Αποκλείει «κούρεμα» του ελληνικού χρέους η Μέρκελ

Αποκλείει «κούρεμα» του ελληνικού χρέους η Μέρκελ

2' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αποκλείει το ενδεχόμενο «κουρέματος» του ελληνικού χρέους το Βερολίνο, όπως ξεκαθαρίζουν σε δηλώσεις σήμερα στα γερμανικά μέσα, τόσο η Καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ, όσο και ο υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

«Υπήρξε ήδη μια εθελοντική παραίτηση των ιδιωτών πιστωτών, οι τράπεζες παραιτήθηκαν από δισεκατομμύρια απαιτήσεών τους στην Ελλάδα», διεμήνυσε η Γερμανίδα Καγκελάριος στην εφημερίδα Die Welt, αρνούμενη έτσι τις αιτιάσεις της Αθήνας για διαγραφή μέρους του χρέους της.

Στην ίδια γραμμή συντάχθηκε, με δηλώσεις το στο ίδιο έντυπο και ο κ. Σόιμπλε, ο οποίος τόνισε χαρακτηριστικά πως αν ήταν υπεύθυνος Έλληνας πολιτικός, δεν θα άνοιγε θέμα για «κούρεμα» του χρέους.

«Στόχος να παραμείνει η Ελλάδα στο ευρώ»

Σε ανάλογο μήκος κύματος  κινείται η κ. Μέρκελ και σε συνέντευξή της στην εφημερίδα Hamburger Abendblatt, τονίζοντας ωστόσο ότι στόχος του Βερολίνου είναι η παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη.

«Η Ευρώπη θα συνεχίσει να δείχνει την αλληλεγγύη της στην Ελλάδα, όπως και στις άλλες χώρες που πλήττονται ιδιαίτερα από την κρίση εάν οι χώρες αυτές εφαρμόσουν μεταρρυθμίσεις και μέτρα εξοικονόμησης», υπογραμμίζει χαρακτηριστικά.

Ερωτώμενη για τις πρώτες εξαγγελίες της κυβέρνησης Τσίπρα και για το αν η άρνηση της ελληνικής πλευράς να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις σημαίνει και το τέλος των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων στην Ευρώπη, η Γερμανίδα καγκελάριος σημείωσε ότι το Βερολίνο και οι υπόλοιποι εταίροι «περιμένουμε να δούμε με ποια αντιληψη θα μας προσεγγίσει η νέα κυβέρνηση» και συμπλήρωσε:

«Η ΕΕ συνεχίζει την μεταρρυθμιστική πολιτική. Η ΕΚΤ, η οποία είναι ανεξάρτητη, μπορεί να λάβει στο πλαίσιο της εντολής της αυτόνομα μέτρα, όπως τώρα την αγορά των κρατικών ομολόγων. Είναι όμως σαφές ότι τα λεφτά της ΕΚΤ δεν αντικαθιστούν μία συνεπή μεταρρυθμιστική πολιτική στα κράτη-μέλη του ευρώ. Το αντίθετο: Κάθε χώρα εργάζεται για την ανταγωνιστικότητά της και για μία σταθερή δημοσιονομική πολιτική χωρίς νέα χρέη. Η Γερμανία είναι με τον ισοσκελισμένο προϋπολογισμό στον σωστό δρόμο».

Στην ερώτηση εάν η Ευρωζώνη θα άντεχε μία έξοδο των Ελλήνων, σημείωσε: «Στόχος της πολιτικής μας ήταν και είναι να παραμείνει η Ελλάδα μόνιμα μέρος της κοινότητας του Ευρώ. Για αυτό συνεισφέρουν η Ελλάδα και οι Ευρωπαίοι εταίροι. Κατά τα άλλα, περιμένω πρώτα ποια σχέδια θα προτείνει η ελληνική κυβέρνηση».

Τέλος, αναφορικά με το αίτημα για την καταβολή πολεμικών επανορθώσεων, η Καγκελάριος επαναλαμβάνει την πάγια απάντησή της: «Δεν τίθεται αυτό το θέμα. Εργάζομαι για ένα καλό μέλλον των δύο χωρών μας και της Ευρώπης».

Υπενθυμίζεται ότι το βράδυ της Παρασκευής, η κ. Μέρκελ έδωσε το «παρών» σε άτυπο δείπνο στο Στρασβούργο με τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, αλλά και τον επικεφαλής του Ευρωκοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς. Σύμφωνα με πληροφορίες, στο τραπέζι της συνάντησης τέθηκε και το θέμα της Ελλάδας. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή