Ποιες επιχειρήσεις επιστρέφουν μέρος των κερδών στους μετόχους

Ποιες επιχειρήσεις επιστρέφουν μέρος των κερδών στους μετόχους

2' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οσοι μέτοχοι επέδειξαν υπομονή και αντοχή στα χρόνια της ύφεσης 2009-2013 αρχίζουν να επιβραβεύονται από τις εισηγμένες, που δείχνουν αρκετά γενναιόδωρες με το ξεκίνημα του 2015. Ηδη οι πρώτες ανακοινώσεις του Ιανουαρίου περιλαμβάνουν κυρίως επιστροφή κεφαλαίου προς τους μετόχους, που προκύπτουν από τη διανομή αφορολογήτων αποθεματικών αλλά και αυξήσεις κεφαλαίου με ταυτόχρονη μείωση της ονομαστικής αξίας της μετοχής. Παράλληλα έχουμε και τις εισηγμένες που θα διανείμουν μέρισμα και το 2014, όπως συνέβη και τις προηγούμενες χρήσεις, γιατί κατόρθωσαν να παραμείνουν σε θετική πορεία και επιστρέφουν μέρος του πλούτου που δημιούργησαν προς τους μετόχους.

Ας ξεκινήσουμε την αναφορά μας από τις εισηγμένες που προχωρούν στην επιστροφή κεφαλαίου. Πρόκειται κατ’ αρχάς για την εισηγμένη εταιρεία πληροφορικής Profile, που θα επιστρέψει 0,02 ευρώ για κάθε μετοχή έπειτα από σχετική απόφαση και της συνέλευσης. Η Epsilon Net θα επιστρέψει 0,0013 ευρώ ανά μετοχή από τη διανομή αφορολογήτων αποθεματικών, ενώ στην ίδια κατηγορία είναι και τα Πλαστικά Θράκης, με τη διανομή 1,12 εκατ. ευρώ που αντιστοιχεί σε 0,025 ευρώ ανά μετοχή. Επίσης, την επιστροφή κεφαλαίου ύψους 4,020 εκατ. ευρώ προς τους μετόχους της θα αποφασίσει η επερχόμενη έκτακτη γενική συνέλευση της Kleemann Hellas μέσω κεφαλαιοποίησης μέρους του αποθεματικού και ταυτόχρονης μείωσης της ονομαστικής αξίας της μετοχής.

Η αλευροβιομηχανία Λούλη προχωράει στην επιστροφή κεφαλαίου ύψους 0,09 ευρώ ανά μετοχή μέσω αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου και μείωσης της ονομαστικής αξίας της μετοχής. Ακόμη, το Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρείας Alpha Trust αποφάσισε να καταβάλει το υπολειπόμενο ποσό 1,00 ευρώ ανά μετοχή για την εξόφληση της χρηματικής διανομής 1,50 ευρώ ανά μετοχή που αποφάσισε η Τακτική Γενική

Συνέλευση των μετόχων στις 29.5.2014.

Υπενθυμίζεται ότι η διανομή αυτή προέρχεται από την αυτοτελή φορολόγηση αποθεματικών που είχαν σχηματισθεί σύμφωνα με τον Ν. 2238/1994 και με την οποία εξαντλείται κάθε φορολογική υποχρέωση των μετόχων και της εταιρείας, σύμφωνα με το άρθρο 72 του Ν. 4172/2013.

Στον χώρο των μερισμάτων η εισηγμένη ΓΕΚΕ (η ιδιοκτήτρια εταιρεία του ξενοδοχείου President στους Αμπελοκήπους Αθηνών) αποφάσισε τη διανομή μερίσματος 0,153 ευρώ μετά και την πληρωμή του σχετικού φόρου.

Τέλος, η Τράπεζα της Ελλάδος στην επερχόμενη ετήσια συνέλευση των μετόχων της θα ανακοινώσει κέρδη 654,5 εκατ. ευρώ τη χρήση 2014 έναντι 831,1 εκατ. ευρώ της προηγούμενης χρήσης. Ετσι, το μεικτό μέρισμα ανά μετοχή που θα προταθεί στη Γενική Συνέλευση των μετόχων της Τράπεζας για διανομή ανέρχεται σε 0,6720 ευρώ, αμετάβλητο σε σχέση με την προηγούμενη χρήση.

Η βελτίωση των οικονομικών επιδόσεων το 2014 θα επιτρέψει σε ακόμη περισσότερες εταιρείες το 2015 να επιστρέψουν κεφάλαιο στους μετόχους τους, αλλά και να αυξήσουν τα διανεμηθέντα μερίσματα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή