα, οι ιδιώτες μέτοχοι της τράπεζας ελέγχουν το 65% ενώ το ΤΧΣ το 35% των μετοχών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή