Σόιμπλε: H γενναιοδωρία της Γερμανίας έφτασε στα όριά της

Σόιμπλε: H γενναιοδωρία της Γερμανίας έφτασε στα όριά της

2' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«H μέχρι τώρα βοήθεια στην Ελλάδα ήταν εξαιρετικά γενναιόδωρη και στα όρια του δυνατού», διεμήνυσε το Βερολίνο μέσω εκπροσώπου του υπ. Οικονομικών, απευθύνοντας σκληρό μήνυμα προς την ελληνική πλευρά ότι «η Ε.Ε. και η Γερμανία δεν μπορεί να εκβιάζονται». «Το ελληνικό πρόγραμμα λήγει στις 28 Φεβρουαρίου και η αποστολή της τρόικας είναι η επόμενη αξιολόγηση. Είμαστε πρόθυμοι για συνεργασία με την Ελλάδα, αλλά παράταση του προγράμματος θα δοθεί μόνο με καθαρή δέσμευση της κυβέρνησης για υλοποίηση των μέτρων που έχουν συμφωνηθεί και για μεταρρυθμίσεις. Η γενναιοδωρία της Γερμανίας έφτασε στα απόλυτα όριά της με το πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας», δήλωσε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών Μάρτιν Ζάεγκερ. Σύμφωνα εξάλλου με δημοσίευμα των F.T., ο κ. Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, σε συνάντηση που είχε με τον Γάλλο ομόλογό του, εμφανίστηκε αντίθετος στο ενδεχόμενο μιας γρήγορης συμφωνίας για παράταση του προγράμματος στήριξης πέραν της 28ης Φεβρουαρίου, υποστηρίζοντας ότι «χρειάζεται μια δομή για να διαπραγματευθείς και έως τώρα οι Ελληνες δεν έχουν υπάρξει ξεκάθαροι σε αυτό». Οι κανόνες πρέπει να τηρούνται, δήλωσε ο κ. Σόιμπλε, τονίζοντας ότι «σε αυτό δεν μπορεί κανείς να διαφωνήσει μαζί μας και επιπλέον είναι δύσκολο να μας εκβιάσει».

Ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών επέμεινε στην αξιολόγηση της τρόικας, παρατήρησε ότι «οι εξαγγελίες της Αθήνας κινούνται μέχρι στιγμής στην αντίθετη κατεύθυνση» και με δεδομένο ότι «οι συμφωνηθείσες μεταρρυθμίσεις ήταν και παραμένουν το θεμέλιο για τη στάση των πιστωτών», η «άρση τους θα ήταν ένα λανθασμένο βήμα». Ο ίδιος, σχολιάζοντας τη συζήτηση περί «κουρέματος», αλλά και το ενδεχόμενο διάσκεψης για το χρέος, υποστήριξε ότι «στερούνται οποιασδήποτε επαφής με την πραγματικότητα».

Στην «προσήλωση στις μεταρρυθμίσεις» επέμεινε από την πλευρά του και ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Γιούρκι Κατάινεν, ως προϋπόθεση για τη χορήγηση μιας χρονικής παράτασης για την επίτευξη των στόχων. Μιλώντας στην αγγλόφωνη υπηρεσία του γερμανικού ραδιοφωνικού δικτύου Deutschlandfunk, εξήγησε ότι «δεν είπα ότι οι προθεσμίες δεν πρέπει να παραταθούν. Απλώς είπα ότι όσο πιο γρήγορα η Ελλάδα εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις, τόσο πιο γρήγορα θα δημιουργηθούν νέες θέσεις απασχόλησης». Ανοιχτό το ενδεχόμενο παράτασης του προγράμματος άφησε με τη σειρά του και ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Β. Ντομπρόβσκις.

Ο πρόεδρος της ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο Ευρωκοινοβούλιο, Μάνφρεντ Βέμπερ, υπογράμμισε ότι «η Ε.Ε. είναι πρόθυμη να συζητήσει το πρόγραμμα που αφορά την Ελλάδα, αν ο Τσίπρας παραθέσει προτάσεις». Ξεκαθάρισε, ωστόσο, ότι «η νέα κυβέρνηση δεν θα πετύχει παροχές που δεν έγιναν στην προηγούμενη». Επικριτικός απέναντι στην ελληνική κυβέρνηση, εμφανίστηκε ο Αυστριακός υπουργός Οικονομικών, Χανς-Γεργκ Σέλινγκ, με αφορμή τα πρώτα μέτρα, της επαναπρόληψης 9.000 δημοσίων υπαλλήλων, της αύξησης του κατώτατου μισθού και του «παγώματος» των ιδιωτικοποιήσων, σημειώνοντας ότι γρήγορα ο κ. Τσίπρας θα διαπιστώσει ότι με τέτοια μέτρα δεν προχωράει η Ελλάδα, η οποία θα χρειαστεί τους χρηματοδότες που θα θέσουν όρους. Την αντίθεσή τους, τέλος, στην προοπτική διάσκεψης για το χρέος εξέφρασαν η Πορτογαλία και η Ισπανία, με τον Πορτογάλο πρωθυπουργό Πέδρο Κοέλιο να δηλώνει: «Δεν θα υποστηρίξω καμία διάσκεψη που θα προταθεί για μείωση ή αναδιάρθρωση χρέους στο όνομα της αλληλεγγύης των ευρωπαϊκών κρατών».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή