Καινούργιο αεροσκάφος ως Air Force One

Καινούργιο αεροσκάφος ως Air Force One

1' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Eνα ολοκαίνουργο Boeing 747-8 επέλεξε η Πολεμική Αεροπορία προκειμένου να αντικαταστήσει το προεδρικό αεροσκάφος Air Force Οne, ένα από τα πιο ορατά σύμβολα της ισχύος των Ηνωμένων Πολιτειών. Η απόφαση ελήφθη περίπου ένα μήνα αφότου η Boeing ανακοίνωσε ότι πρόκειται να περιορίσει την κατασκευή των τετρακινητηρίων αεροσκαφών σε 1,3 τον μήνα –από 1,5– εξαιτίας των περιορισμένων παραγγελιών που είχε. Σύμφωνα με ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα η Πολεμική Αεροπορία, το «Boeing 747-8 είναι το μοναδικό αεροσκάφος που κατασκευάζεται εξ ολοκλήρου στις ΗΠA και που διαθέτει όλες τις απαραίτητες ικανότητες προκειμένου να εκτελεί προεδρικές αποστολές», δήλωσε αξιωματούχος της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ.

Η επιλογή του τετρακινητήριου αεροσκάφους της Boeing εθεωρείτο δεδομένη καθώς το μοναδικό τετρακινητήριο αεροσκάφος της Airbus είναι το διώροφο Α380. Για το προεδρικό αεροσκάφος επιλέγονται τετρακινητήρια μοντέλα, τα οποία θεωρούνται πιο ασφαλή. «Air Force One» είναι το σήμα με το οποίο αναγνωρίζεται το προεδρικό αεροσκάφος από τους πύργους ελέγχου των περιοχών όπου πετάει μεταφέροντας τον Αμερικανό πρόεδρο.

Για πρώτη φορά η ιδέα δημιουργίας ενός στρατιωτικού αεροσκάφους που θα μετέφερε τον Αμερικανό πρόεδρο γεννήθηκε το 1943, όταν αξιωματικοί της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ εξέφρασαν ανησυχίες για τη μεταφορά του Αμερικανού προέδρου από τα επιβατικά αεροσκάφη. Αρχικά μεταποιήθηκε ένα C-87 Liberator Express, το οποίο απορρίφθηκε από το Σέκρετ Σέρβις, που επιμελείται την ασφάλεια του προέδρου, εξαιτίας των πολλών δυστυχημάτων που είχε ο συγκεκριμένος τύπος αεροσκάφους. Στη συνέχεια μεταποιήθηκε και χρησιμοποιήθηκε ένα C-54 Skymaster που μετέφερε τον Φρανκλίνο Ρούζβελτ στη Διάσκεψη της Γιάλτας το 1945 και χρησιμοποιήθηκε και από τον Χάρι Τρούμαν επί δύο χρόνια. Το Air Force One επελέγη ως «ταυτότητα» του αεροσκάφους το 1953, όταν το προεδρικό Lockheed Constellation που μετέφερε τον πρόεδρο Αϊζενχάουερ μπήκε σε εναέριο χώρο με ένα επιβατικό αεροσκάφος που είχε το ίδιο σήμα. Τα τελευταία χρόνια επιλέγονται για προεδρικά αεροσκάφη αεροπλάνα της Boeing.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή