Μετωπική Μαξίμου – Ν.Δ.

2' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μετωπική σύγκρουση με επίκεντρο τις πρώτες κινήσεις της κυβέρνησης στην οικονομία, πρωτίστως, και στα εξωτερικά θέματα ξέσπασε χθες μεταξύ Μεγάρου Μαξίμου και Νέας Δημοκρατίας. Οι αναφορές του τέως πρωθυπουργού Αντ. Σαμαρά στα πρώτα δείγματα δικαίωσης των όσων έλεγε προεκλογικά απαντήθηκαν από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Γαβριήλ Σακελλαρίδη, που κατήγγειλε τον πρόεδρο της Ν.Δ. ότι «επενδύει το πολιτικό μέλλον του στην αποτυχία της διαπραγμάτευσης, που αυτή τη στιγμή σημαίνει συνολική αποτυχία για την Ελλάδα» και, ουσιαστικά, εξυπηρετεί τους δανειστές. Ο κ. Σακελλαρίδης επικαλέστηκε, για άλλη μία φορά, την πρόσφατη λαϊκή ετυμηγορία, καλώντας τη Ν.Δ., «έστω και την ύστατη ώρα, να αποφασίσει αν θα εργαστεί προς όφελος της κοινωνίας ή θα παραμείνει για μικροκομματικούς λόγους προσκολλημένη στην κινδυνολογία, εξυπηρετώντας αποκλειστικά τους δανειστές».

Η Νέα Δημοκρατία απάντησε μεν, πολιτικά δε, στοχεύοντας στην ουσία της κυβερνητικής πολιτικής.

Στον απόηχο της περιπετειώδους κοινής συνέντευξης των κ. Βαρουφάκη και Ντάισελμπλουμ, η Συγγρού σχολίασε ότι «η συγκυβέρνηση Τσίπρα – Καμμένου δεν ξέρει πού βρίσκεται, δεν ξέρει τι διαχειρίζεται, δεν καταλαβαίνει τι πάει να κάνει». Ηδη, όμως, από νωρίς, μετά τη συνέντευξη του υπουργού Οικονομικών στους New York Times, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης είχε σημειώσει: «Οι χειρότερες ανησυχίες μας έρχονται, δυστυχώς, πιο κοντά, με τις δηλώσεις του υπουργού κ. Γιάνη Βαρουφάκη ότι η κυβέρνηση “δεν θέλει τα 7 δισ. ευρώ”. Οφείλει να μας πει η κυβέρνηση από πού θα βρει τα χρήματα για να καλύψει τις βασικές ανάγκες του κράτους».

Το δεύτερο σημείο κριτικής της Ν.Δ. ήταν οι χειρισμοί της νέας κυβέρνησης και του υπουργού Εξωτερικών Νικ. Κοτζιά έναντι της Ρωσίας. «Μέσα σε δύο μέρες η εξωτερική πολιτική της συγκυβέρνησης Τσίπρα – Καμμένου μετράει μόνο απώλειες. Οι παλικαρισμοί του κ. Τσίπρα και του υπουργού του για την Εξωτερική Πολιτική σε ό,τι αφορά τις κυρώσεις της Ε.Ε. στη Ρωσία όχι μόνον αποδείχθηκαν λόγια του αέρα, αλλά κατέληξαν και στο αντίθετο αποτέλεσμα… αφού η νέα κοινοτική απόφαση δεν σταματάει, αλλά επεκτείνει τις ευρωπαϊκές κυρώσεις», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Ν.Δ. Κ. Καραγκούνης, χαρακτηρίζοντας «εξαιρετικά επικίνδυνο στους δύσκολους καιρούς που περνάει η πατρίδα μας, οι κομματικές επικοινωνιακές σκοπιμότητες να παραμερίζουν τις εθνικές προτεραιότητες».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε, όπως ήταν αναμενόμενο, καλώντας τη Ν.Δ. «αν έχει αποφασίσει να μην αποδέχεται τις διεθνώς αναγνωρισμένες επιτυχίες της ελληνικής κυβέρνησης, τουλάχιστον να μη διαστρεβλώνει την πραγματικότητα» και πρόσθεσε ότι «όχι μόνο δεν αποφασίστηκαν νέες κυρώσεις εις βάρος της Ρωσίας, αλλά μειώθηκε ο χρόνος ανανέωσης των υφισταμένων σε σχέση με την αρχική εισήγηση στη σύνοδο, κατόπιν της καθοριστικής συμβολής και της ελληνικής πλευράς».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή