Εκτακτη συνεδρίαση για σκουπίδια Τρίπολης

Εκτακτη συνεδρίαση για σκουπίδια Τρίπολης

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εκτάκτως αναμένεται να συνεδριάσει σήμερα η εκτελεστική επιτροπή του Ειδικού Διαβαθμιδικού Συνδέσμου Αττικής (ΕΔΣΝΑ) όσον αφορά το θέμα της μεταφοράς των απορριμμάτων της Τρίπολης στον ΧΥΤΑ Φυλής. Οι Γ.Γ. Αττικής και Πελοποννήσου αποφάσισαν τη μεταφορά στη Φυλή των απορριμμάτων του δήμου που συσσωρεύονται στους δρόμους. Ωστόσο, ο ΕΔΣΝΑ θα εξετάσει κατά πόσον η συγκεκριμένη απόφαση είναι σύννομη χωρίς τη συγκατάθεσή του.

Ο δήμος Τρίπολης πριν από δύο εβδομάδες κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτου ανάγκης έως τις 13 Αρπιλίου του 2015, καθώς τα σκουπίδια συσσωρεύονταν στους δρόμους της πόλης για περισσότερο από ένα μήνα. Το πρόβλημα προέκυψε, για μια ακόμα φορά -τα απορρίμματα της Τρίπολης έχουν μείνει πολλές φορές στον δρόμο αφού δεν υπάρχει χώρος απόθεσης από τότε που έκλεισε η παράνομη χωματερή στις αρχές του 2013- όταν έληξε η σύμβαση με τον ΧΥΤΑ Φυλής χωρίς όμως να έχει δρομολογηθεί εναλλακτική λύση.

Ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης που έλαβε την απόφαση για την κήρυξη της πόλης σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης είχε δηλώσει στην «Κ» ότι γίνονται κινήσεις για την εξεύρεση λύσης.

Οι γενικοί γραμματείς Αττικής, Μανώλης Αγγελάκας και Πελοποννήσου Γιώργος Διδασκάλου (Αποκεντρωμένη Διοίκηση) αποφάσισαν ότι τα σκουπίδια της Τρίπολης θα μεταφερθούν και πάλι στον ΧΥΤΑ Φυλής έως ότου συμπληρωθεί η ποσότητα των 4.000 τόνων, μέχρι το τέλος Απριλίου που ισχύει η κατάσταση εκτάκτου ανάγκης. Παράλληλα, στη συγκεκριμένη απόφαση ορίζεται πως ο φορέας διαχείρισης του ΧΥΤΑ Φυλής οφείλει να αποδέχεται υποχρεωτικά τα αστικά στερεά απόβλητα του δήμου Τριπόλεως και να ελέγχει τη σύνθεση, την ποσότητα και το είδος των αποβλήτων που θα μεταφέρει στις εγκαταστάσεις του ο δήμος Τρίπολης.

Προκλητική ενέργεια χαρακτήρισε η περιφερειάρχης Αττικής κ. Ρένα Δούρου τη συγκεκριμένη απόφαση με την οποία δεν συμφωνεί η εκτελεστική επιτροπή του ΕΔΣΝΑ, πρόεδρος της οποίας είναι η περιφερειάρχης. «Πρόκειται για απόφαση που έρχεται σε κατάφωρη αντίθεση με την εκπεφρασμένη βούληση της νέας Εκτελεστικής Επιτροπής του Ειδικού Διαβαθμιδικού Συνδέσμου Νομού Αττικής να βάλει τέλος στο αποτυχημένο status quo διαχείρισης σύμμεικτων απορριμμάτων με τελικό αποδέκτη τη Φυλή. Η νέα διοίκηση του ΕΔΣΝΑ έχει υπογραμμίσει σε όλους τους τόνους την αδυναμία της ΟΕΔΑ Φυλής να συνεχίσει να είναι ο αποδέκτης απορριμμάτων εκτός Αττικής».

Η κ. Δούρου αποδίδει την απόφαση σε συνεννόηση των δύο Γενικών Γραμματέων που έχουν διοριστεί από το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας, επισημαίνοντας: «Η απόφαση συνιστά πραξικοπηματική ενέργεια, η οποία αγνοεί την απόφαση της πρόσφατα εκλεγμένης διοίκησης της Περιφέρειας Αττικής».

Υπενθυμίζεται ότι την πρώτη φορά που κηρύχθηκε σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης ο Δήμος Τρίπολης, ήταν τον Μάρτιο του 2013.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή