Τα δύο βασικά ερωτήματα της αγάπης

Τα δύο βασικά ερωτήματα της αγάπης

1' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι φιλόσοφοι στοχάζονται την ύπαρξη της αγάπης αιώνες τώρα, αλλά δύο επιστήμονες, όπως αναφέρεται στον Independent, υποστηρίζουν ότι ανακάλυψαν τις δύο ερωτήσεις που αποδεικνύουν ότι αγαπάμε κάποιον ή που, τουλάχιστον, μας ενημερώνουν για το αν ο γάμος μας θα καταλήξει στο διαζύγιο. Οι ερωτήσεις «Πόσο ευτυχισμένοι είστε με τον γάμο σας συγκριτικά με το πόσο θα ήσασταν εάν δεν ήσασταν παντρεμένοι» και «Πώς θεωρείται ότι απάντησε ο/η σύζυγός σας την παραπάνω ερώτηση;» αρκούν.

Οι δύο οικονομολόγοι του Πανεπιστημίου της Βιρτζίνια, Λεόρα Φρίντμπεργκ και Στίβεν Στερν, υπέβαλαν 4.242 ζευγάρια στις παραπάνω ερωτήσεις. Η διαδικασία πραγματοποιήθηκε δύο φορές με απόσταση έξι ετών. Η ανάλυση των δεδομένων τους οδήγησε στο συμπέρασμα ότι εκείνοι που δεν θα αισθάνονταν άσχημα εάν ήταν ελεύθεροι έχουν μάλλον ήδη χωρίσει. Μόνο το 40,9% των συμμετεχόντων κατόρθωσε να μαντέψει πώς απάντησε ο σύντροφός τους, κάτι που για τους ερευνητές είναι η πηγή όλων των προβλημάτων.

Σύμφωνα με τη θεωρία της διαπραγμάτευσης, η παρερμήνευση των συναισθημάτων του συντρόφου μας μπορεί να οδηγήσει σε μια «κακή διαπραγμάτευση», που θα επιφέρει χωρισμό. «Εάν πιστεύω ότι η σύζυγός μου είναι πολύ ευτυχισμένη με τον γάμο μας, μπορεί να την εξαναγκάσω να κάνει περισσότερες δουλειές στο σπίτι», εξήγησε ο καθηγητής Στερν. «Στην πραγματικότητα, μπορεί να ενδιαφέρεται ήδη για κάποιον εμφανίσιμο κύριο που τη φλερτάρει, με αποτέλεσμα να ξεχειλίσει το ποτήρι», προσθέτει. Η ιδέα της αγάπης που παρουσιάζουν οι επιστήμονες σχετίζεται με την ευτυχία που αντλεί κανείς από την ίδια την ευτυχία του συντρόφου του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή