Κύμα δροσιάς με Μπιτλς και Καμεράτα

Κύμα δροσιάς με Μπιτλς και Καμεράτα

2' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οσοι είχαν βρεθεί στο Ηρώδειο τον περασμένο Ιούλιο, θυμούνται τη δροσιά εκείνης της συναυλίας. Τα τραγούδια των Μπιτλς, ενορχηστρωμένα από τον Νίκο Πλατύραχο, με την Καμεράτα-Ορχήστρα Φίλων της Μουσικής, είχαν ξεσηκώσει τον κόσμο (με διευθυντή ορχήστρας, τότε, τον Μίλτο Λογιάδη). Σήμερα, στο Μέγαρο Μουσικής, η συναυλία επαναλαμβάνεται, αυτήν τη φορά με τον ίδιο τον Νίκο Πλατύραχο να διευθύνει την ορχήστρα, πλαισιωμένος από τέσσερα Σκαθάρια: Κώστας Βασιλιάγκος, Δώρος Δημοσθένους, Βασίλης Γισδάκης και just steve με τις «ΜΕΛΙSSES» να κάνουν εμφάνιση guest star. «Κάποιες ιδιαίτερα επιτυχημένες συναυλίες πρέπει να επαναλαμβάνονται», λέει ο αρχιμουσικός Γιώργος Πέτρου, καλλιτεχνικός διευθυντής της Καμεράτας-Ορχήστρας των Φίλων, που συνεχίζει ως Armonia Atenea τις διεθνείς εμφανίσεις της. «Αλλωστε οι νέες προτάσεις προς το κοινό μας είναι η πεμπτουσία της Καμεράτας». Πολλές επιλογές-προτάσεις του Γιώργου Πέτρου και της Ορχήστρας, όπως η ερμηνεία των Βραδεμβούργιων Κοντσέρτων του Μπαχ, που ήταν sold out, εντάσσονται στο ρεπερτόριο και συνεπώς μπαίνουν σε μια κατηγορία δυνητικών επαναλήψεων.

Η ιδέα για τη συναυλιακή παραγωγή από την Καμεράτα των τραγουδιών των Μπιτλς ήταν μία πρόταση του Γιώργου Πέτρου προς τον Νίκο Πλατύραχο, που από την εποχή της Ορχήστρας των Χρωμάτων στη δεκαετία του ’90 είχε ενορχηστρώσει σε συμφωνικό ύφος (και με δεδομένη την κινηματογραφική παιδεία του), αγαπημένα τραγούδια που ήταν «νεανικά βιώματα». Δίνοντας αυτήν την κινηματογραφική άποψη «φανερώνονται και οι πιο κρυφές, λεπτές, συναισθηματικές χορδές καθώς εγκύπτει κανείς στο πνεύμα των στίχων». Αυτός ο «ψυχικός συντονισμός», όπως λέει ο Νίκος Πλατύραχος, θα επιχειρηθεί και απόψε με τραγούδια που έγραψαν ιστορία όπως Penny Lane, Let It Be, Yellow Submarine, The Fool on the Hill, και τόσα ακόμη, που «αποκαλύπτουν την εξέλιξη και την εμβάθυνση των Μπιτλς, ιδίως μετά το 1965». Ολη αυτή η μουσική, που ο Νίκος Πλατύραχος τη διασώζει από το παρελθόν ως «επιτομή μιας νεότητας» και «πάντα στο πνεύμα του Μάνου Χατζιδάκι», για την καλλιέργεια των ευγενών ακουσμάτων, έρχεται σαν ένα κύμα νιότης και αισιοδοξίας, σχεδόν κλασικής και διαχρονικής πλέον. Η εντρύφηση του Νίκου Πλατύραχου στη σύνθεση τραγουδιών θα αποτυπωθεί σύντομα και στη νέα δισκογραφική δουλειά του με τίτλο «Αστεγα», που είναι «σκόρπια τραγούδια», όπως τα χαρακτηρίζει ο ίδιος.

Ως Armonia Atenea

Η Καμεράτα-Ορχήστρα των Φίλων είναι πλέον ένα διεθνές, ελληνικό brand name στον χώρο της κλασικής μουσικής. Ως Armonia Atenea προκαλεί διαρκώς διθυραμβικά δημοσιεύματα σε έντυπα και ιστοσελίδες κύρους όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο ίδιος ο Γιώργος Πέτρου το «das Orchester», που είχε δισέλιδο αφιέρωμα. «Γι’ αυτά είμαι περήφανος. Αυτά είναι τα δύσκολα κι εκεί στέκομαι». Η Καμεράτα-Ορχήστρα των Φίλων με το τεράστιο ψυχικό απόθεμα των μουσικών της και με τις υψηλές επιδόσεις της (που έχουν ανεβάσει πολύ τον πήχυ των προσδοκιών) τελεί εν αναμονή. Το οικονομικό πρόβλημά της δεν έχει επιλυθεί, αλλά υπάρχει κλίμα συγκρατημένης αισιοδοξίας. Με την προηγούμενη κυβέρνηση είχε εγκριθεί ένα ποσόν, αλλά αυτό δεν έχει εισπραχθεί. Στις 7 και 8 Φεβρουαρίου, η Καμεράτα θα παρουσιάσει στο Μέγαρο (Αίθουσα Banquet) την μπαρόκ όπερα του John Blow «Αφροδίτη και Αδωνις» υπό τη διεύθυνση του Μάρκελλου Χρυσικόπουλου.

Καμεράτα, The Beatles – Tribute Project. Μέγαρο Μουσικής, Παρασκευή 30 Ιανουαρίου, 8.30 μ.μ.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή