Η Αpple απειλεί πλέον την κυριαρχία της Samsung

Η Αpple απειλεί πλέον την κυριαρχία της Samsung

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η πρωτοκαθεδρία της Samsung στη διεθνή αγορά έξυπνων τηλεφώνων φαίνεται ότι τίθεται σε σοβαρή αμφισβήτηση. Μία μόλις ημέρα μετά τη δημοσιοποίηση των εντυπωσιακών αποτελεσμάτων – ρεκόρ δ΄ τριμήνου του 2014 της μεγάλης ανταγωνίστριάς της Αpple, η Samsung δημοσιοποίησε και τα δικά της, τα οποία είναι μάλλον απογοητευτικά. Τα συνολικά λειτουργικά της κέρδη το τέταρτο τρίμηνο του 2014 (Οκτώβριος – Δεκέμβριος) στα 5,3 τρισ. γουόν (4,87 δισ. δολάρια) υπερέβησαν μεν τις προβλέψεις των 5,2 τρισ. γουόν (4,7 δισ. δολάρια), αλλά ήταν σαφώς λιγότερα των αντίστοιχων του 2013 στα 8,3 τρισ. γουόν (7,55 δισ. δολάρια).

Ειδικά δε, τα κέρδη της μονάδας κατασκευής κινητών τηλεφώνων (smartphone) και άλλων συσκευών καταβαραθρώθηκαν. Το τέταρτο τρίμηνο του 2013 είχαν διαμορφωθεί στα 5,47 τρισ. γουόν (5,09 δισ. δολάρια) και το τέταρτο τρίμηνο του 2014 μειώθηκαν 64% στα 1,96 τρισ. γουόν (1,78 δισ. δολάρια). Υπάρχει, όμως, και μία φωτεινή ένδειξη με τα κέρδη του βραχίονα κατασκευής επεξεργαστών, που ανήλθαν σε 2,7 τρισ. γουόν (2,45 δισ. δολάρια), δηλαδή στα υψηλότερα τετραετίας. Υπό τις εξελίξεις αυτές, ο όμιλος της Samsung εν γένει εμφάνισε την πρώτη μείωση ετησίων κερδών σε τρία χρόνια.

Κατά τις εκτιμήσεις αναλυτών, το μερίδιο αγοράς του νοτιοκορεατικού κολοσσού υψηλής τεχνολογίας δέχεται πλέον εντονότατες πιέσεις. Σημειωτέον πως η Apple την τριμηνία Οκτωβρίου – Δεκεμβρίου 2014 διέθεσε σε όλο τον κόσμο 74,5 εκατομμύρια συσκευές iPhone, ενώ η Samsung δεν έδωσε σχετικά στοιχεία. Αναλυτές εκτιμούν ότι οι πωλήσεις ταμπλετών και έξυπνων κινητών μειώθηκαν. Πολλά, βέβαια, θα εξαρτηθούν από την προώθηση στην αγορά του νέου μοντέλου έξυπνου τηλεφώνου της Samsung, Galaxy S6, το οποίο αναμένεται γύρω στον Μάρτιο. «Πιστεύω πως πήρε ένα σκληρό μάθημα και τώρα πια θα δούμε σημαντικές βελτιώσεις όσον αφορά τον σχεδιασμό των συσκευών της, την ποιότητα κατασκευής τους και των όσων προσφέρει. Το ερώτημα που ανακύπτει πλέον είναι εάν όλα αυτά είναι αρκετά» παρατηρεί ο αναλυτής Γουόραν Λάου της Maybank Kim Eng.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις της εταιρείας ερευνών αγοράς Counterpoint, η Apple υπερσκέλισε τη Samsung το τέταρτο τρίμηνο του 2014, με κριτήριο τις διεθνείς πωλήσεις έξυπνων κινητών τηλεφώνων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή