«Μικρές οι πιθανότητες νίκης των Κούρδων επί του ISIS»

«Μικρές οι πιθανότητες νίκης των Κούρδων επί του ISIS»

1' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΙΡΜΠΙΛ. Ο πρωθυπουργός του ιρακινού Κουρδιστάν Νετσιρβάν Μπαρζανί προειδοποίησε ότι παρά τις νίκες στον πόλεμο κατά του ISIS, ο συνασπισμός που μάχεται εναντίον του είναι ανεπαρκής. Επίσης προέβλεψε ότι η εκστρατεία για την ανακατάληψη της Μοσούλης δεν θα γίνει πριν από το φθινόπωρο.

Ο Μπαρζανί υποστήριξε πως οι πιθανότητες νίκης επί των τζιχαντιστών είναι μικρές όσο μαίνεται ο εμφύλιος στη Συρία, όσο ο ιρακινός στρατός υπάρχει περισσότερο στα χαρτιά και λιγότερο στα πεδία των μαχών και όσο ο οπλισμός των Κούρδων Πεσμεργκά στο βόρειο Ιράκ είναι ανεπαρκής.

Ο πρωθυπουργός της κουρδικής αυτόνομης περιοχής υποστηρίζει ότι η στρατηγική που τώρα ακολουθείται, στην καλύτερη περίπτωση, θα ανασχέσει το «Ισλαμικό Κράτος», μια οργάνωση που θα συνεχίσει να απειλεί την περιοχή και τον κόσμο για πολλά χρόνια.

«Αυτός ο πόλεμος είναι πολυετής. Ελέγχουν πάνω από 15 εκατομμύρια ανθρώπους στο Ιράκ και στη Συρία», τόνισε ο 49χρονος Μπαρζανί, ο οποίος είναι ανιψιός του προέδρου του Κουρδιστάν, Μασούντ Μπαρζανί. «Το Ισλαμικό Κράτος τώρα έχει περιοριστεί, αλλά παραμένει σε θέση να εξαπολύει επιθέσεις».

«Είναι οργανωμένοι και μπορούν να στρατολογούν μαχητές από όλο τον κόσμο. Η δομή αυτής της οργάνωσης είναι τέτοια που μπορεί να μείνει ανέπαφη». Ο Μπαρζανί υπογράμμισε πόσο ανεπαρκής είναι, από μόνη της, η χρήση αεροπορικής ισχύος. «Είναι σίγουρο ότι με αεροπορικά πλήγματα δεν μπορείς να καταστρέψεις αυτή την οργάνωση», είπε και διερωτήθηκε για τους στόχους της ασκούμενης πολιτικής: «Το ερώτημα είναι αν ασκείται πολιτική για την ανάσχεσή τους ή για την καταστροφή τους».

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή