Ακυρώνεται η μεταφορά απορριμμάτων Τρίπολης στη Φυλή

Ακυρώνεται η μεταφορά απορριμμάτων Τρίπολης στη Φυλή

1' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Tην ακύρωση της απόφασης των γενικών γραμματέων των Περιφερειών Αττικής Μανώλη Αγγελάκα και Πελοποννήσου Γιώργου Διδασκάλου, για τη μεταφορά των απορριμμάτων της Τρίπολης στον ΧΥΤΑ Φυλής έως τις 13 Απριλίου, αποφάσισε η εκτελεστική επιτροπή του ΕΔΣΝΑ (Ειδικός Διαβαθμιδικός Σύνδεσμος Νομού Αττικής) που συνεδρίασε χθες. Πρόκειται, όπως διευκρινίζει σε σχετική ανακοίνωσή του, για «μια προδήλως παράνομη απόφαση η οποία αντίκειται στον Εθνικό Σχεδιασμό Διαχείρισης Απορριμμάτων και εκδόθηκε από αναρμόδιους χωρίς καμία νομοθετική εξουσιοδότηση».

Υπενθυμίζεται ότι οι δύο γενικοί γραμματείς αποφάσισαν τη μεταφορά ποσότητας έως 4.000 τόνων απορριμμάτων στον ΧΥΤΑ Φυλής, καθώς τα σκουπίδια συσσωρεύονται εδώ και περισσότερο από ένα μήνα στους δρόμους της πόλης. Το πρόβλημα διογκώθηκε από το 2013 όταν έκλεισε η παράνομη χωματερή όπου η πόλη διέθετε τα απορρίμματά της. Εκτοτε ωστόσο δεν έχει βρεθεί λύση από τους τοπικούς παράγοντες.

Από την άλλη, η Περιφέρεια Αττικής έχει εκφράσει κάθετα την αντίθεσή της με την τακτική της μεταφοράς των απορριμμάτων, που «περισσεύουν» σε διάφορα σημεία της Ελλάδας, στον ΧΥΤΑ Φυλής.

Βάσει ΚΥΑ

Στελέχη του ΕΔΣΝΑ ανέφεραν χθες ότι τις προηγούμενες φορές που αποφασίστηκε η μεταφορά απορριμμάτων από την Τρίπολη στη Φυλή (δύο φορές με πολλές παρατάσεις τα δύο τελευταία χρόνια) υπήρξε σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση, καθώς πρόκειται για μεταφορά απορριμμάτων από τη μία περιφέρεια στην άλλη. Ωστόσο διευκρίνιζαν ότι η εκτελεστική επιτροπή του EΔΣΝΑ (σ.σ.: που έχει εκλεγεί πρόσφατα και πρόεδρος της οποίας είναι η περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου) θα επιχειρήσει να ακυρώσει τη συγκεκριμένη απόφαση απευθυνόμενη στα αρμόδια υπουργεία και θα κινηθεί μέσω της νομικής οδού. «Δεν πρόκειται να προχωρήσουμε σε πραξικοπηματικές ενέργειες», ανέφεραν.

Οι δύο γ.γ. των περιφερειών έχουν διοριστεί από την προηγούμενη κυβέρνηση και με αυτή την έννοια δεν θα έπρεπε να λαμβάνουν αποφάσεις που αντίκεινται «στην εκπεφρασμένη βούληση της διοίκησης του ΕΔΣΝΑ», τονίζεται στην ανακοίνωση του συνδέσμου.

Υποβολή παραίτησης

Πάντως, ήδη χθες ο γενικός γραμματέας της Περιφέρειας Αττικής Μανώλης Αγγελάκας (Αποκεντρωμένη Διοίκηση) υπέβαλλε την παραίτησή του προκειμένου να αποφασίσει η νέα κυβέρνηση ποιον θα τοποθετήσει στη θέση του.

Την ίδια στιγμή τα απορρίμματα στους δρόμους της Τρίπολης συσσωρεύονται ενώ ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης εδώ και δύο εβδομάδες έχει κηρύξει την πόλη σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, ανοίγοντας τον δρόμο για τη μεταφορά των συσσωρευμένων απορριμμάτων στον ΧΥΤΑ Φυλής για λόγους δημόσιας υγείας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή