Οι δηλώσεις ακύρωσης των αποκρατικοποιήσεων βύθισαν το χρηματιστήριο

Οι δηλώσεις ακύρωσης των αποκρατικοποιήσεων βύθισαν το χρηματιστήριο

2' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Eικόνα κατάρρευσης παρουσίασε το χρηματιστήριο στις πρώτες μετεκλογικές συνεδριάσεις. Οι μαζικές ρευστοποιήσεις σ’ όλο το φάσμα του ταμπλό πραγματοποιήθηκαν κυρίως από τα ξένα επενδυτικά σχήματα που ελέγχουν το 61,5% της αγοράς (στοιχεία 31/12/2014). Ως αιτία της βύθισης της αγοράς προκρίνονται οι δηλώσεις των νέων υπουργών ότι θα ακυρώσουν τις αποκρατικοποιήσεις σε ΔΕΗ, Ελληνικά Πετρέλαια, ΑΔΜΗΕ και Οργανισμό Λιμένος Πειραιώς.

Ηδη, ο πρώτος μήνας του έτους που ολοκληρώθηκε ήταν αρνητικός για την αγορά μετοχών, με αποτέλεσμα οι περισσότερες μετοχές στο ξεκίνημα του 2015 να καταγράφουν σημαντικές απώλειες. Ο Γενικός Δείκτης του χρηματιστηρίου μέχρι και το βράδυ της Πέμπτης υποχωρούσε 5,17% από τις 31/12/2014 και η χρηματιστηριακή αξία της αγοράς ήταν μειωμένη κατά 5,359 δισ. ευρώ.

Η πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας ξεκίνησε με επιθετικές πωλήσεις από hedge funds με επίκεντρο τις 4 τράπεζες. Ετσι, το ελληνικό χρηματιστήριο υποδέχθηκε με απώλειες (-3,20%) την αλλαγή κυβέρνησης στη χώρα. Την ίδια ώρα, οι ευρωπαϊκές αγορές παρέμειναν σε θετική τροχιά, παρά το αρνητικό ξεκίνημα της συνεδρίασης κατά το οποίο επηρεάστηκαν αρνητικά από την Αθήνα. Στο κλείσιμο της Δευτέρας, ο Γενικός Δείκτης διολίσθησε στις 813,55 μονάδες, καταγράφοντας ενδοσυνεδριακή κατώτερη τιμή στις 793,80 μονάδες (-5,55%). Βέβαια, είχε προηγηθεί η υπερβολική άνοδος 6,31% της Παρασκευής, 23 Ιανουαρίου, που δημιούργησε τις προϋποθέσεις για ανατιμητική κερδοσκοπία στη συνεδρίαση της Δευτέρας. Το κύμα πωλήσεων στην Αθήνα άρχισε από τη Δευτέρα και κορυφώθηκε την Τετάρτη με αρνητικούς πρωταγωνιστές τις 4 τράπεζες και εμποροβιομηχανικές μετοχές του FTSE 25.

Nέες, μεγάλες απώλειες 3,69% κατέγραψε το χρηματιστήριο την Τρίτη, προσεγγίζοντας τα χαμηλά έτους (761,66 μονάδες – 8/1/2015), καθώς ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 783,53 μονάδες. Μέσα στις δύο πρώτες συνεδριάσεις αυτής της εβδομάδας, οι συνολικές απώλειες είχαν φθάσει το 6,78% και αντίστοιχα η πτώση της κεφαλαιοποίησης έφθασε τα 5,549 δισ. ευρώ. Η βασική αιτία της κατάρρευσης των τραπεζικών μετοχών την Τρίτη οφείλεται και στην ανησυχία των επενδυτών για την επόμενη μέρα στις διοικήσεις των 4 ελληνικών τραπεζών. Ενδοσυνεδριακά και ειδικότερα την ώρα (15.45) που ανακοινώθηκε η σύνθεση της νέας κυβέρνησης, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε κατώτερη τιμή στις 761,22 μονάδες, όταν υποχωρούσε έως και 6,43%. Η αξία των συναλλαγών εκτοξεύθηκε στα 198,322 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα πακέτα αφορούσαν κεφάλαια ύψους 15,03 εκατ. ευρώ. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημείωσε πτώση σε ποσοστό 5,04%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχώρησε σε ποσοστό 2,31%.

Η κορύφωση της πτώσης πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη όπου η αγορά συνετρίβη με απώλειες 9,24%, αφού μέσα στην 7ωρη συνεδρίαση αφαιρέθηκαν σχεδόν 6 δισ. ευρώ. Ο Γενικός Δείκτης προσγειώθηκε στις 711,13 μονάδες. Στις συνεδριάσεις της Πέμπτης και της Παρασκευής υπήρξε μία θετική αντίδραση, με πρωταγωνιστές τις τράπεζες που ήταν και ο στόχος των ρευστοποιήσεων στις τρεις πρώτες μετεκλογικές συνεδριάσεις.

Ευάλωτη απέναντι στις επιθετικές πωλήσεις τίτλων παραμένει η εγχώρια αγορά μετοχών. Τα βλέμματα της αγοράς στρέφονται αποκλειστικά στις προγραμματικές δηλώσεις του πρωθυπουργού τη νέα εβδομάδα. Από το σχέδιο του πρωθυπουργού κυρίως για τις επενδύσεις θα κριθεί η πορεία της αγοράς και των ομολόγων στις επόμενες συνεδριάσεις. Ταυτόχρονα, ο Φεβρουάριος είναι και ο μήνας που σταδιακά θα αρχίσει η δημοσίευση των ετήσιων αποτελεσμάτων για τις εισηγμένες. Οι αναλυτές περιμένουν βελτίωση της λειτουργικής κερδοφορίας για τις περισσότερες εισηγμένες και παράλληλα θα ανοίξει η ψαλίδα μεταξύ των υπερχρεωμένων εταιρειών αλλά και των εταιρειών που έχουν αναδιαρθρώσει και ρυθμίσει τις υποχρεώσεις τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή