Ανάκριση 8χρονου μουσουλμάνου στη Γαλλία

Ανάκριση 8χρονου μουσουλμάνου στη Γαλλία

1' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η αστυνομία στη Νίκαια της Νότιας Γαλλίας ανέκρινε οκτάχρονο αγόρι που θεωρείται ότι υπερασπίστηκε τους ενόπλους που σκότωσαν 17 άτομα σε τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι, όπως επιβεβαίωσε αξιωματούχος της τοπικής αστυνομίας.

Η ανάκριση του αγοριού, την Τετάρτη, βρέθηκε στα πρωτοσέλιδα των γαλλικών εφημερίδων και πυροδότησε συζητήσεις σχετικά με το αν η επιθυμία της Γαλλίας να καταπολεμήσει την τρομοκρατία μετατρέπεται σε υστερία. Μετά τις επιθέσεις, η Γαλλία εφάρμοσε νέους αυστηρούς νόμους ενάντια στην υποκίνηση τρομοκρατικών ενεργειών, τροφοδοτώντας εντάσεις ανάμεσα στη δημόσια τάξη και την ελευθερία του λόγου.

Το αγόρι είναι μουσουλμάνος, όπως είπε το γαλλικό Εθνικό Παρατηρητήριο ενάντια στην Ισλαμοφοβία.

Οι αρχές είπαν ότι κίνησε την προσοχή των δασκάλων του όταν αρνήθηκε να τηρήσει τη σιγή ενός λεπτού για τα θύματα των επιθέσεων του Παρισιού. Εν συνεχεία, το αγόρι καταφέρθηκε εναντίον των δημοσιογράφων του Σαρλί Εμπντό και υπερασπίστηκε τους τρομοκράτες, οι οποίοι έπεσαν νεκροί από τις σφαίρες της αστυνομίας στις 9 Ιανουαρίου.

Σύμφωνα με την υπαρχηγό του τμήματος ασφαλείας της περιφέρειας Αλπ Μαριτίμ, Φαμπιέν Λεβαντοφσκί, το παιδί είπε στον δάσκαλό του «πρέπει να σκοτώσουμε τους Γάλλους. Εγώ είμαι με τους τρομοκράτες. Οι μουσουλμάνοι έκαναν καλά. Οι δημοσιογράφοι άξιζε να πεθάνουν».

Σύμφωνα με τη γαλλική νομοθεσία, δεν μπορούν να απαγγελθούν κατηγορίες σε βάρος ανηλίκων μικρότερων των 13 ετών. Αλλά, όπως λέει η Λεβαντοφσκί, ο διευθυντής του σχολείου πήγε την περασμένη εβδομάδα στην αστυνομία αφότου ο πατέρας του μικρού πήγε στο σχολείο «και προέβη σε προσβλητικά και απειλητικά σχόλια» μιλώντας στον πρόεδρο του συλλόγου γονέων.

Το αγόρι και ο πατέρας του εκλήθησαν στο αστυνομικό τμήμα, όπου απάντησαν σε ερωτήσεις μαζί, όπως λένε οι αξιωματούχοι. Η Λεβαντοφσκί είπε ότι ο διευθυντής του σχολείου ενήργησε σωστά, γιατί τα λόγια του παιδιού απηχούσαν ένα ανησυχητικό μήνυμα που πιθανώς άκουσε στο σπίτι του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή