Τρίτη μείωση επιτοκίων μέσα σε δύο εβδομάδες στη Δανία

Τρίτη μείωση επιτοκίων μέσα σε δύο εβδομάδες στη Δανία

2' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε μία ακόμη περικοπή επιτοκίων, την τρίτη κατά σειρά σε διάστημα δύο εβδομάδων, προχώρησε η κεντρική τράπεζα της Δανίας, προκειμένου να προστατευθεί από επιθέσεις επενδυτών. Η μείωση των επιτοκίων σε ακόμα χαμηλότερα αρνητικά επίπεδα από το -0,20% και το -0,50% των προηγούμενων μειώσεων στο 0,35% χθες στόχο είχε να καταστήσει ακριβότερη την αγορά κορωνών. Με τον τρόπο αυτό, η Τράπεζα θα αποκρούσει και τις ανοδικές πιέσεις που ασκούν επενδυτές στο εθνικό νόμισμα της Δανίας. Επιπλέον, σε δήλωσή του το χρηματοπιστωτικό ίδρυμα ενημέρωσε τους αναλυτές και τις αγορές ότι η περικοπή των επιτοκίων κατά 45 μονάδες βάσης συνολικά αποφασίστηκε αφού προηγουμένως είχε η ίδια παρέμβει στη διεθνή χρηματαγορά. Η τρίτη κατά σειρά μείωση είναι σε μεγάλο βαθμό η αντίδραση της Δανίας στην κίνηση ποσοτικής χαλάρωσης εκ μέρους της ΕΚΤ με την αγορά κρατικών τίτλων άνω του 1 τρισ. ευρώ.

Αφότου ανακοινώθηκε η περαιτέρω μείωση του επιτοκίου, η κορώνα εξασθένησε προς το ευρώ στις 7,4452 κορώνες προς το ευρώ από τις 7,4440 προηγουμένως. Στη συνέχεια ανέκαμψε σχετικά στις 7,4438 κορώνες προς το ευρώ. Η Δανία, σημειωτέον, δεν έχει υιοθετήσει το ευρώ, αλλά έχει διασυνδέσει το νόμισμά της μαζί του. Κατά τους συναλλασσόμενους στη διεθνή χρηματαγορά, η κεντρική τράπεζα της χώρας είχε παρέμβει, αγοράζοντας 6,9 δισ. κορώνες την περίοδο Σεπτεμβρίου – Νοεμβρίου 2014, ενώ παρενέβη και τις τελευταίες ημέρες. Ορισμένοι από τους επενδυτές, πάλι, εκτιμούν πως την περασμένη Πέμπτη, οπότε και η ΕΚΤ ανακοίνωσε την ποσοτική χαλάρωση, η Τράπεζα της Δανίας πιθανώς να πούλησε 14 δισ. κορώνες. «Προφανώς και έκαναν μαζικές παρεμβάσεις, ώστε να αποφασίσουν νέα μείωση επιτοκίων», παρατηρεί ο υπεύθυνος στρατηγικής συναλλάγματος Νιλς Κρίστενσεν της Nordea. «Η Τράπεζα της Δανίας έχει πλέον καταστήσει πολύ ακριβό το να αποκτήσει κανείς κορώνες Δανίας και να απαλλαγεί από ευρώ».

Την αποφασιστικότητα της κεντρικής τράπεζας της Δανίας να προστατεύσει την κορώνα από μια υπερβολική ανατίμηση είχε πιστοποιήσει και ο υπεύθυνος επικοινωνίας, Κάρστεν Μπίλτοφτ. Μιλώντας στο Bloomberg είχε επισημάνει τα εξής: «Εχουμε αρκετές κορώνες. Διαθέτουμε τα απαραίτητα εργαλεία σε ό,τι αφορά τη διαχείριση των επιτοκίων και επαρκή προσφορά κορωνών Δανίας». Ωστόσο, δεν θέλησε να επεκταθεί στο ζήτημα των συναλλαγματικών διαθεσίμων της χώρας του και στις μεταβολές τις οποίες υπέστησαν το τελευταίο διάστημα.

Αξίζει να σημειωθεί πως οι πρωτοβουλίες της Δανίας απορρέουν όχι μόνον ως αντίδραση προς την ποσοτική χαλάρωση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, αλλά και από την προηγηθείσα αιφνιδιαστική αποσύνδεση του ελβετικού φράγκου από το ευρώ. Οι εισροές κεφαλαίων είχαν εκτιναχθεί λόγω φημών ότι η Δανία, μετά την απόφαση των Ελβετών, ενδεχομένως να εξετάσει και εκείνη με τη σειρά της την αποσύνδεση κορώνας – ευρώ. Στο πλαίσιο, πάντως, του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Συναλλαγματικών Ισοτιμιών (ERM2), η Δανία αποφάσισε να διατηρήσει την κορώνα σε μια ζώνη διακύμανσης 2,25% ένθεν και ένθεν της κεντρικής ισοτιμίας των 7,46038 κορωνών προς το ευρώ. Στην πράξη, η Δανία διατήρησε την ισοτιμία σε ένα πολύ πιο ανελαστικό περιθώριο, του 0,50%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή