Ματαίωση των διαβουλεύσεων

Ματαίωση των διαβουλεύσεων

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε αδιέξοδο κατέληξε προτού καν αρχίσει ο νέος γύρος των ειρηνευτικών διαβουλεύσεων για την κρίση στην Ανατολική Ουκρανία, ο οποίος είχε προγραμματισθεί να ξεκινήσει χθες στο Μινσκ της Λευκορωσίας. Ο εκπρόσωπος των ρωσόφωνων αυτονομιστών Ντένις Πουσίλιν ανακοίνωσε, χθες το απόγευμα, ότι οι διαβουλεύσεις ματαιώθηκαν και ότι ο ίδιος επρόκειτο να επιστρέψει στη Μόσχα, επιρρίπτοντας την ευθύνη στην κυβέρνηση του Κιέβου. Απείλησε μάλιστα ότι οι δυνάμεις των αυτονομιστών είναι έτοιμες να εξαπολύσουν επίθεση και να ανακαταλάβουν το σύνολο των περιοχών του Λουγκάνσκ και του Ντονέτσκ εάν ο κυβερνητικός στρατός συνεχίσει να βομβαρδίζει τις περιοχές των ρωσόφωνων.

Στις διαβουλεύσεις που είχαν προγραμματισθεί για χθες στην πρωτεύουσα της Λευκορωσίας επρόκειτο να συμμετάσχουν εκπρόσωποι της Ομάδας Επαφής, δηλ. της ουκρανικής κυβέρνησης, των αυτονομιστών, της Ρωσίας και του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ). Επιδίωξη του Ουκρανού προέδρου Πέτρο Ποροσένκο, ο οποίος είχε και την πρωτοβουλία για τη σύγκληση της Ομάδας Επαφής, ήταν η επαναβεβαίωση της εκεχειρίας που είχε συμφωνηθεί, και πάλι στο Μινσκ, τον περασμένο Σεπτέμβριο και ο άμεσος τερματισμών των φονικών συγκρούσεων που αναζωπυρώθηκαν την περασμένη εβδομάδα, με κορύφωση τον πολύνεκρο βομβαρδισμό στην ελεγχόμενη από τον κυβερνητικό στρατό Μαριούπολη.

Ρόλο καταλύτη στη ματαίωση των συνομιλιών έπαιξε ο βομβαρδισμός ενός πολιτιστικού κέντρου και ενός τρόλεϊ στο προπύργιο των αυτονομιστών, Ντονέτσκ. Τουλάχιστον έξι άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τις δύο εκρήξεις, για τις οποίες οι εκπρόσωποι των αυτονομιστών ενοχοποίησαν τον κυβερνητικό στρατό.

Πολιτικοί αναλυτές θεωρούν ωστόσο ότι οι ηγέτες των ρωσόφωνων είχαν ούτως ή άλλως μικρές προσδοκίες από τη χθεσινή συνάντηση, στην οποία απέφυγαν να συμμετάσχουν οι κορυφαίοι εξ αυτών.

Στο μεταξύ, το ρωσικό ΥΠΕΞ εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για τη χρονική παράταση των κυρώσεων σε βάρος της Μόσχας που αποφάσισαν προχθές οι υπουργοί Εξωτερικών της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες. Στη σχετική ανακοίνωση υποστηρίζεται ότι οι Ευρωπαίοι διαβάζουν «μονόπλευρα» την ουκρανική κρίση και ότι οι κυρώσεις «βλάπτουν μόνο τους λαούς και τις οικονομίες» τόσο της Ε.Ε. όσο και της Ρωσίας.

Αίσθηση προκάλεσε εξάλλου στη Μόσχα η ανάθεση σε εταιρεία που διευθύνεται από παλαιό φίλο του Βλ. Πούτιν της κατασκευής στρατηγικής σημασίας γέφυρας, η οποία θα συνδέει τη Ρωσία με τη Χερσόνησο της Κριμαίας. Πρόκειται για τον Αρκάντι Ρότενμπεργκ, επικεφαλής της εταιρείας SMG, συναθλητή του Πούτιν στο τζούντο και έναν από τους πρώτους Ρώσους επιχειρηματίες που περιελήφθησαν στη μαύρη λίστα των δυτικών κυρώσεων. Η Χερσόνησος της Κριμαίας ενσωματώθηκε στη Ρωσική Ομοσπονδία μετά την έκρηξη της ουκρανικής κρίσης, τον περασμένο Μάρτιο. Η υπό κατασκευή γέφυρα, πάνω από το Στενό του Κερτς, στην Αζοφική Θάλασσα, θα συνδέσει απευθείας τα ρωσικά εδάφη με τη στρατηγικής σημασίας χερσόνησο, που φιλοξενεί και τον ρωσικό ναύσταθμο της Σεβαστούπολης.

Τέλος, ο αρχηγός των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων Βαλέρι Γκερασίμοφ ανακοίνωσε ότι αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα η ενίσχυση του πυρηνικού οπλοστασίου «ώστε να μην αποκτήσουν στρατιωτικό πλεονέκτημα έναντι της Ρωσίας οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή