Πορτογαλία, Ιρλανδία, Ισπανία «δραπέτευσαν» από το μνημόνιο

Πορτογαλία, Ιρλανδία, Ισπανία «δραπέτευσαν» από το μνημόνιο

2' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην πρόωρη αποπληρωμή τμήματος των δανείων που έλαβαν από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείου (ΔΝΤ) προχώρησαν η Ιρλανδία και η Πορτογαλία. Οι κυβερνήσεις τους σπεύδουν να εκμεταλλευτούν λίαν ευνοϊκές συνθήκες που επικρατούν στις αγορές κρατικών ομολόγων της Ευρωζώνης, δανειζόμενες με ιστορικά χαμηλά επιτόκια παρά τη χαμηλή βαθμολογία του κρατικού χρέους τους. Μετά την «καθαρή έξοδο» των χωρών αυτών στις αγορές, οι κυβερνήσεις τους αντλούν κεφάλαια με ευκολία, γεγονός που τους δίνει τη δυνατότητα να καλύψουν πρόωρα υποχρεώσεις προς το ΔΝΤ που φέρουν υψηλότερο επιτόκιο. Παράλληλα, η Ισπανία σήμερα είναι ένα από τα πιο αισιόδοξα κεφάλαια στην Ευρωζώνη. Την Παρασκευή, το ΔΝΤ αναθεώρησε προς τα πάνω τις εκτιμήσεις για ανάπτυξη στο 2% για το 2015 από το 1,7% που είχε προβλεφθεί τον περασμένο Οκτώβριο.

Η Πορτογαλία, από την πλευρά της, ακολουθεί τα βήματα της Ιρλανδίας, θέτοντας ως στόχο την πρόωρη αποπληρωμή τμήματος του δανείου των 26,5 δισ. ευρώ που έλαβε από το ΔΝΤ στο πλαίσιο του δανειοδοτικού προγράμματος των 78 δισ. ευρώ της τρόικας τον Νοέμβριο του 2014. Η Λισσαβώνα ανακοίνωσε, επί του παρόντος, την αποπληρωμή του 3,7% του δανείου του ΔΝΤ.

Σε ό,τι αφορά στην Ιρλανδία, έχει ήδη πληρώσει τα 9 δισ. από τα 22,5 δισ. ευρώ που δανείστηκε από το ΔΝΤ στο πλαίσιο δανειοδοτικού προγράμματος 67,5 δισ. ευρώ. «Το πολιτικό σύστημα έχει αποδείξει την ωριμότητά του», δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας της Πορτογαλίας, Αντόνιο Πιρές ντε Λίμα, σε τηλεοπτική συνέντευξη του Bloomberg από το Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός.

Μεγάλος «σύμμαχος» της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας για την πρόωρη αποπληρωμή των δανείων από το ΔΝΤ αλλά και την υποχώρηση του κόστους εξυπηρέτησης του χρέους σε όλα τα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης ήταν η υπόσχεση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) για την εφαρμογή μέτρων ποσοτικής χαλάρωσης, που υλοποιήθηκε αυτόν τον μήνα. Οι αποδόσεις των ομολόγων από τη Γερμανία έως την Ιρλανδία παρουσιάζουν το ένα ιστορικό χαμηλό μετά το άλλο. Στις 23 Ιανουαρίου, οι αποδόσεις των 10ετών ομολόγων της Πορτογαλίας υποχώρησαν στο 2,33%, το χαμηλότερο επίπεδο από το 1997, και παραμένουν σε αυτά τα επίπεδα, αντανακλώντας μια αισθητή πτώση από το 18% που ίσχυε στην κλιμάκωση της κρίσης χρέους το 2012. Τον Ιανουάριο, το υπουργείο Οικονομικών άντλησε 5,5 δισ. ευρώ από την πώληση 10ετών και 30ετών τίτλων μέσα από τράπεζες, ενώ η υπηρεσία διαχείρισης δημόσιου χρέους σχεδιάζει συνολικές εκδόσεις από 12 με 14 δισ. ευρώ μέχρι τα τέλη του 2015.

Χθες, το Δουβλίνο εξασφάλισε 500 εκατ. ευρώ από την έκδοση εξάμηνων γραμματίων με μηδενικό επιτόκιο. Η τελευταία μεγάλη δημοπρασία της χώρας έγινε αρχές Νοεμβρίου, εξασφαλίζοντας 3,75 δισ. ευρώ μέσα από την έκδοση 15ετών ομολόγων στο ιστορικά χαμηλό επιτόκιο του 2,49%. Η Ιρλανδία θέτει πλέον ως στόχο τη μείωση του χρέους σε επίπεδα κάτω από το 100% του ΑΕΠ μέχρι το 2018, αφού θα έχει υποχωρήσει στο 104% του ΑΕΠ τέλη του 2016 από το 123,3% σήμερα.

Ομως, το πιο αισιόδοξο κεφάλαιο σε ένα περιβάλλον υποτονικής ανάπτυξης είναι η Ισπανία. Η τέταρτη μεγαλύτερη οικονομία των «19» παρουσίασε ρυθμό ανάπτυξης 0,7% το τέταρτο τρίμηνο του 2014. Καθ’ όλη τη διάρκεια του 2014, η οικονομική δραστηριότητα στην Ισπανία ενισχύθηκε κατά 1,4% από το 2013, αποτελώντας το υψηλό επταετίας. Μάλιστα, το υπουργείο Οικονομικών προβλέπει εξοικονόμηση δαπανών 15 δισ. ευρώ στην ηλεκτροδότηση από την πτώση των τιμών του πετρελαίου, με την οικονομία να βρίσκεται σε θέση να απορροφήσει την όποια θετική επίδραση από το εξωτερικό περιβάλλον.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή