Μέτρο στα μερίσματα και τα μπόνους ζητεί η ΕΚΤ από τις τράπεζες

Μέτρο στα μερίσματα και τα μπόνους ζητεί η ΕΚΤ από τις τράπεζες

3' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι ευρωπαϊκές τράπεζες θα πρέπει να είναι συντηρητικές σε ό,τι αφορά την καταβολή μερισμάτων και μπόνους, δεδομένης της εύθραυστης ανάπτυξης στην Ευρωζώνη, δήλωσε η Ντανιέλ Νουί, πρόεδρος του Εποπτικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζα (ΕΚΤ). Ούτως ή άλλως, η ΕΚΤ θα εξετάσει «εξονυχιστικά» την πολιτική των τραπεζών για τα μπόνους αλλά και τα πακέτα αποδοχών που προορίζονται για τα υψηλόβαθμα στελέχη. Σε ίδιο μήκος κύματος, η Deutsche Bank πρότεινε αμετάβλητο μέρισμα στα 75 σεντς ανά μετοχή, παρά την ανακοίνωση απρόσμενων κερδών της τάξεως των 438 εκατ. ευρώ για το διάστημα του πρώτου τριμήνου του 2015.

Οι δύσκολες οικονομικές συνθήκες που επικρατούν σήμερα προβλέπεται να συνεχίσουν να υφίστανται στα επόμενα χρόνια. Ετσι, οι τράπεζες που δραστηριοποιούνται στην Ευρωζώνη θα πρέπει να συγκεντρώσουν όσο το δυνατό περισσότερα κεφάλαια για να απορροφήσουν τυχόν απώλειες. Ηδη η ΕΚΤ έχει ζητήσει από συγκεκριμένες τράπεζες να αυξήσουν τους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας ακόμη και πάνω από 11%, λίγους μήνες μετά την ολοκλήρωσης των τεστ κοπώσεως, σύμφωνα με πληροφορίες του διεθνούς Τύπου.

«Θα πρέπει να είναι συντηρητικές διότι δεν υπάρχει καμία βεβαιότητα ότι τα επόμενα χρόνια θα είναι εύκολα», δήλωσε η κ. Νουί σε συνέντευξη λίγο πριν από τη δημοσίευση συστάσεων για την πολιτική μερισμάτων που θα πρέπει να ακολουθηθεί σήμερα από τις τράπεζες. Σε ό,τι αφορά τις τράπεζες που βρέθηκε ότι πάσχουν από κεφαλαιακό έλλειμμα στα τελευταία τεστ κοπώσεως, η κ. Νουί επεσήμανε ότι «περιμένουμε να μην προχωρήσουν σε καμία κατανομή μερισμάτων ή, εάν το κάνουν, να γίνει προσεκτικά και με τρόπο που θα πρέπει να αξιολογηθεί από εμάς».

Η ΕΚΤ, η οποία ανέλαβε την εποπτεία των 123 μεγαλύτερων τραπεζών στην Ευρωζώνη τον Ιανουάριο για πρώτη φορά από τη δημιουργία του ευρώ, θα εξετάσει τόσο τα μερίσματα όσο τα μπόνους, με στόχο να μη συμβιβάζεται η κεφαλαιακή ισχύ των μεγαλύτερων παικτών του χρηματοπιστωτικού κλάδου. «Η ΕΚΤ θα λάβει υπόψη την κεφαλαιακή κατάσταση των τραπεζών διότι τα πακέτα αποδοχών θα πρέπει να συμβαδίζουν με τη δυνατότητα των τραπεζών να διατηρούν μια υγιή οικονομική κατάσταση», αναφέρεται στην ανακοίνωση της ΕΚΤ.

H κ. Νουί επεσήμανε πως η σύσταση της ΕΚΤ για την καταβολή ή μη μερισμάτων που αφορούν το οικονομικό έτος του 2014 δεν είναι δεσμευτική αλλά συνδέεται με την εφαρμογή του κανόνα CRD IV για την κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών. Ουσιαστικά, με βάση αυτόν τον κανόνα, οι τράπεζες θα πρέπει να προσαρμοστούν σταδιακά σε αυστηρότερους κανόνες για την κεφαλαιακή επάρκειά τους μέχρι το 2019. Η πρώην επικεφαλής της Αρχής εποπτείας του χρηματοοικονομικού κλάδου στη Γαλλία διευκρίνισε, ωστόσο, ότι η ΕΚΤ δεν προτίθεται να λάβει επίσημη θέση για τις αποδοχές των υψηλόβαθμων τραπεζικών στελεχών.

Αναφέρθηκε, επίσης, στα μέτρα ποσοτικής χαλάρωσης (Q.E.) της ΕΚΤ, εκφράζοντας την εκτίμηση πως θα ενισχύσουν την κερδοφορία των τραπεζών. Ο Ενιαίος Μηχανισμός Εποπτείας (ESM) της ΕΚΤ που επικεντρώνεται στην εποπτεία των 123 ισχυρότερων τραπεζών της Ευρωζώνης έχει αναλάβει καθήκοντα σε μια δύσκολη οικονομική συγκυρία. Τα μη εξυπηρετούμενα ή επισφαλή δάνεια υπολογίζονται στα 900 δισ. ευρώ ενώ η πίστωση συνεχίζει να συρρικνώνεται από τον Μάιο του 2012. Ουσιαστικά, η ροή πίστωσης στην πραγματική οικονομία δεν έχει αποκατασταθεί στα προ χρηματοπιστωτικής κρίσης επίπεδα, δηλαδή πριν από τη διετία 2007-09.

«Τα μέτρα Q.E. θα βοηθήσουν τους ισολογισμούς των τραπεζών επειδή θα μειωθεί ο τραπεζικός κίνδυνος», δήλωσε η κ. Νουί. Η ίδια αναφέρθηκε στα εμπόδια που αντιμετωπίζουν οι τράπεζες για να ενισχύσουν τον δείκτη ρευστότητας μέχρι τα τέλη του 2015 που είναι η προθεσμία. Στόχος του κανόνα για τον δείκτη ρευστότητας (liquidity ratio) είναι να διατηρούν οι τράπεζες άμεσα ρευστοποιήσιμα περιουσιακά στοιχεία όπως μετρητά ή κρατικά ομόλογα. Στα μέτρα Q.E., η ΕΚΤ θα πραγματοποιεί αγορές τίτλων 60 δισ. ευρώ τον μήνα, συμπεριλαμβανομένων 45 δισ. ευρώ σε κρατικά ομόλογα.

Ορισμένες τράπεζες «αναγνωρίζουν ότι η ζωή γίνεται δυσκολότερη και ότι θα πρέπει να λάβουν υπόψη τους το γεγονός ότι επιδεινώνεται το περιβάλλον», δήλωσε η 65χρονη κ. Νουί.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή