Βαθύ χάσμα μεταξύ Ευρωζώνης – κυβέρνησης

Βαθύ χάσμα μεταξύ Ευρωζώνης – κυβέρνησης

2' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε τροχιά σύγκρουσης εισήλθαν από χθες κυβέρνηση και Ευρωζώνη, με τον υπουργό Οικονομικών Γ. Βαρουφάκη να λέει «όχι» στην παράταση του προγράμματος και στην ύπαρξη της τρόικας και τον επικεφαλής του Eurogroup Γ. Ντάισελμπλουμ να υπενθυμίζει ότι υπάρχουν συμφωνίες και δεν πρέπει να γίνουν μονομερείς ενέργειες από την ελληνική πλευρά. Αν και στελέχη του ΥΠΟΙΚ υπογράμμιζαν ότι δεν υπάρχει σύγκρουση και ότι απλώς η κάθε πλευρά κατέστησε σαφείς τις θέσεις με τις οποίες προσέρχεται στη διαπραγμάτευση, η αντίδραση του κ. Ντάισελμπλουμ στην τοποθέτηση του κ. Βαρουφάκη κατέδειξε ότι το χάσμα είναι μεγάλο.

Ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε χθες ότι υπάρχει ξεκάθαρη διαφορά μεταξύ των θεσμοθετημένων θεσμών της Ε.Ε. και των διεθνών οργανισμών, όπως το ΔΝΤ, με τους οποίους είμαστε σε επικοινωνία, και μιας επιτροπής η οποία είναι εντεταλμένη να παρακολουθεί την εφαρμογή ενός προγράμματος «που εμείς απορρίπτουμε». Και πρόσθεσε ότι θα επιδιώξουμε την «καλύτερη δυνατή συνεννόηση με τους θεσμοθετημένους θεσμούς, αλλά με μία σαθρά δομημένη τριμερή επιτροπή δεν έχουμε στόχο να συνεργαστούμε».

Δείτε τις δηλώσεις Ντάισελμπλουμ – Βαρουφάκη μετά την συνάντησή τους στο ΥΠΟΙΚ:

 

Επί της ουσίας, με την τοποθέτηση αυτή ο κ. Βαρουφάκης κατέστησε σαφές ότι η Αθήνα δεν αποδέχεται ούτε το υφιστάμενο πρόγραμμα και ενδεχόμενη παράτασή του ούτε την ύπαρξη της τρόικας. Αντιθέτως, δήλωσε ότι η κυβέρνηση θέλει να προχωρήσει σε «βαθιές μεταρρυθμίσεις χωρίς φόβο και πάθος» και σε ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς «με ένα μικρό πρωτογενές πλεόνασμα στο διηνεκές».

Στελέχη που πλαισίωναν την αποστολή του κ. Ντάισελμπλουμ στην Αθήνα ανέφεραν ότι η δημόσια δήλωση του κ. Βαρουφάκη τον εξέπληξε αρνητικά, ενώ σημείωναν πως «δεν ήταν ούτε ο σωστός χρόνος ούτε ο σωστός τρόπος» για να γίνει. Αλλωστε, η αντίδραση του κ. Ντάισελμπλουμ ήταν χαρακτηριστική. Σηκώθηκε και, την ώρα μιας ιδιαίτερα ψυχρής χειραψίας με τον Ελληνα υπουργό, του ψιθύρισε κάτι, προκαλώντας την έκπληξη του κ. Βαρουφάκη και αποχώρησε εμφανώς εκνευρισμένος. Κατά μία εκδοχή, ο κ. Ντάισελμπλουμ είπε στον κ. Βαρουφάκη ότι «μόλις σκότωσες την τρόικα», αλλά από το ΥΠΟΙΚ ούτε το διέψευδαν ούτε το επιβεβαίωναν.

Νωρίτερα, ο κ. Ντάισελμπλουμ είχε καταστήσει σαφείς τις θέσεις με τις οποίες η Ευρωζώνη προσέρχεται στη διαπραγμάτευση: τα μονομερή βήματα και η αγνόηση προηγούμενων συμφωνιών «δεν αποτελούν ένα δρόμο προόδου». Τα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας «δεν εξαφανίστηκαν ούτε άλλαξαν εν μια νυκτί με αυτές τις εκλογές». Πρέπει να υπάρξει μία «δέσμευση για τη διαδικασία μεταρρυθμίσεων και τη δημοσιονομική βιωσιμότητα». Η παράταση του προγράμματος λήγει στα τέλη Φεβρουαρίου και «θα αποφασίσουμε προηγουμένως τι θα συμβεί στη συνέχεια». Ως προς τη σκέψη για διάσκεψη για την αναδιάρθρωση του χρέους, «πρέπει να συνειδητοποιήσετε ότι τέτοια διάσκεψη ήδη υπάρχει, λέγεται Eurogroup».

Ωστόσο, ο κ. Ντάισελμπλουμ έκλεισε την τοποθέτησή του με ουδέτερο τρόπο, σημειώνοντας ότι «εναπόκειται πλέον στη νέα ελληνική κυβέρνηση να καθορίσει τη θέση της και εναπόκειται σε εμάς, από κοινού με τη νέα κυβέρνηση και τους εταίρους στην Ευρωζώνη, να κινηθούμε προς το μέλλον. Και είμαστε έτοιμοι να το πράξουμε», για να λάβει την απάντηση του κ. Βαρουφάκη ότι δεν υπάρχει πρόγραμμα και τρόικα για την κυβέρνηση. Μάλιστα, από το περιβάλλον του ανέφεραν ότι η επίσκεψή του έγινε για να ακούσει τις προτάσεις της κυβέρνησης και να την ενημερώσει για την υφιστάμενη κατάσταση, ώστε να μη βρεθεί η Αθήνα προ εκπλήξεων. Μετά τις δηλώσεις, το Χρηματιστήριο αντέδρασε αρνητικά, ενώ οι αποδόσεις των ομολόγων αυξήθηκαν, με εκείνη του τριετούς ομολόγου να φθάνει στο 19,2% από 17% που ήταν προχθές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή