Ζημίες 390 δισ. δολ. για όσους επένδυσαν στο πετρέλαιο

Ζημίες 390 δισ. δολ. για όσους επένδυσαν στο πετρέλαιο

1' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σημαντικές ζημίες 390 δισ. δολαρίων και πλέον έχουν επωμιστεί όσοι επένδυσαν στο πετρέλαιο και σήμερα βρίσκονται αντιμέτωποι με την κατά 50% υποχώρηση της τιμής του στη διεθνή αγορά. Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία του ειδησεογραφικού πρακτορείου Bloomberg, όσοι δραστηριοποιούνται επενδυτικά στον κλάδο πετρελαίου και φυσικού αερίου διοχέτευσαν σε αυτόν τα τελευταία πέντε χρόνια περισσότερα από 1,4 τρισ. δολάρια. Και φυσικά είχαν κάθε λόγο να το κάνουν, όταν η τιμή του μαύρου χρυσού έφθανε τα 91 δολάρια το βαρέλι. Η ρευστότητα αυτή έδωσε τη δυνατότητα να αυξηθεί η παραγωγή αργού των Ηνωμένων Πολιτειών και να εκτιναχθεί στα υψηλότερα επίπεδά της τα τελευταία 30 χρόνια και πλέον.

Σήμερα, όμως, με το πετρέλαιο σε επίπεδα κάτω των 45 δολαρίων το βαρέλι, η οποιαδήποτε ευφορία για το χαμηλότερο κόστος ενέργειας αντιπαραβάλλεται με τις ζημίες, οι οποίες πλέον γίνονται εμφανείς στα επενδυτικά ταμεία, τους συνταξιοδοτικούς και τους τραπεζικούς λογαριασμούς. Οι επενδυτές γύρισαν την πλάτη στο πετρέλαιο, εξανεμίζοντας από την αγορά 393 δισ. δολάρια από πέρυσι τον Ιούνιο. Εξ αυτών τα 353 δισ. δολάρια αφορoύσαν μετοχές των 76 εταιρειών, οι οποίες, μεταξύ άλλων, απαρτίζουν τον δείκτη Bloomberg Intelligence North America Exploration & Production και τα υπόλοιπα 40 δισ. δολάρια τα ομόλογα ενεργειακών εταιρειών με υψηλές αποδόσεις. Συνήθως εκδίδονται από εταιρείες εξόρυξης σχιστολιθικού πετρελαίου και φυσικού αερίου. Αξίζει να αναφερθεί πως την περασμένη πενταετία τα κεφάλαια που εισέρρευσαν στον κλάδο της ενέργειας προήλθαν από ποικίλες πηγές. Οι επιχειρήσεις εν γένει συγκρότησαν κοινοπραξίες, υλοποίησαν επενδύσεις και αυτονομήσεις δραστηριοτήτων συνολικής αξίας 286 δισ. δολαρίων, συγκέντρωσαν 353 δισ. δολάρια από την αρχική δημόσια εγγραφή για αρχική διάθεση μετοχών και τις μετέπειτα πωλήσεις μετοχών τους, και προέβησαν σε δανεισμό ύψους 786 δισ. δολαρίων υπό τη μορφή πιστώσεων και ομολόγων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή