«Η Αθήνα εμμένει στις θέσεις της», διαμηνύει το Μαξίμου

«Η Αθήνα εμμένει στις θέσεις της», διαμηνύει το Μαξίμου

2' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Η γερμανική κυβέρνηση έχει τις θέσεις της και η ελληνική τις δικές της», ήταν το σχόλιο κυβερνητικού στελέχους και στενού συνεργάτη του πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα σε ερώτηση για τις δηλώσεις του εκπροσώπου του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος ζήτησε συνέπεια στα υπεσχημένα. Η κυβέρνηση επιλέγει για την ώρα να δίνει έμφαση σε αυτά που θεωρεί θετικά μηνύματα της στάσης των εταίρων και δανειστών και να αποτιμά ως αναμενόμενο στην έναρξη οποιασδήποτε διαπραγμάτευσης το επίμονο κάλεσμα για τήρηση των δεσμεύσεων και υλοποίηση του προγράμματος. Τα θετικά μηνύματα, βεβαίως, συμπυκνώνονται και πιθανόν εξαντλούνται στη βούληση της άλλης πλευράς να ακούσει τι έχει να πει η νέα κυβέρνηση, στάση που το Μαξίμου εκλαμβάνει ως διάψευση όσων μιλούσαν για απομόνωση και άρνηση οποιασδήποτε συζήτησης.

«Οι θέσεις του κ. Σόιμπλε και του επιτελείου του είναι γνωστές. Πλέον έχει γίνει διεθνώς γνωστή και η ετυμηγορία του ελληνικού λαού για διέξοδο από το τέλμα της τοξικής λιτότητας. Η ελληνική κυβέρνηση θα συνεχίσει τις διαβουλεύσεις για την εξεύρεση αμοιβαίας, επωφελούς λύσης.  Η πραγματική διαπραγμάτευση έχει αρχίσει και δεν αφορά μόνο την Ελλάδα ή τη Γερμανία, αφορά την Ε.Ε. στο σύνολό της», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης.

Στη διαμόρφωση ενός μετώπου, αν όχι ευνοϊκού, τουλάχιστον με κατανόηση προς τις ελληνικές θέσεις, προσβλέπει ο κ. Τσίπρας πριν από την επόμενη σύνοδο κορυφής, στις 12 Φεβρουαρίου. Στο πλαίσιο αυτό θα επισκεφθεί Κύπρο και Ιταλία τη Δευτέρα και την Τρίτη αντίστοιχα, ενώ την Τετάρτη θα συναντηθεί στο Παρίσι με τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ. Ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, συνοδευόμενος από τον αναπληρωτή υπουργό Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων, Ευκλ. Τσακαλώτο, θα επισκεφθούν Λονδίνο, Παρίσι και Ρώμη για συναντήσεις με τους εκεί ομολόγους τους, αλλά και με επενδυτές. Παράλληλα, γίνονται συνεννοήσεις για να συναντηθεί ο κ. Τσίπρας με τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ πριν από τη σύνοδο.

Εναρξη διαπραγμάτευσης

Ο πρωθυπουργός, υποδεχόμενος τον επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, στο Μέγαρο Μαξίμου, προσέδωσε στην έλευσή του στην Ελλάδα τη διάσταση έναρξης διαπραγμάτευσης. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Τσίπρας είπε στον συνομιλητή του ότι «τέσσερα χρόνια τώρα η Ελλάδα εφαρμόζει ένα αποτυχημένο πρόγραμμα, που έκανε τον λαό μας να υποφέρει άδικα», για να απαντήσει ο κ. Ντάισεμπλουμ ότι «δεν έχει την ίδια άποψη». Ο κ. Τσίπρας τότε παρέπεμψε στους αριθμούς: «Χρέος 180% του ΑΕΠ από 124%. 1,5 εκατ. άνεργοι, 2,5 εκατ. φτωχοί». Ο πρωθυπουργός απάντησε αρνητικά στο ερώτημα εάν πρόκειται να ζητήσει παράταση του προγράμματος.

Επανέλαβε, δε, τη δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης για ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς, την οποία, ωστόσο, συνόδευσε με σαφή αποστασιοποίηση από την εφαρμογή του τρέχοντος προγράμματος, καθώς, όπως είπε, η κυβέρνησή του θα εφαρμόσει ένα πρόγραμμα εστιασμένο στην αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, στην αποκατάσταση της απασχόλησης και στην επανεκκίνηση της οικονομίας. Αναφέρθηκε στην προώθηση μεταρρυθμίσεων για την ενίσχυση της αξιοπιστίας του Δημοσίου, την πάταξη της φοροδιαφυγής, της διαφθοράς και των πελατειακών σχέσεων. Ο πρωθυπουργός συνόδευσε την παρουσίαση του σχεδίου της κυβέρνησης με αίτημα για παροχή χρόνου και δημοσιονομικών περιθωρίων, που χαρακτήρισε αναγκαία.

Παρά την αρνητική αποδοχή που φαίνεται να έχει έως τώρα οποιαδήποτε νύξη για το ζήτημα του χρέους, ο κ. Τσίπρας έβαλε και αυτό το θέμα στη συζήτηση με τον κ. Ντάισελμπλουμ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή