Ελλειμμα ρευστότητας 37 δισ. στην αγορά την τελευταία 5ετία

Ελλειμμα ρευστότητας 37 δισ. στην αγορά την τελευταία 5ετία

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε αρνητικό έδαφος για πέμπτη συνεχή χρονιά διαμορφώθηκε ο ρυθμός χρηματοδότησης των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών με το έλλειμμα ρευστότητας στην αγορά όλη την περίοδο της κρίσης να φθάνει πλέον τα 37 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ, το 2014 ο ρυθμός χρηματοδότησης της οικονομίας υπήρξε αρνητικός στο -3,1% από -3,9% το 2013 και τα δάνεια του ιδιωτικού τομέα προς τις τράπεζες μειώθηκαν στα 212 δισ. ευρώ από 217,9 δισ. ευρώ στο τέλος του 2013 και 249,3 δισ. ευρώ στο τέλος του 2009.

Στην εξέλιξη αυτή οδηγεί το γεγονός της αρνητικής καθαρής ροής δανείων που καταγράφεται συστηματικά κάθε μήνα, στοιχείο που δείχνει ότι τα δάνεια που εξοφλούνται σταθερά τα τελευταία χρόνια ήταν περισσότερα από τις νέες χορηγήσεις. Από το συνολικό χρέος των 212 δισ. ευρώ, τα 101,3 δισ. ευρώ είναι οφειλές των επιχειρήσεων, τα 13,5 δισ. ευρώ είναι οφειλές των ελεύθερων επαγγελματιών, ενώ στα 97,1 δισ. ευρώ διαμορφώνεται το χρέος των νοικοκυριών από στεγαστικά και καταναλωτικά δάνεια.

Η μείωση της χρηματοδότησης κατά 37 δισ. ευρώ τα τελευταία πέντε χρόνια υπολείπεται της ακόμη μεγαλύτερης μείωσης των καταθέσεων στις τράπεζες, που την ίδια περίοδο ανήλθε στα 77,2 δισ. ευρώ. Η εξέλιξη αυτή επιδείνωσε περαιτέρω τον δείκτη δάνεια προς καταθέσεις που από 105% το 2009 διαμορφώθηκε στο 132% στο τέλος του 2014. Ο ταχύτερος ρυθμός των καταθέσεων από αυτόν των χορηγήσεων είναι και η αιτία που οι τράπεζες καταφεύγουν στο ευρωσύστημα για την άντληση ρευστότητας, ανάγκη που διαπιστώνεται και τον τελευταίο μήνα μετά τη σημαντική εκροή καταθέσεων που καταγράφεται από τον Δεκέμβριο.

Από την ανάλυση των στοιχείων για τη χρηματοδότηση της οικονομίας τα χρόνια της κρίσης, φαίνεται ότι το βάρος των απωλειών έχουν σηκώσει οι επιχειρήσεις, ο δανεισμός των οποίων μειώθηκε από τα 130 δισ. ευρώ το 2009 στα 101 δισ. ευρώ το 2014. Οι απώλειες στην πενταετία φθάνουν τα 29 δισ. ευρώ και η μείωση ερμηνεύει και την αναστολή κάθε επενδυτικού σχεδίου, που αποδίδεται στη μείωση της ρευστότητας και κυρίως στην υποχώρηση της κατανάλωσης.

Η μείωση των καταναλωτικών δαπανών από την πλευρά των νοικοκυριών αποτυπώνεται στα στοιχεία για τη μείωση των οφειλών από καταναλωτικά δάνεια και πιστωτικές κάρτες, το ύψος των οποίων υποχώρησε από τα 39 δισ. ευρώ το 2009, στα 27,5 δισ. ευρώ, περίπου, στο τέλος του 2014. Η μείωση των δανείων που προορίζονται για την κατανάλωση ήταν άλλωστε η πρώτη αντίδραση των τραπεζών στην κρίση, καθώς ήταν και αυτά με τις μεγαλύτερες επισφάλειες.

Ο δανεισμός για την αγορά κατοικίας αποτέλεσε επίσης θύμα της κρίσης. Οι οφειλές των νοικοκυριών προς τις τράπεζες από στεγαστικά δάνεια μειώθηκαν από τα 80 δισ. ευρώ στα 69 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 6 δισ. ευρώ είναι οφειλές σε ξένο νόμισμα, δηλαδή σε ελβετικό φράγκο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή